Špaldovo-celozrnný chlieb so semienkami

Autor receptu: aszabka

Pred časom som si obľúbila špaldovú múku a pravidelne ju pri pečení používam. Dnes som zabažila po špaldovom chlebe a tak som pátrala po nejakých receptoch.. Nenašla som žiadny, ktorý by ma oslovil, tak som si vymyslela tento..

40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Pripravíme si kvások zmiešaním sušeného droždia s teplou vodou. Necháme ho odstáť 15 min.
  2. V miske zmiešame všetky druhy múky, pridáme ostatné ingrediencie a vmiešame do nich i kvások. Vymiesime cesto. Ak je veľmi tuhé, čo sa môže ľahko stať, pridáme po troche teplej vody. Necháme vykysnúť na teplom mieste asi hodinu. Po hodine cesto premiesime opäť a necháme ešte kysnúť 15 min.
  3. Vyhrejeme si rúru na 170 stupňov. Po ďalšom vykysnutí cesto z misky vyberieme a ponaťahujeme ho v rukách na požadovaný tvar formy, v ktorej ho budeme piecť. Formu sme vymastili statočne maslom a cesto do nej vložíme. Necháme kysnúť ďalších 15 min. Po vykysnutí potrieme slanou vodou a dáme piecť na 40 min. Počas pečenia ešte raz-dva krát potrieme vodou. Cesto po upečení vyberieme z formy a overíme poklepaním na jeho spodok, či je upečené. Ak je zvuk dutý, chlieb je hotový!Ak nie, dáme ho bez formy dopiecť..čo som ja musela urobiť (: Ľúbim tú orieškovú príchuť špaldy v pečive i v sušienkach..Takto vyzerá ešte pred pokrájaním..Ja ho krájam, pretože si ho odkladám do mrazáku, lepšie sa vyberá po kúskoch..aspoň ho veľa naraz nezjem ((: