Špargľovo-špenátová polievka (fotorecept)
Autor receptu: lucylee
Výborná polievka so zelenou špargličkou
Inšpirácia: Dobré jedlo
Postup
- Na olivovom oleji popražíme bielu časť póru pokrájaného na kolieska.
- Pridáme väčší zemiak pokrájaný na kocky.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a dusíme do mäkka.
- Pridáme polovicu spareného špenátu. Najlepší je čerstvý a mladý, ja som mala iba mrazené listy.
- Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.
- Zjemníme smotanou na varenie, šľahačkovou smotanou, mliekom alebo sójovou smotanou. Ak použijeme sójovú smotanu, je to delená strava-rastlinná skupina. Alebo vynechajte zemiak a použite smotanu na varenie a je to delená strava-živočíšna skupina.
- Pridáme na 2 cm kúsky nakrájanú a uvarenú v špargľu. Ja som použila bio zelenú špargľu. Ošúpeme spodok, poriadne umyjeme, aby nám nechrúmala pod zubami, pokrájame na 2 cm kúsky a varíme asi 10 minút v osolenej vode. Hlavičky si necháme na ozdobu. Pridáme druhú časť špenátu a ešte chvíľu povaríme. Ozdobíme kopčekom kyslej smotany, syrom gorgonzola alebo opraženými slnečnicovými semienkami.