Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. júna 2013
Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Foto: pusta

Albondigas sú veľmi obľúbené nielen v Andalúzii, ale v celom Španielsku, robia sa takmer od domu k domu trošku ináč, takže je veľa variant. Vybrala som recept, ktorý sa mi páčil, sú to mäsové guľôčky ochutené škoricou, mletým čiernym korením, cesnakom, petržlenovou vňaťou, s na jemno posekanými orechmi, výraznej chuti, opečené na oleji a povarené v hustej paradajkovej výrazne cesnakovej omáčke, ktorá má ostrú pikantnú chuť, doladenú tymiánom a červeným vínom.

4
porcie
24 hodín minút
príprava
25 minút
na 90-100 °C

Suroviny

500 g
20 g na jemno posekané
1 veľký strúčik
1 ČL
podľa chuti
1/2 zväzku na jemno posekanej
1 podľa chuti
podľa chuti ks do mletého mäsa
1 ks do mletého mäsa
Paradajková omáčka:
2 PL
400 ml
200 g
3 veľké strúčiky prelisované
2 ČL
2 ks
2 ČL
150 ml
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
1 ks do mletého mäsa

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Orechy som posekala na jemno, predtým som ich na sucho opražila, sú potom chuťovo lepšie a výraznejšie.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odfotila som chilli vločky a Passata Campagnola, ktorú som v recepte použila.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som dala mleté jahňacie mäso, soľ a škoricu, všetko som spolu premiešala.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a znovu dôkladne prepracovala.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som 1 celé vajce a ...

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zase som premiešala.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som 2 PL oleja,...

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...prelisovaný cesnak, na jemno posekanú petržlenovú vňať,...

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...3 PL jemnej domácej strúhanky, všetko som ešte raz dôkladne prepracovala rukami, na opakovanom prepracovaní veľmi záleží výsledná tvarovateľná konzistencia i chuť.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na záver som už len zľahka vmiešala orechy, aby sa nerozbili, potom v hotových guľôčkach krásne chrumkajú.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu je zmes na guľôčky už pripravená, dala som ju hajať na 24 hodín do chladničky. Táto práca s opakovaným miešaním, dôklaným miesením a dlhším odpočinutím mäsovej zmesi sa veľmi oplatí, odmení sa vo výsledku.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vybrala som mäso z chladničky asi 1 hodinu pred varením a jemne naolejovanými rukami som tvarovala malé guľôčky veľkosti asi vlašského orecha.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    V hrnci som rozpálila lej, opekala som v ňom guľôčky z jkaždej strany asi 3 - 4 minúty, kým neboli zafarbené pekne do hneda a do chrumkava.Ked boli krásn opečené, vybrala som icgh na tanier.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pripravila som si tymián.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Do výpeku som dala tymián a bobkové listy, krátko som ich opražila, kým sa nerozvoňalli - asi 1 minútu.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pridala som ciibuľu, osolila som ju aby zmäkla a orestovala do sklovita - asi 4 - 5 minút.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pridala som paradajkový pretlak a cukor, opražila spolu asi 1 - 2 minútky.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pridala som paradajkovú Passatu.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Priliala som kvalitné suché červené víno - mala som víno André, ročník 2006, pozdný zber. Môžete použiť aj iné podľa vlastného výberu, ale kvalitné!! Ak práve nemáte víno, to nič, môžete pridať domáci zeleninový vývar, len nie kupovaný bujón.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Pridala som opečené mäsové guľôčky, prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie, dochutila soľou a prudkým varom som varila - asi 10 minút za stáleho miešania, pričom sa omáčka patrične zredukuje, zahustí a chuť pridaného korenia zostane plne zachovaná, nevyprchá ako pri pomalom dusení. Nezahusťujte ničím!!! musia vyniknúť prirodzené chute mäsových guľôčok a použitého korenia a ostatných surovín.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Pred koncom varenia som ešte dochutila mletou škoricou a soľou.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Podávala som horúce len s krajcom čerstvo upečeného chleba, aj v Španielsku sa servíruje s chlebom. Je to vynikajúce sýte, chuťovo výrazné plné jedlo, nádherne vonia vínom,koreninami a cesnakom, v mäsových guľôčkach krásne chrumkajú posekané orechy, ktoré výborne harmonizujú s jedlom ako celkom. Nie je vôbec časovo náročné na prípravu, mäsové guľôčky sú hotové za 15 minút a paradajková omáčka trvá len 10 minút.

    Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 22

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
no ta zmes na tie gulicky sa mi velmi paci :-) ja do nich skusam pridavat vsetko mozne ale vlaske orechy tie som este nedavala. Tu omacku by som urobila podla teba ale pozmenila zopar veci inaksie super recept.
@lucynka , aj mňa zaujala tá zmes na guličky, a je super, perfektnékorenenie a tie orechy ma chuťovo veľmi príjemne prekvapili.
priznám sa, že osobne nemám veľmi rada paradajkovú omáčku, ale táto mi úžasne chutila, zatiaľ najlepšie zo všetkých doteraz.
ty si kľudne prispôsob svojim chuťovým kanálikom :-)
dakujem.
hm,vyzera skvele,to s tymi orechmi som nepoznala,ale skoricu do paradajkovej omacky davam aj ja;raz som vyskusala,len tak,napadlo mi,a odvtedy ju pridavam stale.(-:pekny receptik,ste sikulka.(-:
@lola , varianta s orechmi sa robí práve v Andalúzii. to ma práve zaujalo a tá paradajková omáčka s chilli vločkami, cesnakom škoricou, ostatnými koreninami a vínom - tá ma úplne dostala. je telnatá a plná chuti i vône.
je to veľmi chutné jedlo, orechy krásne chrumkajú a ochucujú mäsové guľôčky. pre mňa nová a vynikajúca chuť.
ak sa smiem spýtať, v ktorej časti Španielska žiješ?
dakujem za pochvalu, od teba si to veľmi vážim.
prajem ti krásny slnečný deň.
@jerica , je to naozaj skvelé jedlo a parádny recept.
dajkujem za tvoje výstižné hodnotenie. :-))))))
veľmi si to vážim.
prajem krásny a pohodový deň.
@pusta ,no samozrejme,ze smiete (-:,zijem v oblasti Valencie,kde sa miesa vona kvetu pomarancovnika s kvetom mandlovnika a samozrejme nesmrtelna vona paella(-y),typicke nedelne jedlo....aj z toho dovodu existuju recepty,kde sa do "albondigas"pridavaju skor posekane mandle(resp.piniove oriesky),s verziou orechovou som sa este nestretla,ale tak Andaluzia je odtialto veeeeeeeeeeeelmi daleko(-:
inac sa tu pouziva na albondigas viac hovadzina resp.hovadzina a bravcovina....Oblast Andaluzie bola dlho pod arabskou nadvladou,co je vidno nielen na ich prekrasnej architekture,ale aj v oblasti gastronomie (ta jahnacina a skorica je toho prikladom(-: Pekny neskory vecer Vam prajem.
@lola , tvoje príspevky sú veľmi obohacujúce. čítala som aj o verzii bravčovým a hovädzím mäsom, s iným korenením - to sú oblasti, kde žijú najmä kresťania. V Andalúzii, v Sevile, Cordobe, Granade sú zase moslimské vplyvy, kde je veľa Arabov - tam orechy ako vlašské orechy, mandle, pistácie, škorica...tiež som čítala o variante, v ktorej sa nedáva strúhanka, ale chlieb namočený v bielom víne a pochopiteľne jahňacie mäso. tiež sa píše v histórii, že na odhalenie moslimov v XV. st. pozvali na veľkú hostinu významných ľudí tej doby a podávalo sa bravčové mäso. tých, ktorí bravčové odmietli, potom povraždili - hľa na čo všetko sa nedá zneužiť gastronómia a náboženstvo?
architektúra, o ktorej píšeš, preslávila túto oblasť a je podnes obdivovaná celým svetom. dnes je Španielsko prevažne katolíckou krajinou, takže v iných častiach ako Andalúzia prevláda v Albongidas mix hovädzieho a bravčového mäsa. nevedela som, že je to typické nedeľné jedlo. :-)))
žiješ na nádhernom mieste, akým je Valencia - skús pridať nejaký pekný receptík, bola by som veľmi rada, a iste nielen ja :-))))
dakujem ti za úžasný príspevok a prajem ti krásny slnečný deň v španielskej Valencii <3
dobry neskory vecer,@pusta ,dlho som tu nebola(-:
zaujimave to, co pisete o odhaleni moslimov z 15.storocia,nepocula som o tom,no skusim pohladat viac (-:
jooooj,sme sa nerozumeli,typickym nedelnym jedlom je tu paella,nie albondigas,tie si vacsinou ludia davaju v baroch ako "tapas" (male porcie jedla k pivu,vinu,sangrii alebo k comu chcete;tak mozte ochutnat vela chodov) (-:.Hej,mate pravdu,mohla by som pridat nejaky receptik,no snad niekedy v buducnosti,neviem,ci blizkej,ci dalekej,ked si pozriete cas,o ktorom toto pisem,pochopite preco....den by mal mat aspoñ tych 30 hodin,to by som toho stihala viac(teda dufam).Pekny stvrtok Vam prajem(-: a dakujem za mily komentar(-:

Pridaj komentár k receptu: