Foto: kiriaki
Vedeli ste, že za 1 ČSSR sme boli najväčším pestovateľom špargle v Európe? Potom však prišiel socializmus a špargľa bola vyhlásena za buržoázny prežitok Zobraziť celý popisVedeli ste, že za 1 ČSSR sme boli najväčším pestovateľom špargle v Európe? Potom však prišiel socializmus a špargľa bola vyhlásena za buržoázny prežitok a pestovať sa už nepestovalo. V tomto ma špargľa zaujala.
porcie
príprava
Postup
-
1
Špargľu, mrkvu a cibuľu si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Do hrnca dáme olej a speníme cibuľu do sklovita.
-
2
Potom pridáme najprv mrkvu a potom špargľu. Spolu orestujeme.
-
3
Okoreníme. Ja som použila himalájsku soľ s chilli papričkou a mleté čierne korenie (samozrejme nič sa nestane, ak použijete jódovú soľ alebo morskú, ja mám rada pálivejšie).
-
4
Zeleninu premiešame s koreninami a zalejeme vodou a varíme až kým zelenina nie je uvarená.
-
5
Potom polievku rozmixujeme. Rozmixovanú polievku dáme ešte prehriať na šporák (už nesmie vrieť) a na koniec ju dochutíme maslom alebo olivovým olejom (každý podľa chuti). Na ozdobu som použila piliny z parmezánu. Recept sa však dá upraviť a niektoré suroviny jednoducho vynechať (syr, himalájska soľ), ak máte alergie a podobne.
Recept výborný...ja pridávam aj zemiak. Celú špargľovú sezónu/apríl-máj/varím a konzumujem. Je to úžasná plodina.
1. ČSSR ... Asi mala byť len ČSR.
S tým zemiakom to robím aj ja. A namiesto čierneho korenia biele.
sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A1_socialist...