Špenátové pirohy s bryndzovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept bol uvedený v týždenníku, +7 DNÍ. Keďže je obdobie čerstvej bryndze a už aj byliniek,rozhodla som sa recept vyskúšať a uverejniť.

30 ks
porcií
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Uvarené,studené a ošúpané zemiaky si pripravíme na pretlačenie.Ja ich zvyknem strúhať studené na strúhadle na najmenších očkách.Je to za chvíľočku.
  2. Navážim si múku,pridám soľ,vajíčko,nastrúhané zemiaky,rozmixovaný špenát, / môže byť aj zmrazený a vyžmýkaný/ a spracujem cesto.
  3. Cesto by malo byť vláčne a pevné.
  4. Potom ho vyváľkam a vykrajujem kolieska,ako na obyčajné pirohy.Plním ich plnkou zo zemiakov,opečenou cibuľkou plus korenininy.Ukážka fotografii a popis nasleduje,neskôr.
  5. Pirohy sa uzatvárajú a lepia veľmi dobre.No kraje aj pre istotu a tiež pre ozdobu ešte pritláčam vidličkou.
  6. Tu už naukladané pirohy čakajú na zavárku do horúcej osolenej vody, s kvapkou oleja,aby sa vám nezlepili.
  7. Pirohy sú hotové keď vyplávajú na povrch.Necháme ich ešte slabo prevrieť asi 5 - 7 minút.
  8. Na dno nádoby,kde preložíme scedené pirohy,si pripravíme trochu masla.Horúce pirôžky maslo roztopia.Pirohy potrasieme a tým ich vlastne trochu premiešame.Nepolepia sa nám.
  9. Na plnku si zemiačky tiež postrúhame,alebo pretlačíme cez strojček na zemiaky.Dajú sa aj pomlieť na mäsovom mlynčeku.
  10. Očistíme si cibuľku a pokrájame ju na drobno.
  11. Do rozohriateho oleja ju necháme do sklovita osmažiť.
  12. Potom cibuľku vlejeme,do pretlačených a ochutených zemiakov,soľou a korením.Dobre premiešame a masu spojíme.
  13. Zemiaková,ochutená masa ,na plnenie špenátových piroh.
  14. Na koniec si zohrejeme smotanu a pridáme bryndzu.
  15. Takto nám vznikne chutná,bryndzová omáčka.Už ničím neprichucujeme.
  16. Na posypanie a zdobenie porcie sa hodí,pažítka,alebo kôpor.