Foto: safran
Pre milovníkov indickej kuchyne alebo pikantnomilcov. Recept je zo stránky chillichilli.sk, prevzala som ho aj s názvom a malinkými nepresnosťami (dávam väčšie množstvá korenín). Ak Zobraziť celý popisPre milovníkov indickej kuchyne alebo pikantnomilcov. Recept je zo stránky chillichilli.sk, prevzala som ho aj s názvom a malinkými nepresnosťami (dávam väčšie množstvá korenín). Ak skončíte v bode 3, vznikne netradičné teplé predjedlo alebo možno podávať ako prílohu. S ryžou basmati alebo plackou papadam, jogurom a pikantným čatní - hlavné jedlo.
porcie
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si kokosový olej a všetky koreniny. Umyjeme špargľu a spodné konce, ak je treba ošúpeme. Čerstvú čili papričku pokrájame na tenké kolieska. Očistíme šalotku a cesnak, cibuľu nakrájame na tenké priečne polmesiačiky, cesnak na najjemnejšie kocôčky.
-
2
Na kokosovom oleji opražíme zrniečka tmavej horčice, kým začnú praskať. Potom medzi prstami rozmrvíme jednú sušenú malú čili papričku, vhodíme rímsku rascu a necháme spolu speniť. Sušené čili nesmie stmavnúť, hneď prihodíme čerstvo krájanú čili papričku a soľ. Premiešame. V zápätí pridáme jemne krájanú šalotku a na drobno pokrájaný cesnak, pražíme do sklovita.
-
3
Vložíme špargľu. Necháme ju obaliť tukom a po chvíli podlejeme trochou vody, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť podľa hrúbky špargle. Odkryjeme pokrievku, vodu necháme vydusiť. Na poslednú chvíľu vsypeme strúhaný kokos a necháme do neho vsiaknuť všetku šťavu. Špargľa by nemala byť mäkka, iba tak na skus.
-
4
Podávame s ryžou alebo plackou, pikantným čatní a jogurtom.
-
5
Na špargľové jedlo, zvlášť ak sa podáva s jogurtom, je dobré nahriať taniere. Domáci hustý jogurt to znesie. Dobrú chuť!
@Mijaita...Nie , nie :-) špargľová sezóna :-))) treba užiť, kým je...
Nehodila sa mi biela ryža k jogurtu :-) na ktorý som dala väčšiu štipku čiernej soli a pikantná bola rasam omáčka, recept oveľa menej štipľavý, akoby sa mohlo zdať... dala som červenú čerstvú čili, keby bola biela špargľa, bola by bývala silnejšia čerstvá zelená čili. Ešte by mal byť papadam, ale sa mi nechcelo.
Mas jakoby hodne jidel na taliri, coz je v poradku a hodi se k sobe. Ja bych to pro sebe tolik neudelala a pro hosty bych servirovala spis kazde zvlast, aby si kazdy dal kolik rad. Do ryze bile rada pridavam kumin shahi jeera, je malinky, jemny, nebo asafoetidu.
Rasam omacka skvela, stiplave je vyborne!
Fotka se ti vydarila krasna!
Sparglove preteky s usmevem! :-)
Súhlasím, pre hostí by som dala do stredu stola veľa misiek :-) urobila som si to pre seba a ešte placka mi chýbala, ale hlad ma súril :-)
tým vôbec nechcem povedať, že s holandskou alebo syrovou omáčkou by mi to nechutilo, naopak, ale toto ešte viac, zaujal ma práve chuťový kontrast.
tanier si zvolila správne, výborný a dobrý kontrast vytvára tmavý tanier ako podklad s jedlom, na bielom by to tak nevyniklo. :-)
(špargľu, ako národ, sa iba učíme variť a jesť, aj keď sa to lepší každým rokom). Stále som sa ešte nerozkývala ísť pozrieť na Slavnosti chřestu do Ivančic na Morave alebo neďaleko do Rakúska, tak si robím svoje "Špargľové hody" doma :-)
Samozrejme každý rok urobím aj absolútnu klasiku: holandskú omáčku, hubovú, syrovú, na sucho opraženú strúhanku,... ale to predsa nedám na Varechu.