Špaldovo-celozrnný chlieb so semienkami

aszabka - bez fotkyaszabka, 11. júna 2011
Špaldovo-celozrnný chlieb so semienkami
Foto: aszabka

Pred časom som si obľúbila špaldovú múku a pravidelne ju pri pečení používam. Dnes som zabažila po špaldovom chlebe a tak som pátrala po Zobraziť celý popisPred časom som si obľúbila špaldovú múku a pravidelne ju pri pečení používam. Dnes som zabažila po špaldovom chlebe a tak som pátrala po nejakých receptoch.. Nenašla som žiadny, ktorý by ma oslovil, tak som si vymyslela tento..

40 minút
na 170 °C

Suroviny

1ks
350 ml teplá
150 g
250 g
100 g
2 čl
1 pl
1 pl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások zmiešaním sušeného droždia s teplou vodou. Necháme ho odstáť 15 min.

  2. 2

    V miske zmiešame všetky druhy múky, pridáme ostatné ingrediencie a vmiešame do nich i kvások. Vymiesime cesto. Ak je veľmi tuhé, čo sa môže ľahko stať, pridáme po troche teplej vody. Necháme vykysnúť na teplom mieste asi hodinu. Po hodine cesto premiesime opäť a necháme ešte kysnúť 15 min.

  3. 3

    Vyhrejeme si rúru na 170 stupňov. Po ďalšom vykysnutí cesto z misky vyberieme a ponaťahujeme ho v rukách na požadovaný tvar formy, v ktorej ho budeme piecť. Formu sme vymastili statočne maslom a cesto do nej vložíme. Necháme kysnúť ďalších 15 min. Po vykysnutí potrieme slanou vodou a dáme piecť na 40 min. Počas pečenia ešte raz-dva krát potrieme vodou. Cesto po upečení vyberieme z formy a overíme poklepaním na jeho spodok, či je upečené. Ak je zvuk dutý, chlieb je hotový!Ak nie, dáme ho bez formy dopiecť..čo som ja musela urobiť (: Ľúbim tú orieškovú príchuť špaldy v pečive i v sušienkach..Takto vyzerá ešte pred pokrájaním..Ja ho krájam, pretože si ho odkladám do mrazáku, lepšie sa vyberá po kúskoch..aspoň ho veľa naraz nezjem ((:

    Špaldovo-celozrnný chlieb so semienkami - obrázok 3

Diskusia k receptu

3sandra3
krásny chlebík.... tiež mám rada špaldovú múku a výrobky z nej
vierik
Ukladám do KK a určite aj upečiem,tiež mi špaldová múka vyhovuje,
díky ...
cchikung
Aj ja upredňostňujem výrobky zo špaldovej múky.Tento receptík ma potešil,práve som si objednala špaldovú múku a tak dobrá inšpirácia.Ďakujem.
elisticka
chlebik mas krasny ..ja som veru urobila z hotovej zmesi spaldovej no nejak sa mi nepodaril.. vyskusam tvoj diky ukladam.....
dogagador
aj ja pouzivam spaldovu muku a hladku nebielenu, a to v pomere 1 : 9. minule som to zmenila na 1 : 8 + 1 diel raznej. to bol teda super chlebicek....
aszabka
Je tu v receptoch jeden chlieb čisto len zo spaldovej múky, ale na ten si netrufam..neviem, ako sa mi cesto zachová..takže miešam..ale však možno raz i motyka vystrelí ((: Ďakujem Vám za pochvalu..
evanaaa
Ja som pred pár dňami robila koláč zo špaldovej múky &( celozrnné múky mávam doma -z Kauflandu ) a stále sa mi zdalo, že cítim oriešky,to asi tá múka, navrch som dala ríbezle, dávam ju aj do zásmažky s obyč. hladkou. Chlebík so ešte neskúšala, ale mala by som.
mirkajan
Vyskúšali sme, bol vynikajúci a presne podľa môjho gusta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia