Špargľový koláč
Špargľový koláč (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Dostala som od kamarátky špargľu, tak som dumala čo s ňou a voľba padla na tento koláč, a musím povedať že sme si pochutili.
2 porcie |
15 minút príprava |
15 minút na 190-200 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny. Špargľu umyjeme, osušíme a skrátite na dĺžku cca 12 cm a ochutíme soľou, korením, chilli vločkami a olivovým olejom. Ja som na pekáč dala papier na pečenie a priamo na tento som dala olej, soľ, korenie a chilli vločky. V tejto zmesi som špargľu pekne "okúpala" tak, aby bola celá obalená.
- Takto pripravenú špargľu rozdelíme na dve polovice a zarovnáme do bloku uložíme na papier na pečenie, zarovnáme, navrch uložíme kolieska očistenej šalotky alebo klasickej cibule, podľa chuti. Ja používam šalotku, pretože má jemnejšiu chuť. Na cibuľu rozložíme v jednej vrstve plátky mozzarelly alebo syra feta, podľa toho či preferujete jemnejšie alebo výraznejšie chute.
- Takto pripravenú špargľu prikryjeme plátkom lístkového cesta (ja som využila hotové vyvaľkané cesto), ktorý bude z každej strany väčší cca o 1,5-2 cm ako pripravená špargľa. Okraje cesta vidličkou pritlačíme okolo špargle. Potrieme vajíčkom, môžeme ale nemusíme posypať sezamovými semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 190-200 °C. Pri tejto teplote pečieme do zlatista - mne to v mojej rúre trvalo asi 14-15 minút.
- Po upečení 2-3 minúty necháme odpočinúť na plechu.
- Po pár minútach pomocou obracačky obrátime a teplé podávame. Ja som posypala čerstvým tymianom a podávala som s cherry rajčinkami, ktoré toto chutné papaníčko pekne doplnili svojou sviežou chuťou.