Štiarc (fotorecept)
Autor receptu: rybarkuchar
Tí čo si viac pamätajú Štiarc určite poznajú. Možno v inom regióne pod iným menom. Ja ho poznám od starých rodičov pod týmto názvom. Ide o jedlo, ktoré si pripravovali chlapi na týždňovkách pri chystaní dreva alebo kosení. Tam nebolo veľa času a hrncov na vyváranie. Je to v podstate zemiakové cesto pripravené v jednom hrnci – kotlíku. Dosť sa podobá na šúľance.
Postup
- Zemiaky nakrájané na hrubšie kolieska – cca 1 cm, dáme do osolenej vody.
- Do toho istého hrnca nasypeme na zemiaky polohrubú múku. Do stredu zapichneme varešku. Jej význam je v tom, že keď začne voda vrieť a „zatiahne“ muku, okolo varešky vznikne akoby komín cez ktorý bude vriaca voda prehrievať nasypanú múku.
- Vodu treba sem tam doliať aby zakrývala trištvrte kopca múky. Varíme pokiaľ sa zemiaky nerozvaria.
- Prebytočnú vodu zlejeme a ešte za tepla vymiesime hladké cesto.
- Pomocou lyžičky tvarujeme halušky
- Zalejeme opraženou slaninou, posypeme čiernym korením a môžeme podávať. (Už nevaríme !!!). Dá sa použiť aj kapusta – dusená alebo surová, dajú sa pripraviť aj „na sladko“, podobne ako šúľance – s makom, tvarohom. Je to naozaj sýte jedlo.