Štedré rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 19. novembra 2013

Moja maminka piekla tieto rezy...veru už som ich dávno nerobila..isté je, že sú trošku pracné, ale chuť je fantastická..,,,nie je to štedrák,,, je Zobraziť celý popisMoja maminka piekla tieto rezy...veru už som ich dávno nerobila..isté je, že sú trošku pracné, ale chuť je fantastická..,,,nie je to štedrák,,, je v nich mnoho fajnových surovín a všetko také, ktoré bežne používame v iných zákuskoch a koláčoch..vtedy, keď ich maminka piekla všetky suroviny použité v tomto koláčiku sme mali domáce..mak,tvaroh,orechy,jabĺčka,višne,smotanku aj maslo...

20
porcií
70 minút
príprava
1x10 1x35 minút
na 200 a 175 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
250 g
200 ml
1 kl
z 1/2 citróna
Maková plnka:
1
100 g
150 g
200 g
Tvarohová plnka:
1
100 g
300 g
1
50 g
Jablková plnka:
600 g
1 kl
100 g
3 lyžice
50 g
podľa potreby
Na vrch:
1
150 g
z 1/2 citróna




Postup

  1. 1

    pripravila som si na pracovú dosku múku, ktorú som preosiala..pokrájala som studené maslo , pridala soľ,citrónovú šťavu a so smotankou som vypracovala cesto...

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som rozvážila na 4 rovnaké časti..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a pripravila som si plnky..do 2 nádob som si dala po jednom vajci a práškový cukor 100g.mixérom som cukor a celé vajce vymiešala do peny..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do jedného som opatne vmiešala mletý mak...

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do druhého vajcovo-cukrového cesta som pridala tvaroh a vanilkový cukor a premiešala..očistila som si jablká. poriadne som ich vyžmýkala zo šťavy a vmiešala som do nich škoricu...ja som nemala tento rok višne, takže som použila pokrájané slivky, ale môžete použiť ľubolné ovocie..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    plech22x33cm. so vystlala pečiecim papierom, ale stačí ho vymazať iba maslom...prvý bochník som vyvaľkala a uložila na spodok plechu.. a posypala som ho strúhankou..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na strúhanku som rozložila makovú plnku..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na makovú plnku som uložila slivky...

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na slivky som uložila ďalšie rozvaľkané cesto, posypala som ho strúhankou a vyliala som tvarohovú plnku..a uložila som na ňu hrozienka namočené v troške koňaku..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vyvaľkala som ďalší bochník cesta , položila na hrozienka..potrela som ho broskyňovým lekvárom...

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a posypala mletými orechami..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na orechy som rozložila strúhané jablká..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a uložila som posledné rozvaľkané cesto...popichala som špjadlou od vrchu až po spodok..aby sa mohol odparovať pri pečení..trúbu som nechala vyhriať na 200st. a takto sa piekol 10min. potom som znížila teplotu a piekol sa 35min..na 175st.

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    upečený koláč..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    na vrch som vymiešala práškový cukor,šťavu z pol citrónu a jeden bielok a vyliala na ešte horúci koláč..nie je to nutné, stačí koláč posypať práškovým cukrom..

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    už mi nezostáva iné, iba popriať dobrú chuť k tomuto vynikajúcemu koláčiku...

    Štedré rezy (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

babkamt
Viem si predstaviť tú vynikajúcu chuť koláča.
afataga
tak teraz si sa trafila do mojich chutovych poharikov :-), super
torticka
krásne vyzerá a isto aj chutí. Pripomína mi štedrák.
mesiar50
Vystižný názov.Štedré a vynikajúce bude po mojom..Už je v kk.Vďaka
tiginko
toto by som si dala hneď, len keby mi to mal kto napiecť. Nádhera Izka
anina6
excelentný koláčik, určite sa po ňom len tak zaprášilo Izka.
elysa
super koláčik, pracný, ale harmónia tých chutí musela byť famózna... kk+5*****
obor123
Nádherný a veľmi chutný zákusok.Máš môj obdiv a 5*
margaretka28
Tak ten je naozaj štedrý a skvostný v tvojom podaní, tie plnky, to je taká slovenská klasika, to nikdy nesklame :-) 5*
eviana
Krásna spomienka na maminkinu kreativitu, skvelá maškrtka, naozaj pestrá, svieža a štedrejšia ako štedrák :)
iva63
ďalší výborný zákusok od Teba Izka...kk aj 5*
janger
Najprv som myslela, ze to bude stedrak (aj ten mam rada). A tu taky paradny zakusok :-). To musi byt ale dobrotka, @izabella :-)
izabella929
Koláčik je skutočne vynikajúci...@janger.. štedrák sa pečie z kysnutého cesta..Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)ˇdakujem pekne za *....
3sandra3
skvelé... skláňam sa nad týmto koláčikom... musí byť výborný... takéto štedráky sú u nás vítané...
sracz
... takto si v hĺbke svojej "hriešnej" duše predstavujem, milá @izabella929 ODMENU za moje dobro, alebo VÁBNIČKU, ak sa po mne vyžaduje nejaký mimoriadny výkon!!! -:))) K*r*á*s*n*a práca, ligotajúca sa hviezdičkami!
marta5
@izabella929 - je to iste super zákusok, sú v ňom dobroty.Určite vyskúšam. Nádherná práca. Ďakujem za skvelý recept.
mariamka
nadhera! stednejsie ako stedre, vysperkovane chutami, aj na pohlad krasne :) kk *****
klaudia968
@izabella929 dievča zaujímalo by ma kedy to stíhaš, variť, piecť, fotiť aj dávať sem samé fajnové veci či už sladké, alebo slané. Teraz som zase oslintala klávesnicu. Ďakujem za recept už je uložený určite ho najbližšie spravím.
medovnicek
je síce prácnejší, ale určite vynikajúci a je to pre mňa novinka, zatiaľ som len štedrák piekla, určite ho niekedy upečiem
izabella929
@3sandra3..je skutočne vynikajúci.-)@sracz...vyzn áš sa...je to fajnotka.-)@marta5..a chute skvele ladia spolu..@alex37... @mariamka...a chutné.-)@jujoska...nu ž troška pracné, ale ten výsledok stojí za to...@klaudia968...teraz sa to dá, netreba behať po záhrade s motykou...)@medovnicek...m áš pravdu...troška pracný...ale chutný.-)škoda, že ten mak ma úplne zradil, iba tak chrumkal pod zubami, hádam piesok do neho pridali...a ešte vám chcem poradiť, nepečte ho v takom malom plechu..pečte na stredenej veľkosti...mamka by mi dala po prstoch, keby videla, na aké veľké kusy som ich pokrájala..) vždy hovorila...zákusok nie je chlieb, to je na zakusnutie, má byť menší a viac kúskov...z môjho kusa by urobila ešte 3 kúsky...veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí mi napísali a ďakujem aj tým, ktorí iba nakukli a recept sa vám páčil...nech vám urobí tento zákusok radosť..))
honestka
tak tento nazov ozaj sedi perfektne.
Musi aj chutit velmi dobre a je velka pravdepodobnost, ze ked nas bude okolo vela tiez ho upeciem pretoze vsetky suroviny nam vyhovuju.
hannah22
skvelá práca a jej výsledok... čo dodat už len 5*.... štedrý a pečený s láskou..... :))
lidia3
kedže sme už len dvaja tak tento kolač som už dlho nepiekla poznam ho ,pod nazvom ŠTEDRAK a plnky boli džem, mak,orechy a na vrch tvaroch ale je vynikajúci
havino
páči sa mi, máme radi takéto, urobím najbližšie určite
izabella929
@honestka..v prvom momente, keď som ho nedočkavo pokrájala, ochutnala som mala dojem, že to nie je to, čo maminka piekla..ale chyba bola v mojej nedočkavosti...na druhý deň, keď sa chute skamarátili, vydal môj koláčik to, čo som od neho očakávala...paráda...nekrájajte ho hneď po upečení...dobrá rada...)Ďakujem za komentár.-)
izabella929
@hannah22..vzstihla si to presne...je to vynikajúci zákusok...)@stacy77777... úplne naj super.-)@lidia3...mo žno tie suroviny ti pripomínajú štedrák, ale štedrák pečieme z kysnutého cesta...myslím, že tento by ti splnil očakávanie štedráka, lebo cesto je jednoduché a málo pracné...nech sa vydarí.-)@havino..u ž teraz sa veľmi teším, ako vám bude chuťiť...) len vás všetkých znava prosím, nechajte ho poriadne vychladiť, nekrájajte ho v žiadnom prípade hneď, lebo bude vyzerať , ako môj na fotke...keby som bola počkala do rána, parádne sa dal krájať na krásne úhľadné rezy...Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, potešili ma.-))
ywett
v tom zákusku je všetko čo mám rada, úžasne vyzerá :)
izabella929
@ywett...pote šila si ma.-))@salinka...zase zvíťazila moja nedočkavosť, lebo koláčik nie je taký krásny, ako ich mávam...keby som ho bola pokrájala až ráno, mohol vyzerať krásne.-)ale chuť , tá sa veru ťažko dá porovnať s iným...ďakujem vám veľmi pekne za komentáre.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia