Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. apríla 2022
Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept)
Foto: sracz

...čo sú v podstate naše halušky, či nokerle, pripravované v redšej konzistencii. Známe sú po celom Nemecku. Ja som ich po prvý raz jedol v Bavorsku, kde sme boli na návšteve. Veliteľ tamojšej dôstojníckej školy letectva „OSLw“, mi pri rozlúčke venoval knihu „Kulinarische Streifzüge durch Schwaben“, s vlastnoručným podpisom. Tento variant je zo str. 174, iba som ho obohatil „orechom“ rozpusteného masla. Podával som ho ako prílohu k paprikášu z hlivy ustricovej. ... éééj a veru chutilo! Oboje!

2-4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

125 ml vlažná
1 PL rozpustené
2-3 ks
125 g
125 g
1 KL
Na omastenie:
1 PL prepražené
1 PL (na sucho opražená)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pre rúče gazdinky, či iniciatívnych „gazdiniakov“ je to hračka. Podľa odporúčania som si pripravil vlažnú vodu, rozpustil maslo (v originálnom recepte sa nepoužíva) a navážil múky (v originále je iba hladká). Do misy som „vbuchol“ dve vajíčka (ak by boli menšie, tak tri), pridal KL soli.

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalial 1/8 litra vlažnej vody (125 ml), PL rozpusteného masla (spolu s vodou z mikrovlnky), pomocou kuchynskej drôtenej „metličky“ zmiešal.

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za priebežného miešania som postupne vsypoval múky (tá svetlešia hore je hladká).

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo finále to vyzerá tak, že cesto steká z metličky.

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priebežne sa mi v hrnci varila voda, s 2 PL soli. Teraz som vypracované „polotekuté“ cesto pomocou kovovej kuchynskej stierky „sáčkoval“ do variacej sa vody. (V spomienkach som sa nostalgicky vrátil o 65 rokov, kedy sme cesto na lopáriku, veruže aj na tanieri, na halušky i strapačky stierali do vriacej vody pomocou noža či polievkovej lyžice)

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Riadil som sa zaužívaným spôsobom, teda po treťom vyplávaní (keď sa pena s haluškami nebezpečne zodvihla ku okraju hrnca) boli halušky, či nokerle (po celom Above i južnom Slovensku známe ako „nokedli“) už uvarené. Pomocou drôtenej naberačky som ich z vriacej vody premiestnil do misy z jenského skla.

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Halušky som zalial PL prepraženého masla a PL na sucho opraženej jemnej strúhanky z bieleho pečiva a nadhadzovaním zmiešal (ak nemáte radi „brízle“, tak potom tento technologický krok môžete s kľudom vynechať).

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nuž a na tanieri to potom vyzeralo takto.

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte „corpus delecti“ z mojej návštevy v Bavorsku,

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    s receptom na „Schwaben Spätzle“ a

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pohľadom na prácu vtedajšieho majstra kuchára.

    Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

terinka55
Toto je tiež dobrota. Aj môj muž
navarí lepšie prílohové halušky ako ja😂
Veru tak, u nás na Kysuciach sa varili zemiakové halušky a sádzali priamo z doštičky / lopárika. Bola to riadna fuška. V mojej rodine nás bolo 7 (3+2+2) a mojej starej mame ruky len tak lietali. Ja by som si tak už netrúfla…