Špargľový krém fotorecept

zuzickaaa1 - fotkazuzickaaa1, 30. mája 2011

Pre nás jedna z TOP polievok:)

8
porcií
150 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
2 ks
2 ks
300 ml
3 ks veľké
1 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Odlomíme špičky špargle. Spodnú časť pomocou škrabky ošúpeme.

    Špargľový krém (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ošúpanú špargľu nakrájame na kolieska. Zelenú časť z mladej cibulky nakrájame taktiež na malé kolieska.

    Špargľový krém (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Špičky špargle dáme zvlášť variť na cca 15min. Vývar nevylievame.

    Špargľový krém (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zelenú "cibuľku" orestujeme na olivovom oleji. Môžeme použiť aj maslo.

    Špargľový krém (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme špargľu.

    Špargľový krém (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme zeleninovým vývarom a pridáme korenie, soľ a muškátový orech.

    Špargľový krém (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak máme už špargľové špičky uvarené, tak vývar zlejeme do pripraveného hrnca. Zlejeme tak cca 500ml. Varíme cca 30min, kým nie je špargľa mäkká. Počas varenia pridáme do polievky pokrájané zemiaky.

    Špargľový krém (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Šparglové špičky dáme do misky s ľadovou vodou, aby si udržali svoj tvar.

    Špargľový krém (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po uvarení pridáme do polievky smotanu a necháme prejsť varom. Na záver mixérom všetko spolu rozmixujeme. Ak máme náhodou polievku riedku, môžeme zahustiť špaldovou múkou.

    Špargľový krém (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na záver si nakrájame rožky na malé kocky a na olivovom oleji ich orestujeme a vyrobíme si krutóny. Ak už máme krém na tanieri, do každého pridáme za malú lyžičku mascarpone ( nemusí byť), špičku špargle a môžeme podávať. Dobrú chuť.:)

Diskusia k receptu

elisticka
@zuzickaaa1 ja som robila tiez polievku ale ked som to zmixovala tak tam boli take drobne "pichliaciky" a nechutilo nam to...ale osupanu som ju mala dobre tak neviem preco ci to mam precedit? dakujem
zuzickaaa1
@elisticka na škole varenia, kde nás túto polievku učili nám hovorili, že základ je správne ošúpaná špargľa. To, že je dobre ošúpaná zistíš tak, že do nej pichneš nozíkom alebo kľudne aj nechtom a musí býť mäkká:) Niekedy treba škrabkou prejsť po tom istom miesť dva-trikrát, závisí od špargle akú máš.. neviem si predstavit ako by sa dala precediť, lebo ju mixujes priamo v tom vývare a to by si si potom precedila celu špargľu..skús nabudúce asi viac šúpať..
elisticka
dakujem @zuzickaaa1 no neviem ci mi z nej nieco zostane mne to pripada ze supem a supem a nic z nej nakoniec nezostane... len kopka odpadu... ale pokusim sa......
elisticka
@zuzickaaa1 ja som robila tiez polievku ale ked som to zmixovala tak tam boli take drobne "pichliaciky" a nechutilo nam to...ale osupanu som ju mala dobre tak neviem preco ci to mam precedit? dakujem
zuzickaaa1
@elisticka na škole varenia, kde nás túto polievku učili nám hovorili, že základ je správne ošúpaná špargľa. To, že je dobre ošúpaná zistíš tak, že do nej pichneš nozíkom alebo kľudne aj nechtom a musí býť mäkká:) Niekedy treba škrabkou prejsť po tom istom miesť dva-trikrát, závisí od špargle akú máš.. neviem si predstavit ako by sa dala precediť, lebo ju mixujes priamo v tom vývare a to by si si potom precedila celu špargľu..skús nabudúce asi viac šúpať..
elisticka
dakujem @zuzickaaa1 no neviem ci mi z nej nieco zostane mne to pripada ze supem a supem a nic z nej nakoniec nezostane... len kopka odpadu... ale pokusim sa......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia