Srbský slaný koláč podľa Mili fotorecept

Conscientia - fotkaConscientia, 15. januára 2016

...alebo spomienky na bývalú prácu a srbskú exšéfku, pretože všetko má svoje "pre" i "proti".

80 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks
1 hrnček
1 hrnček
2 hrnčeky
1 ks
300 gramov
2 hrnčeky
2 ks
1 hrnček
1 hrnček

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nebudem klamať, príprava surovín občas zaberie viac času než "spáchanie" samotného výsledného gurmánskeho zážitku. Ja si pri pohári červeného suchého vždy nakrájam na kocky slaninku (alebo šunku), dve paradajky, olivy (zelené či čierne) a kyslé uhorky. Varechou krutoprísne zakročím proti mačke a bratovi, čo prídu "kontrolovať kvalitu ingrediencií."

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka separujem na bielky a žĺtky. Žĺtky rozšľahám mixérom spolu s hrnčekom mlieka a hrnčekom oleja na homogénnu zmes.

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes ochutím oreganom ALEBO bazalkou ALEBO tymiámom. Milujem oregano, dávam ho takmer všade. Pre farbu som si zvykla pridať štipku kurkumy a trochu mletého korenia štyroch farieb. So soľou si musí poradiť každý sám, pretože balkánsky syr je vo svojej pridrodzenosti slanší než typický slovenský "eidam", a napríklad ja mám rada slané.

  4. 4

    V miske vidličkou rozmrvím balkánsky syr. (A opäť odoženiem varechou brata a mačku, čo prišli ochutnávať).

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V samostatnej miske vymiešam múku s "prdopečom" alias práškom do pečiva.

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zamiešam do "žĺtkomliekoleja" šunku (či slaninku), nasekané olivy, paradajky a kyslé uhorky. Vsypem pripravenú múku, balkánsky syr a vmiešam vyšľahaný sneh z troch bielkov.

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmes ešte raz poriadne premiešam a vylejem na vymazaný a múkou vysypaný plech. Ako "výstelku" možno použiť aj papier na pečenie...

    Srbský slaný koláč podľa Mili (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a šup s tým do predhriatej trúby. Pečiem približne pri 200°C asi 40 min, ale mám elektrickú teplovzdušnú s ventilátorom.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pažravost niektorých ludí je na zamyslenie a prejavila sa tu viackrát. Zrušte tu všetky tie trapné sútaže a konečne umožníte niektorým kludne spávávat. Aj ked tu niekto pridáva dobré recepty, svojim kuvikaním o sútažiach a možných výhrach tu znechucuje ostatných. Nie je Ti to už fakt trapné?
@Kukulienka71 (14.11.2016 12:34)

Vynasnažím sa byť tzv. civilná a neporušiť pritom základy CHSSSNWV.sk alias Charty slušného správania sa na webe Varecha.sk: tvoje osobné a existenčné problémy ma nezaujímajú. Ja viem, kto som a dôkazový materiál som ti poskytla iba preto, že som včera večer bola nepríjemná na jednu z milých Varecha-kočiek, ktorá je zároveň adminkou - A TOTO MI JE VÝNIMOČNE ÚPRIMNE ĽÚTO. Nakoniec som sa rozhodla nezaťahovať ju do žabomyších vojen a zareagovať sama.