Spaghetti con la colatura di alici (a aj po mojom)
Foto: bugout
Ide o totálnu rýchlovku. Zložením sa ponáša na aglio, olio e peperoncino len sa tam pridáva "colatura di alici" čo je talianska rybacia Zobraziť celý popisIde o totálnu rýchlovku. Zložením sa ponáša na aglio, olio e peperoncino len sa tam pridáva "colatura di alici" čo je talianska rybacia omáčka. Kto má rád chuť rýb a talianske recepty je to presne pre neho.
Postup
-
1
Frfloši nefrflite, colaturu som nahradil ančovičkami. Taliansku rybaciu omáčku nemám a nepotrebujem a ančovičky vždy mám a zbožňujem. A špeciálne pre frflošov druhý bod tohto receptu je o originálom recepte a tretí o mojom. Takže tento recept je dva v jednom. Je tam jeden zásadný rozdiel a síce originál sa omáčka robí na studeno a pridávajú sa len horúce špagety. Priznám sa, že moja alternatíva sa mi páči viac. A ešte jedno priznanie, našiel som aj recepty kde sa aj originál omáčka robí na teplo, takže neviem ktorá je autentická... Ale aj tak ja robím po svojom a práve preto sem recept pridávam.
- 2
Originál je veľmi jednoduchý. Dáme variť špagety a v panvici (alebo nejakej servírovacej mise) zmiešame olivový olej s čili, cesnakom, petržlenovou vňaťou (nie všade ju dávajú) a colaturou v množstve a pomere podľa chuti a osobných preferencií. Pridáme uvarené špagety dobre premiešame a podávame. (Ako píšem vyššie sú aj recepty kde sa robí omáčka na teplo tak ako aj v mojom recepte.) Takže z diskusie pod receptom vyplýva, že sa omáčka robí prioritne na studeno. Zohriať sa môže olej čili a cesnak. Colatura nie, strácala by na chuti a nadobúdala na slanosti....
- 3
V olivovom oleji roztopíme/rozpustíme (malé fyzikálne okienko - roztápa sa teplom a rozpúšťa sa v nejakej tekutine tak neviem, ktorý je tento prípad...) ančovičky a trochu opečieme cesnak a čili (nemusíme, ale podľa mňa to je lepšie, aj keď neopekať som ani neskúšal; toto mi vadí aj na originál recepte, lebo len tak hodený cesnak a čili do studeného oleja sa mi skrátka nepozdáva) pridáme uvarené špagety, petržlenovú vňať (ak chceme a máme) premiešame a jeme. Prípadne môže trochu podliať vodou zo špagiet ako aj iné cestoviny a nechať prevrieť...
Tiež Špagety:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
S pridávaním receptov ideš ako motorová myš. Myslím to v dobrom.
Páčia sa mi komentáre okolo prípravy jedál.
Colatura di acciughe (ancovicky) je tekutina, ktera se ziska nalozenim ancovicek do slaneho roztoku (nejprve), pak do hrube soli, kde se nechaji macerovat minimalne 6 mesicu pod zatezi.
Colatury se dava mensi lzice na 100 g testoviny, ktere se vari ve skoro neosolene vode, protoze je hodne slana, ale uzasne chuti.
www.bing.com/videos/search?q=colatura+alici+cetara&a...
Originalni recept z Catara je za studena, protoze colatura tepelnou upravou ztraci svoji puvodni chut, odparuje se z ni tekutina, zhoustne a je nesnesitelne slana.
Muze se i tak, ze si osmazite zaklad - cesnek, chilli, pak pridate petrzel (tu jen kratce prohrejete), stahnete z ohne a pridate colaturu. Pak do panve vhodite uvarene spagety - lepe ty nejtenci, pridate trochu vody z varu spaget, prohazite vse mimo zdroj tepla na panvi a hotovo.
Jeste se muhou pridat osmazene male drobky chleba, ne strouhanku.
Italove nejsou velkymi milovniky smazeneho cesneku, max. strouzky oloupaji, nekraji je, jen zmacknou, lehce osmazi a pak ho odstrani.
Colatura v onech koncinach se pouziva i k dochucovani treba salatu z varene a grilovane zeleniny, pochopitelne se ji do zalivky prida jen par kapek.
Ne ne, rozdil je opravdu dost vyrazny, protoze sardele nalozene v soli projdou procesem fermentace a v te tekutine zustane to nejlepsi, co obsahuji, ale chut se totalne premeni. Ale to je tak prakticky u vseho, co projde timto procesem.
V zadnem pripade neni citit rybinou, ale ma riznou, jakoby koreneno-pikantni lehce "stiplavou" chut, ac zadne koreni neobsahuje, proste plna umami.
Mne osobne chutove (ne vuni!) trochu pripomina hodne vyzraly syr.
Dakujem za vzdelavacie okienko, rozsirila si moje obzory.
Podla mna ancovicky a sardely je jedno a to iste. Sardely je po spovensky.
Angl. anchovies, chorvatsky inčun a pod.
Ba, nachytala jsi mě na hruškách. Koncentrát oproti samotným ančovičkám. Uf Nějak jsem nebyla koncentrovaná. Colaturu di alici jsem nechutnala. Rozdíl tam jistě bude.
Uvarím špagety a mam ich bokom pripravené...
Do Woku pre tlačím zo 6 cesnakov a podľa množstva špagiet 5-6 rozmiešanych vajec, následne hodím do woku špagety a miešam a opekám, ochutím koreninami.
Vyskúšajte!