Výborná polievka so zelenou špargličkou Inšpirácia: Dobré jedlo
Suroviny
200 g |
|
1 ks - biela časť |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
1.2 l |
|
100 g čerstvý listový/mrazené listy |
|
150 ml /na varenie/šľahačková |
|
/slnečnicové semienka/syr gorgonzola na ozdobu |
|
Postup
-
1
Na olivovom oleji popražíme bielu časť póru pokrájaného na kolieska.
-
2
Pridáme väčší zemiak pokrájaný na kocky.
-
3
Zalejeme zeleninovým vývarom a dusíme do mäkka.
-
4
Pridáme polovicu spareného špenátu. Najlepší je čerstvý a mladý, ja som mala iba mrazené listy.
-
5
Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.
-
6
Zjemníme smotanou na varenie, šľahačkovou smotanou, mliekom alebo sójovou smotanou. Ak použijeme sójovú smotanu, je to delená strava-rastlinná skupina. Alebo vynechajte zemiak a použite smotanu na varenie a je to delená strava-živočíšna skupina.
-
7
Pridáme na 2 cm kúsky nakrájanú a uvarenú v špargľu. Ja som použila bio zelenú špargľu. Ošúpeme spodok, poriadne umyjeme, aby nám nechrúmala pod zubami, pokrájame na 2 cm kúsky a varíme asi 10 minút v osolenej vode. Hlavičky si necháme na ozdobu. Pridáme druhú časť špenátu a ešte chvíľu povaríme. Ozdobíme kopčekom kyslej smotany, syrom gorgonzola alebo opraženými slnečnicovými semienkami.
Diskusia k receptu