Špargľová polievka (fotorecept)

Autor receptu: kiriaki

Vedeli ste, že za 1 ČSSR sme boli najväčším pestovateľom špargle v Európe? Potom však prišiel socializmus a špargľa bola vyhlásena za buržoázny prežitok a pestovať sa už nepestovalo. V tomto ma špargľa zaujala.

4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Špargľu, mrkvu a cibuľu si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Do hrnca dáme olej a speníme cibuľu do sklovita.
  2. Potom pridáme najprv mrkvu a potom špargľu. Spolu orestujeme.
  3. Okoreníme. Ja som použila himalájsku soľ s chilli papričkou a mleté čierne korenie (samozrejme nič sa nestane, ak použijete jódovú soľ alebo morskú, ja mám rada pálivejšie).
  4. Zeleninu premiešame s koreninami a zalejeme vodou a varíme až kým zelenina nie je uvarená.
  5. Potom polievku rozmixujeme. Rozmixovanú polievku dáme ešte prehriať na šporák (už nesmie vrieť) a na koniec ju dochutíme maslom alebo olivovým olejom (každý podľa chuti). Na ozdobu som použila piliny z parmezánu. Recept sa však dá upraviť a niektoré suroviny jednoducho vynechať (syr, himalájska soľ), ak máte alergie a podobne.