Špaldový koláč s cuketou namiesto ovocia fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 28. júla 2012
Špaldový koláč s cuketou namiesto ovocia (fotorecept)
Foto: irenaw

Sezóna cukety v plnom prúde...

8
porcií
45 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
1,5 PL
150 g
2 PL
štipka
1 ks
1 PL
1 dl
náplň:
1/2 ks
1 PL
1/2 čl
štipka
1 dl
3 PL
3 PL
3 PL
1/2 PL
posýpka:
3 PL
3 PL
1,5 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto dáme naraz do misy. Použila som polovicu špaldovej hladkej a polovicu špaldovej celozrnnej. Maslo použijeme zmäknuté, vodu vlažnú. Vodu prilievame postupne, aby vzniklo mokré, ťahavé cesto, ale nie úplne tekuté. Dobre vymiešame. Necháme 10 minút postáť. Recept na kvások nevkladám. Nájdete ho napríklad tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html.

    Špaldový koláč s cuketou namiesto ovocia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Okrúhlu koláčovú formu (moja má priemer 28 cm) potrieme maslom a vysypeme strúhankou. Vyklopíme do nej cesto a mokrou rukou roztiahneme k okrajom formy. Zakryjeme fóliou a položíme niekam do teplúčka.

    Špaldový koláč s cuketou namiesto ovocia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme náplň. Cuketu ošúpeme. Ak je staršia, odstránime jadierka. Pri mladej cukete to nie je treba. Pokrájame na kocky asi 1x1 cm. Všetky suroviny na náplň dáme do širšieho hrnca. Na slabom ohni pod pokrievkou chvíľu varíme, kým cuketa nepustí šťavu. Premiestnime na silný plameň a varíme už bez pokrievky, aby sa čo najviac tekutiny odparilo. Pomaly miešame. Ak sa vám zdá náplň príliš vodnatá, použite trochu škrobu. Keď zostane cuketa sklovitá, tak je hotovo. Ochutnajte, mala by ešte trochu chrumkať. Skrátka cuketa "al dente" ;-). Odstavíme a necháme vychladnúť. Pomohla som si položením hrnca do studenej vody.

    Špaldový koláč s cuketou namiesto ovocia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ cesto začalo zväčšovať svoj objem. Odstránime z formy fóliu. Navrch cesta rozložíme cuketu. Kúsok okrajov necháme voľných.

    Špaldový koláč s cuketou namiesto ovocia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Suroviny na posýpku zmiešame. Posypeme povrch koláča.

    Špaldový koláč s cuketou namiesto ovocia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložíme do studenej rúry. Zapneme na 180°C a pečieme 45 minút na prostrednej priečke rúry. Nakoniec preložíme na hornú priečku, zapneme na 200°C s horúcim vzduchom a 5 minút zapečieme. Necháme vychladnúť. Okraje a posýpka chrumkajú, náplň je svieža a šťavnatá. Je naozaj skvelý. V honosnejšej verzii aj s nesladenou šľahačkou... Náplň som si pripravila, keď som bola sama doma. NIKTO neuhádol, čo to je za OVOCIE! Tipovali jablká s rebarborou.

    Špaldový koláč s cuketou namiesto ovocia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hľadala som dnes inšpirácie na spracovanie cukiet. Našla som krém na spôsob lemon curd. Tak si vravím, keď ide toto, prečo ju neskúsiť dochutiť ako jabĺčka. Viem si to predstaviť na piškóte, lievancoch, nepečenom dezerte... Veľmi sa mi takáto cuketa zapáčila a podotýkam, že nemám rada tekvicu ako ananás ;-P

Diskusia k receptu

cica2
koláčik sa mi páči, musí byť vláčny a chuťovo výborný :-)
margaretka28
Nech žije cuketa !!!Veľmi sa mi páči tvoj koláč,cuketu mám rada,tiež ju dávam všade.:-)
irenaw
ďakujem vám @cica2 @margaretka28 :-) som rada, že som to skúsila, koláč je osviežujúci (vlastne už len bol) a náplň určite použijem na rôzne spôsoby.
nonna
Vynikajúci nápad, moja poklona! Musí chutiť skvele, takže ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko pre ďalšiu propagáciu, nech viacero "fajnšmekrov" má šancu ochutnať.
irenaw
ďakujem vám @izabella929 @nonna , dnes som piekla niečo na spôsob mini-bublaniny s druhou polovicou cuketovej plnky a mixovanými semiačkami :-) tiež dobré
nonna
@irenaw - tak sem s tým, treba uverejniť. Na FBčku ohlas bol, dokonca mojim zahraničným kamošom sa to ľúbilo.
irenaw
@nonna dala som ho sem včera večer pod názvom "Koláč s cuketou 2." teším sa, že sa páči :-)
nonna
Hej, veď v zápätí som ho našla.
marianne69
Nepochybujem,ze vyborny.Ved zo spaldy ani iny byt nemoze:-) recept na chlebovy kvasok si u Teba pohladam a vyskusam a mozno susene kvasnice pridam,nepokazim,co povies?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia