Špargľa na indický spôsob (fotorecept)

Autor receptu: safran

Pre milovníkov indickej kuchyne alebo pikantnomilcov. Recept je zo stránky chillichilli.sk, prevzala som ho aj s názvom a malinkými nepresnosťami (dávam väčšie množstvá korenín). Ak skončíte v bode 3, vznikne netradičné teplé predjedlo alebo možno podávať ako prílohu. S ryžou basmati alebo plackou papadam, jogurom a pikantným čatní - hlavné jedlo.

2
porcie
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si kokosový olej a všetky koreniny. Umyjeme špargľu a spodné konce, ak je treba ošúpeme. Čerstvú čili papričku pokrájame na tenké kolieska. Očistíme šalotku a cesnak, cibuľu nakrájame na tenké priečne polmesiačiky, cesnak na najjemnejšie kocôčky.
  2. Na kokosovom oleji opražíme zrniečka tmavej horčice, kým začnú praskať. Potom medzi prstami rozmrvíme jednú sušenú malú čili papričku, vhodíme rímsku rascu a necháme spolu speniť. Sušené čili nesmie stmavnúť, hneď prihodíme čerstvo krájanú čili papričku a soľ. Premiešame. V zápätí pridáme jemne krájanú šalotku a na drobno pokrájaný cesnak, pražíme do sklovita.
  3. Vložíme špargľu. Necháme ju obaliť tukom a po chvíli podlejeme trochou vody, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť podľa hrúbky špargle. Odkryjeme pokrievku, vodu necháme vydusiť. Na poslednú chvíľu vsypeme strúhaný kokos a necháme do neho vsiaknuť všetku šťavu. Špargľa by nemala byť mäkka, iba tak na skus.
  4. Podávame s ryžou alebo plackou, pikantným čatní a jogurtom.
  5. Na špargľové jedlo, zvlášť ak sa podáva s jogurtom, je dobré nahriať taniere. Domáci hustý jogurt to znesie. Dobrú chuť!