Špargľový koláč

Špargľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Dostala som od kamarátky špargľu, tak som dumala čo s ňou a voľba padla na tento koláč, a musím povedať že sme si pochutili.

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 190-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny. Špargľu umyjeme, osušíme a skrátite na dĺžku cca 12 cm a ochutíme soľou, korením, chilli vločkami a olivovým olejom. Ja som na pekáč dala papier na pečenie a priamo na tento som dala olej, soľ, korenie a chilli vločky. V tejto zmesi som špargľu pekne "okúpala" tak, aby bola celá obalená.
  2. Takto pripravenú špargľu rozdelíme na dve polovice a zarovnáme do bloku uložíme na papier na pečenie, zarovnáme, navrch uložíme kolieska očistenej šalotky alebo klasickej cibule, podľa chuti. Ja používam šalotku, pretože má jemnejšiu chuť. Na cibuľu rozložíme v jednej vrstve plátky mozzarelly alebo syra feta, podľa toho či preferujete jemnejšie alebo výraznejšie chute.
  3. Takto pripravenú špargľu prikryjeme plátkom lístkového cesta (ja som využila hotové vyvaľkané cesto), ktorý bude z každej strany väčší cca o 1,5-2 cm ako pripravená špargľa. Okraje cesta vidličkou pritlačíme okolo špargle. Potrieme vajíčkom, môžeme ale nemusíme posypať sezamovými semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 190-200 °C. Pri tejto teplote pečieme do zlatista - mne to v mojej rúre trvalo asi 14-15 minút.
  4. Po upečení 2-3 minúty necháme odpočinúť na plechu.
  5. Po pár minútach pomocou obracačky obrátime a teplé podávame. Ja som posypala čerstvým tymianom a podávala som s cherry rajčinkami, ktoré toto chutné papaníčko pekne doplnili svojou sviežou chuťou.