Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept bol uvedený v týždenníku, +7 DNÍ. Keďže je obdobie čerstvej bryndze a už aj byliniek,rozhodla som sa recept vyskúšať a uverejniť.
30 ks porcií |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Cesto: Uvarené,studené a ošúpané zemiaky si pripravíme na pretlačenie.Ja ich zvyknem strúhať studené na strúhadle na najmenších očkách.Je to za chvíľočku.
- Navážim si múku,pridám soľ,vajíčko,nastrúhané zemiaky,rozmixovaný špenát, / môže byť aj zmrazený a vyžmýkaný/ a spracujem cesto.
- Cesto by malo byť vláčne a pevné.
- Potom ho vyváľkam a vykrajujem kolieska,ako na obyčajné pirohy.Plním ich plnkou zo zemiakov,opečenou cibuľkou plus korenininy.Ukážka fotografii a popis nasleduje,neskôr.
- Pirohy sa uzatvárajú a lepia veľmi dobre.No kraje aj pre istotu a tiež pre ozdobu ešte pritláčam vidličkou.
- Tu už naukladané pirohy čakajú na zavárku do horúcej osolenej vody, s kvapkou oleja,aby sa vám nezlepili.
- Pirohy sú hotové keď vyplávajú na povrch.Necháme ich ešte slabo prevrieť asi 5 - 7 minút.
- Na dno nádoby,kde preložíme scedené pirohy,si pripravíme trochu masla.Horúce pirôžky maslo roztopia.Pirohy potrasieme a tým ich vlastne trochu premiešame.Nepolepia sa nám.
- Na plnku si zemiačky tiež postrúhame,alebo pretlačíme cez strojček na zemiaky.Dajú sa aj pomlieť na mäsovom mlynčeku.
- Očistíme si cibuľku a pokrájame ju na drobno.
- Do rozohriateho oleja ju necháme do sklovita osmažiť.
- Potom cibuľku vlejeme,do pretlačených a ochutených zemiakov,soľou a korením.Dobre premiešame a masu spojíme.
- Zemiaková,ochutená masa ,na plnenie špenátových piroh.
- Na koniec si zohrejeme smotanu a pridáme bryndzu.
- Takto nám vznikne chutná,bryndzová omáčka.Už ničím neprichucujeme.
- Na posypanie a zdobenie porcie sa hodí,pažítka,alebo kôpor.