Starkého zapečené zemiaky fotorecept

boise - fotkaboise, 20. augusta 2013
Starkého zapečené zemiaky (fotorecept)
Foto: boise

Jednoduchá večera, alebo pre nás aj obed. Keď som bola dieťa, mamina ich robievala často. Zabudla som na ne, osvietilo ma dnes pri každodennej nemilej otázke smerovanej samej sebe: Čo, do frasa, dnes uvariť? Chladnička otrčila zemiaky, smotanu, syr a bolo rozhodnuté.

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

200-250 g
375 g
 alebo olej
 nemusí byť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a z hora ponakrajujeme. Celý čas som rozmýšľala, ako to tu kvetnato opíšem, aby sme sa pochopili. Ale nič ma nenapadlo, takže názorná ukážka. Zárezy sú asi do 3/4 hrúbky. Najskôr takto:

    Starkého zapečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nuž a potom zase takto (alebo sa jednoducho pozrite o pár fotiek nižšie, tam to už pekne vidno) :

    Starkého zapečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiaky poukladáme na masťou alebo olejom vymastený plech, posolíme, pokoreníme a dáme piecť na 180 stupňov.

    Starkého zapečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa pečú, v miske zmiešame na malých slzičkách postrúhaný syr, kyslú smotanu a asi 2 lyžičky mletej červenej papriky.

    Starkého zapečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sú zemiaky predpečené (to je inak krásny výraz, proste ani upečené, ani surové. Také akurát...proste také, že predupkávate na mieste a neviete sa rozhodnúť či už, alebo ešte :D ), vyberiete ich a na niektoré vybrané jedince (alebo na všetky...alebo na žiadne...zabudla som na nejakú možnosť?) položíte slaninu. V pôvodnom starkého recepte nebola, len situácia (synonymum pre "manžel") si to momentálne vyžaduje.

    Starkého zapečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na každý zemiak dáte za lyžicu smotanovosyrovej záležitosti, ktorá sa bezodkladne začne roztápať a rozliezať, takže keď dôjdete k poslednému zemiaku, bude to vyzerať na plechu asi takto:

    Starkého zapečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Znovu to "mrsknete" do rúry a necháte zapekať kým...to nie je zapečené :) Prepáčte, ja mám mimoriadne lenivú rúru, tak čas nesledujem. To čo je u mňa akurát, by u vás bolo asi na uhoľ...

    Starkého zapečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom už len naservírujeme, zistíme že chladnička na ozdobenie ponúka akurát tak mätu, takže milé zemiaky trošku zmätieme (nie je to potrebné, poddajné sú aj bez toho), pridáme na tanier napríklad parádne kvasáky a vychutnávame...

    Starkého zapečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Obed, Večera, Lacné jedlá, Zapekané

Diskusia k receptu

radost
@Boise
3 radosti v jednom..recepte:
oči majú radosť...chuť bude mať radosť..duša má pri čítaní radosť ...
aspoň na časť musím dať slaninu..by muž ma nevymenil za inú...
:-)))
brambora
sprijemnila si mi vecer... som sa usmievala pri citani :) urcite tieto zemiacky vyskusam...
evusik
starký vedel čo je dobré :-) krásny jednoduchý recept a ty si svojím vtipným komentárom posunula ešte vyššie :-)
kimlo
Veru dobry napad je to, stoji za vyskusanie..
sovka62
Často si lámem hlavu čo variť, teraz mám o jednu možnosť viac. Ďakujem.
izabella929
tvoje jednoduché jedlo vyzerá báječne.-)))páči sa mi, určite vyskúšam.-)))paráááda...
jerica
To sa neodmieta , ako sa aj ja vyšantím z tvojho receptu pri zemiakoch, už teraz sa teším :-) stále platí , v jednoduchosti je krása :-)
manek380
Tak toto se mi děsně líbí, mám zrovna bramborové období, každou chvilku si dělám brambory na loupačku a nemůžu se jich dojíst. Tohle bude aspoň trochu změna! :)
pacik
Joooj, zemiaky vždy a v hociakej podobe :-)
hubata
Zemiaky nové alebo jesenné, pečené v rúre s bársčím - to je jednoducho dobrota. A tá vôňa!
jamami78
ja to poznam pod nazvom rebrovane zemiaky, moji chlapci ich miluju, ale tu slaninku davam medzi zarezy - deti vravia, ze jedia jezkov :-D inac odporucam, skvele, ked chcete rychlu a teplu veceru
janazjarku
Krumple máme radi v akejkoľvek podobe a tieto tvoje som už robila dávnejšie a fajné boli .-)ja ich však pečiem aj so šupkou :-)
dida99
skvelý komentár k receptu, preto určite vyskúšam :-)
lianka
Vyzerajú výborne, ani by ma to nenapadlo urobiť zemiaky na takýto spôsob. Keď bude chladnejšie určite vyskúšam.
boise
Ďakujem za všetky milé komentáre, nečakala som že to tak zaujme :) Verím, že bude chutiť ;)
eviana
Niet nad takéto skvelé rýchle zemiakové jedla... obzvlásť pre nás zemiakomilovníkov... aj keď si myslím, čo Slovák, to zemiakomil, veď nie nadarmo ich druhým chlebom zoveme :)
Robievam so zemiakov všelibárščo, ale takto som ich ešte nepripravovala a veľmi sa mi to páči, takže ďakujem za inšpiráciu, isto vyskúšam, ukladám do KK a veľmi chválim :)
dafnis
vtipné a výstižné podanie, táto dáma má dar reči....po prečítaní som sa zabavila a hurááá na to to nemôže byť zlé
tinca
@boise tu je príklad, že v jednoduchosti je krása, blahoželám k výhre:)
wiwi
Ešte šťastie,že sme obedovali ináč by ma naši hnali variť,ale na pondelok na večeru určite budú.... :)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vyskúšam. Lebo vyzerajú na "zožratie".
ilusa
no tie musia byt super a krasne si to aj popisala,ukladam,vyskusam,dakujem
frezia
Super zemiaky, uz su naplanovane. Dakujem za recept.
bobox
Že pozdravujem starkého. Aj Teba. Takúto "baštu" kedykoľvek.
valeria21
Su vyborne a ja davam aj cesnak.Vravi sa,ze kto ma doma zemiaky,cibulu a kyslu kapustu,tak prezije celu zimu.
wewerka35
Práve sme to s mužom zjedli na neskorší obed. Nemá to chybu !!! Slaninka je tam potrebná, je to fantastickééééé :-) Mňam!!!
citroen
výborné zemiaky.Ja som piekol jeden veľký pekáč a bolo nám málo.Takže na budúce aspoň dva plechy a so slaninkou,tentokrát som nedával aj tak boli výborné
micanela
uz ked som videla nazov, bolo jasne, ze to bude dobrota - ako vsetko od babicky alebo starkeho... vtedy ludia vedeli "z nicoho" navarit paradne jedlo
jack
Ja sa normálne pri každom tvojom opise receptu super bavím.Vieš to proste opísať na jednotku.Aj pri tomto,koniec nemá chybu.