Šošovica s pomarančom

martinis - fotkamartinis, 26. januára 2013
Šošovica s pomarančom
Foto: martinis

Šalát zo šošovice, chrumkavej cibule a šťavnatého pomaranču zaliaty octom a olivovým olejom :)

1
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

120 g
1 ks
1/2 ks
1 PL
2 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Opäť niečo pre milovníkov strukovín - tentokrát šošovica s osviežujúcou chuťou pomaranču a cibule. Skvelé nakopnutie vhodné ako príloha k obedu, alebo aj samostatné raňajky či večera :)

  2. 2

    Šošovicu uvaríme alebo použijeme 1/2 konzervy sterilizovanej. Dáme ju do misy.

  3. 3

    Pomaranč ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a tie nakrájame na ľubovoľné tvary, ktoré dáme k šošovici. Cibuľu taktiež nakrájame na rezančeky a prihodíme do misy.

  4. 4

    Vmiešame petržlenovú vňať, 3 lyžice oleja, dve octu či citrónovej šťavy a dochutíme cukrom, soľou a korením. Hotovo, môžme podávať s lístkami zeleného šalátu a čerstvým rohlíkom :P

Diskusia k receptu

helca103
tá kombinácia s pomarančom môže byť zaujímavá- to určite vyskúšam. Nemám doma pomaranče inak by som hneď zajtra urobila.
martinis
@nojaadka : super, daj vedieť ako chutilo :)
@helca103 : za vyskúšanie by stál možno aj s mandarínkami, ak máš tie tak skús s touto malou obmenou :))
helca103
@martinis práve som urobila inventúru a mám doma červený grep, takže aj šošovica je už namočená :-)
martinis
Ajj, to budú dobré raňajky (alebo príloha k nedeľnému obedu ? :)). Každopádne, nech chutí a príjemný zvyšok víkendu prajem ;)
jamarlen
mňam, isto by som zjedol 120 gramov suchej šošovice v jednej porcii?

určite vyskúšam, lebo tak robievam so sušenými slivkami, marhuľami, jogurtom a cesnakom, čo je tiež výborné - inovácia babičkibej viabočnej polievky
martinis
@jamarlen : hopla, dobrý postreh, tých 120 g platí pre konzervovanú, neviem koľko to vychádza surovej - treba uvariť podľa zvyku a hladu :)) vďaka za upozornenie ! ;)
... pripravuješ polievku alebo šalát ? pretože podľa ingrediencíí to musí byť dobrota ! :)
@helca103 : super, to mám úsmev na tvári, pekný večer ! ;)
jamarlen
@martinis , @nojaadka , recepty nepridávam, napíšem sem a ak máte záujem, urobte, odfoťte a pridajte vy.

240 g šošovice namočíme, aby pekne zväčšila objem, potom uvarím.
po uvarení vodu scedím tak, aby jej na dne hrnca trošku zostalo. pokrájam vopred namočené slivky a marhule, pridám do šošovice, postrúham dva strúčiky cesnaku, nechám prejsť varom a odstavím
nechám pod pokrievkou spariť, aby ovocie pustilo arómu do šošovice, posolím.
podávam teplé s lyžicou jogurtu, či koosového mlieka pre vegetariánov, a alebo vychladené so zálievkou z octu/balsamiko ovocné, najradšej figové, jablčný, ale aj obyč. ocot/ a oleja.
výborné, voňavé jedlo samostatné alebo s basmati ryžou /tiež teplou, či studenou.

želám dobrú chuť a poteším sa, keď rcp niekto uverejní.

dovi pri ďaľších jedlách
ebaka
juj,ako som sa potešila šošovicovému šalátiku ,,na sladko",,,ja zvyknem robiť s rôznofarebnými paprikami a porom...takže pochvala a MKK
kamk
Dakujem za receptik, prave som ho urobila a chutiiiiiiiiiiiiiiii.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia