Špargľovo-špenátová polievka (fotorecept)

Autor receptu: lucylee

Výborná polievka so zelenou špargličkou Inšpirácia: Dobré jedlo

Suroviny

Postup

  1. Na olivovom oleji popražíme bielu časť póru pokrájaného na kolieska.
  2. Pridáme väčší zemiak pokrájaný na kocky.
  3. Zalejeme zeleninovým vývarom a dusíme do mäkka.
  4. Pridáme polovicu spareného špenátu. Najlepší je čerstvý a mladý, ja som mala iba mrazené listy.
  5. Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.
  6. Zjemníme smotanou na varenie, šľahačkovou smotanou, mliekom alebo sójovou smotanou. Ak použijeme sójovú smotanu, je to delená strava-rastlinná skupina. Alebo vynechajte zemiak a použite smotanu na varenie a je to delená strava-živočíšna skupina.
  7. Pridáme na 2 cm kúsky nakrájanú a uvarenú v špargľu. Ja som použila bio zelenú špargľu. Ošúpeme spodok, poriadne umyjeme, aby nám nechrúmala pod zubami, pokrájame na 2 cm kúsky a varíme asi 10 minút v osolenej vode. Hlavičky si necháme na ozdobu. Pridáme druhú časť špenátu a ešte chvíľu povaríme. Ozdobíme kopčekom kyslej smotany, syrom gorgonzola alebo opraženými slnečnicovými semienkami.