Špargľa na indický spôsob (fotorecept)
Autor receptu: safran
Pre milovníkov indickej kuchyne alebo pikantnomilcov.
Recept je zo stránky chillichilli.sk, prevzala som ho aj s názvom a malinkými nepresnosťami
(dávam väčšie množstvá korenín). Ak skončíte v bode 3, vznikne netradičné teplé predjedlo
alebo možno podávať ako prílohu. S ryžou basmati alebo plackou papadam, jogurom a
pikantným čatní - hlavné jedlo.
2 porcie |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si kokosový olej a všetky koreniny.
Umyjeme špargľu a spodné konce, ak je treba ošúpeme.
Čerstvú čili papričku pokrájame na tenké kolieska.
Očistíme šalotku a cesnak, cibuľu nakrájame na tenké priečne polmesiačiky, cesnak na najjemnejšie kocôčky.
- Na kokosovom oleji opražíme zrniečka tmavej horčice, kým začnú praskať. Potom medzi prstami rozmrvíme jednú sušenú malú čili papričku, vhodíme rímsku rascu a necháme spolu speniť. Sušené čili nesmie stmavnúť, hneď prihodíme čerstvo krájanú čili papričku a soľ. Premiešame. V zápätí pridáme jemne krájanú šalotku a na drobno pokrájaný cesnak, pražíme do sklovita.
- Vložíme špargľu. Necháme ju obaliť tukom a po chvíli podlejeme trochou vody, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť podľa hrúbky špargle. Odkryjeme pokrievku, vodu necháme vydusiť. Na poslednú chvíľu vsypeme strúhaný kokos a necháme do neho vsiaknuť všetku šťavu. Špargľa by nemala byť mäkka, iba tak na skus.
- Podávame s ryžou alebo plackou, pikantným čatní a jogurtom.
- Na špargľové jedlo, zvlášť ak sa podáva s jogurtom, je dobré nahriať taniere. Domáci hustý jogurt to znesie. Dobrú chuť!