Foto: tatranka
Recept bol uvedený v týždenníku, +7 DNÍ. Keďže je obdobie čerstvej bryndze a už aj byliniek,rozhodla som sa recept vyskúšať a uverejniť.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na cesto: | |
500 g (varené v šupke) |
|
300 g |
|
1 ks |
|
300 g rozmixovaný |
|
1 ČL |
|
Na plnku: | |
300 g (varené v šupke) |
|
150 g |
|
2 pl |
|
2 pl |
|
trochu |
|
trochu |
|
Na omáčku: | |
200 g |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Cesto: Uvarené,studené a ošúpané zemiaky si pripravíme na pretlačenie.Ja ich zvyknem strúhať studené na strúhadle na najmenších očkách.Je to za chvíľočku.
-
2
Navážim si múku,pridám soľ,vajíčko,nastrúhané zemiaky,rozmixovaný špenát, / môže byť aj zmrazený a vyžmýkaný/ a spracujem cesto.
-
3
Cesto by malo byť vláčne a pevné.
-
4
Potom ho vyváľkam a vykrajujem kolieska,ako na obyčajné pirohy.Plním ich plnkou zo zemiakov,opečenou cibuľkou plus korenininy.Ukážka fotografii a popis nasleduje,neskôr.
-
5
Pirohy sa uzatvárajú a lepia veľmi dobre.No kraje aj pre istotu a tiež pre ozdobu ešte pritláčam vidličkou.
-
6
Tu už naukladané pirohy čakajú na zavárku do horúcej osolenej vody, s kvapkou oleja,aby sa vám nezlepili.
-
7
Pirohy sú hotové keď vyplávajú na povrch.Necháme ich ešte slabo prevrieť asi 5 - 7 minút.
-
8
Na dno nádoby,kde preložíme scedené pirohy,si pripravíme trochu masla.Horúce pirôžky maslo roztopia.Pirohy potrasieme a tým ich vlastne trochu premiešame.Nepolepia sa nám.
-
9
Na plnku si zemiačky tiež postrúhame,alebo pretlačíme cez strojček na zemiaky.Dajú sa aj pomlieť na mäsovom mlynčeku.
-
10
Očistíme si cibuľku a pokrájame ju na drobno.
-
11
Do rozohriateho oleja ju necháme do sklovita osmažiť.
-
12
Potom cibuľku vlejeme,do pretlačených a ochutených zemiakov,soľou a korením.Dobre premiešame a masu spojíme.
-
13
Zemiaková,ochutená masa ,na plnenie špenátových piroh.
-
14
Na koniec si zohrejeme smotanu a pridáme bryndzu.
-
15
Takto nám vznikne chutná,bryndzová omáčka.Už ničím neprichucujeme.
-
16
Na posypanie a zdobenie porcie sa hodí,pažítka,alebo kôpor.
Ďakujem za upozornenie na chybu.
@luss44 aj ja dávam bryndzu do plnky do obyčajných piroh.No tu som sa pridržiavala uvedeného receptu a veru som neľutovala.V tej omáčke je dosť bryndze,takže to veru stačí.
@safran a vieš že aj mne sa páči tá fotografia.No predsa preto,že som už mala hotovo!
@frezia68 @kukulienka @margar étka aj mňa tento recept vlastne bryndzovo májový oslovil tak,ako aj vás.Ďakujem.
@havino , ďakujem.
Na koniec som smotanu hodne posypala kôprom.No chutilo to priam ako pre labužníkov.
Ešte ich večer skúsim opiecť,tak ako to robievam s bielymi pirohami.
Jednoducho,sama som veľmi spokojná s týmto receptom.Prikladám foto,dúfam,že sa mi to podarí.
A to sa mi zdá že nič nezvládam !!!! A snažím sa!
vďaka !
Až keď sme dojedli,som prišla na to,že som mohla porciu odfotiť.Myslím,že by som vás viacerých bola touto porciou oslovila.
Tak už iba na budúce.