Štedré rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Moja maminka piekla tieto rezy...veru už som ich dávno nerobila..isté je, že sú trošku pracné, ale chuť je fantastická..,,,nie je to štedrák,,, je v nich mnoho fajnových surovín a všetko také, ktoré bežne používame v iných zákuskoch a koláčoch..vtedy, keď ich maminka piekla všetky suroviny použité v tomto koláčiku sme mali domáce..mak,tvaroh,orechy,jabĺčka,višne,smotanku aj maslo...

20
porcií
70 minút
príprava
1x10 1x35 minút
na 200 a 175 °C

Suroviny

Postup

  1. pripravila som si na pracovú dosku múku, ktorú som preosiala..pokrájala som studené maslo , pridala soľ,citrónovú šťavu a so smotankou som vypracovala cesto...
  2. cesto som rozvážila na 4 rovnaké časti..
  3. a pripravila som si plnky..do 2 nádob som si dala po jednom vajci a práškový cukor 100g.mixérom som cukor a celé vajce vymiešala do peny..
  4. do jedného som opatne vmiešala mletý mak...
  5. do druhého vajcovo-cukrového cesta som pridala tvaroh a vanilkový cukor a premiešala..očistila som si jablká. poriadne som ich vyžmýkala zo šťavy a vmiešala som do nich škoricu...ja som nemala tento rok višne, takže som použila pokrájané slivky, ale môžete použiť ľubolné ovocie..
  6. plech22x33cm. so vystlala pečiecim papierom, ale stačí ho vymazať iba maslom...prvý bochník som vyvaľkala a uložila na spodok plechu.. a posypala som ho strúhankou..
  7. na strúhanku som rozložila makovú plnku..
  8. na makovú plnku som uložila slivky...
  9. na slivky som uložila ďalšie rozvaľkané cesto, posypala som ho strúhankou a vyliala som tvarohovú plnku..a uložila som na ňu hrozienka namočené v troške koňaku..
  10. vyvaľkala som ďalší bochník cesta , položila na hrozienka..potrela som ho broskyňovým lekvárom...
  11. a posypala mletými orechami..
  12. na orechy som rozložila strúhané jablká..
  13. a uložila som posledné rozvaľkané cesto...popichala som špjadlou od vrchu až po spodok..aby sa mohol odparovať pri pečení..trúbu som nechala vyhriať na 200st. a takto sa piekol 10min. potom som znížila teplotu a piekol sa 35min..na 175st.
  14. upečený koláč..
  15. na vrch som vymiešala práškový cukor,šťavu z pol citrónu a jeden bielok a vyliala na ešte horúci koláč..nie je to nutné, stačí koláč posypať práškovým cukrom..
  16. už mi nezostáva iné, iba popriať dobrú chuť k tomuto vynikajúcemu koláčiku...