Štiarc (fotorecept)

Autor receptu: rybarkuchar

Tí čo si viac pamätajú Štiarc určite poznajú. Možno v inom regióne pod iným menom. Ja ho poznám od starých rodičov pod týmto názvom. Ide o jedlo, ktoré si pripravovali chlapi na týždňovkách pri chystaní dreva alebo kosení. Tam nebolo veľa času a hrncov na vyváranie. Je to v podstate zemiakové cesto pripravené v jednom hrnci – kotlíku. Dosť sa podobá na šúľance.

45 minút
príprava

Postup

  1. Zemiaky nakrájané na hrubšie kolieska – cca 1 cm, dáme do osolenej vody.
  2. Do toho istého hrnca nasypeme na zemiaky polohrubú múku. Do stredu zapichneme varešku. Jej význam je v tom, že keď začne voda vrieť a „zatiahne“ muku, okolo varešky vznikne akoby komín cez ktorý bude vriaca voda prehrievať nasypanú múku.
  3. Vodu treba sem tam doliať aby zakrývala trištvrte kopca múky. Varíme pokiaľ sa zemiaky nerozvaria.
  4. Prebytočnú vodu zlejeme a ešte za tepla vymiesime hladké cesto.
  5. Pomocou lyžičky tvarujeme halušky
  6. Zalejeme opraženou slaninou, posypeme čiernym korením a môžeme podávať. (Už nevaríme !!!). Dá sa použiť aj kapusta – dusená alebo surová, dajú sa pripraviť aj „na sladko“, podobne ako šúľance – s makom, tvarohom. Je to naozaj sýte jedlo.