Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 24. mája 2014
Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept bol uvedený v týždenníku, +7 DNÍ. Keďže je obdobie čerstvej bryndze a už aj byliniek,rozhodla som sa recept vyskúšať a uverejniť.

30 ks
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
500 g (varené v šupke)
300 g
1 ks
300 g rozmixovaný
1 ČL
Na plnku:
300 g (varené v šupke)
150 g
2 pl
2 pl
trochu
trochu
Na omáčku:
200 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    Cesto: Uvarené,studené a ošúpané zemiaky si pripravíme na pretlačenie.Ja ich zvyknem strúhať studené na strúhadle na najmenších očkách.Je to za chvíľočku.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Navážim si múku,pridám soľ,vajíčko,nastrúhané zemiaky,rozmixovaný špenát, / môže byť aj zmrazený a vyžmýkaný/ a spracujem cesto.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto by malo byť vláčne a pevné.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ho vyváľkam a vykrajujem kolieska,ako na obyčajné pirohy.Plním ich plnkou zo zemiakov,opečenou cibuľkou plus korenininy.Ukážka fotografii a popis nasleduje,neskôr.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pirohy sa uzatvárajú a lepia veľmi dobre.No kraje aj pre istotu a tiež pre ozdobu ešte pritláčam vidličkou.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu už naukladané pirohy čakajú na zavárku do horúcej osolenej vody, s kvapkou oleja,aby sa vám nezlepili.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pirohy sú hotové keď vyplávajú na povrch.Necháme ich ešte slabo prevrieť asi 5 - 7 minút.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na dno nádoby,kde preložíme scedené pirohy,si pripravíme trochu masla.Horúce pirôžky maslo roztopia.Pirohy potrasieme a tým ich vlastne trochu premiešame.Nepolepia sa nám.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na plnku si zemiačky tiež postrúhame,alebo pretlačíme cez strojček na zemiaky.Dajú sa aj pomlieť na mäsovom mlynčeku.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Očistíme si cibuľku a pokrájame ju na drobno.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do rozohriateho oleja ju necháme do sklovita osmažiť.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom cibuľku vlejeme,do pretlačených a ochutených zemiakov,soľou a korením.Dobre premiešame a masu spojíme.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zemiaková,ochutená masa ,na plnenie špenátových piroh.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na koniec si zohrejeme smotanu a pridáme bryndzu.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Takto nám vznikne chutná,bryndzová omáčka.Už ničím neprichucujeme.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na posypanie a zdobenie porcie sa hodí,pažítka,alebo kôpor.

    Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

an3da
mňam, dala by som si...príťažlivo vyzerá...
eviana
@tatranka , krása, dokonalá harmónia chutí a farieb...veru by som si pochutila u Teba veľmi :) Tlieskam :)
izabella929
@tatranka...n ádherný recept...iste veľmi chutné a s tou bryndzovou omáčkou to nemá chybu...) aj keď sa nekamarátim so špenátom, toto by veru asi ochutnala...
aroooo
tak toto musí byť dobrota, špenátové halušky so syrovou omáčkou som robila, boli mňam, bryndzu mám tiež rada. @tatranka , v bode 4 píšeš, že do plnky ide aj bryndza, ale ani v surovinách na plnku ani v príprave plnky ju nespomínaš, tak ako? a koľko? Recept ukladám a určite vyskúšam.
tatranka
@aroooo máš pravdu,namiesto tej bryndze ktorú uvádzam v popise ide do plnky : zemiaky,opražená cibuľka,koreniny.Bryndza nie.Popis ingrediencii je správny,len v popise som sa pomýlila.Opravím.
Ďakujem za upozornenie na chybu.
havino
už aj u nás už fičíme na čerstvej bryndzi, týždenne dva balíky kupujem a aj mám v pláne pirohy, pekný recept @tatranka , super fotopostup, šikovná a precízna, ako vždy
safran
najviac sa mi páči fotka v bode 6 :-) veľmi pekné...
luss44
no veru, týmto by som sa nechala ponúknuť, vyzerajú veľmi chutne. Špenátové halušky robievam, vdaka za tip aj na pirohy. Dala by som bryndzu aj do plnky, zvyknem tak plniť zemiaky.
frezia68
Ďaľšia pekná variácia na májovú bryndzu :-) si šikulka.
kukulienka71
@tatranka , pekný, májový recept, ako sa patrí na Slovenku:-) 5* za pracnosť, vhodný výber surovín aj ručné tvarovanie pirohov by som ti rada dala.
tatranka
Ďakujem za komentáriky.
@luss44 aj ja dávam bryndzu do plnky do obyčajných piroh.No tu som sa pridržiavala uvedeného receptu a veru som neľutovala.V tej omáčke je dosť bryndze,takže to veru stačí.
@safran a vieš že aj mne sa páči tá fotografia.No predsa preto,že som už mala hotovo!
@frezia68 @kukulienka @margar étka aj mňa tento recept vlastne bryndzovo májový oslovil tak,ako aj vás.Ďakujem.
@havino , ďakujem.
valeri
vyzerajú tak dobre, že by som si ich dala hoci aj k dnešnému nedeľnému obedu.
alex37
ukladám na vyskúšanie, nech mojich trocha poteším tou krásnou zelenou farbou :-) akurát máme ešte čerstvý špenátik v záhradke.
pusta
@martuska milá, krásne jedlo, s výbornými jarnými surovinami perfektne skombinovanými, krásny a veľmi chutný recept.
tatranka
Myslím,že tí vo vašich domácnostiach, privítajú tento celkom zaujímavý a aj pekne farebný recept.
tatranka
Tieto chutné pirôžky som robila aj dnes,len som si ich prispôsobila už po svojom.Pridala som aj údenú slaninku,namiesto šťahačkovej smotany som dala pochúťkovú smotanu kyslú a do nej som zamiešala bryndzu.
Na koniec som smotanu hodne posypala kôprom.No chutilo to priam ako pre labužníkov.
Ešte ich večer skúsim opiecť,tak ako to robievam s bielymi pirohami.
Jednoducho,sama som veľmi spokojná s týmto receptom.Prikladám foto,dúfam,že sa mi to podarí.


janazjarku
Martuška vždy, keď vidím tvoje recepty tak sa teším na dôchodok , lebo vtedy už budem mať na takéto výtvory čas .-) veľmi pekne pripravené a isto chutné :-)
tatranka
@janazjarku ďakujem za milý komentárik.No ver mi a spomenieš si na mňa,že ak už zostaneš na dôchodku, aj ten 24 hodinový deň bude krátky.Sama som si to pred tým nikdy nemyslela,že naozaj hodiny a dni na dôchodku tak rýchlo utekajú.
A to sa mi zdá že nič nezvládam !!!! A snažím sa!
jamarlen
milá @tartanka , pozdravujem a teším sa, že som našiel tento rcp., aj s tvojím dodatkom na inováciu, dúfam, budeš mať čas:) aj na ďaľšie takéto skvelé a krásne rcp.
vďaka !
tatranka
@jamarlen presne ako píšeš,aj ja som sa tešila pri jeho získaní,tomuto receptu.Už teraz ho pravidelne robievam.Minule som cesto robila namiesto špenátu,z uvarenej a na drobno postrúhanej cvikli.Cesto bolo krásne,bordové a tá biela bryndzová omáčka pirôžky krásne prichutila a zdobila.
Až keď sme dojedli,som prišla na to,že som mohla porciu odfotiť.Myslím,že by som vás viacerých bola touto porciou oslovila.
Tak už iba na budúce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia