Starkého zapečené zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: boise

Jednoduchá večera, alebo pre nás aj obed. Keď som bola dieťa, mamina ich robievala často. Zabudla som na ne, osvietilo ma dnes pri každodennej nemilej otázke smerovanej samej sebe: Čo, do frasa, dnes uvariť? Chladnička otrčila zemiaky, smotanu, syr a bolo rozhodnuté.

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a z hora ponakrajujeme. Celý čas som rozmýšľala, ako to tu kvetnato opíšem, aby sme sa pochopili. Ale nič ma nenapadlo, takže názorná ukážka. Zárezy sú asi do 3/4 hrúbky. Najskôr takto:
  2. Nuž a potom zase takto (alebo sa jednoducho pozrite o pár fotiek nižšie, tam to už pekne vidno) :
  3. Zemiaky poukladáme na masťou alebo olejom vymastený plech, posolíme, pokoreníme a dáme piecť na 180 stupňov.
  4. Kým sa pečú, v miske zmiešame na malých slzičkách postrúhaný syr, kyslú smotanu a asi 2 lyžičky mletej červenej papriky.
  5. Keď sú zemiaky predpečené (to je inak krásny výraz, proste ani upečené, ani surové. Také akurát...proste také, že predupkávate na mieste a neviete sa rozhodnúť či už, alebo ešte :D ), vyberiete ich a na niektoré vybrané jedince (alebo na všetky...alebo na žiadne...zabudla som na nejakú možnosť?) položíte slaninu. V pôvodnom starkého recepte nebola, len situácia (synonymum pre "manžel") si to momentálne vyžaduje.
  6. Na každý zemiak dáte za lyžicu smotanovosyrovej záležitosti, ktorá sa bezodkladne začne roztápať a rozliezať, takže keď dôjdete k poslednému zemiaku, bude to vyzerať na plechu asi takto:
  7. Znovu to "mrsknete" do rúry a necháte zapekať kým...to nie je zapečené :) Prepáčte, ja mám mimoriadne lenivú rúru, tak čas nesledujem. To čo je u mňa akurát, by u vás bolo asi na uhoľ...
  8. Potom už len naservírujeme, zistíme že chladnička na ozdobenie ponúka akurát tak mätu, takže milé zemiaky trošku zmätieme (nie je to potrebné, poddajné sú aj bez toho), pridáme na tanier napríklad parádne kvasáky a vychutnávame...