Sobášnica

js9mxd - fotkajs9mxd, 14. februára 2010
Sobášnica
Foto: js9mxd

Tento recept mám od svojej mamy, pre tých čo majú radi fazuľu ho odporúčam. Treba ju variť na víkend, alebo pred voľným dňom poprípade Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej mamy, pre tých čo majú radi fazuľu ho odporúčam. Treba ju variť na víkend, alebo pred voľným dňom poprípade na chate.

8
porcií
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
500 g
4 ks
1 ks
1 ks
1 KL
1 KL
1 KL
1 PL
1 PL
1 KL
2 ks
3 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Fazuľu deň predtým namočenú dáme variť s údeným kolenom, pridáme korenie, bobkový list a nové korenie. Varíme pokiaľ nieje mäkká fazuľa aj koleno. Pred do varením fazule vložíme zemiaky pokrájané na kocky. Súčasne dáme variť do iného hrnca kapustu s klobásou.

  2. 2

    Ak máme všetko uvarené, tak koleno vykostíme a pokrájame na kúsky aj s klobásou. Všetko spolu zmiešame. Na koniec zahustíme múkou, dochutíme vegetou a na záver dáme rozdrvenú majoránku. Kto má rád môže dať aj cesnak.

Diskusia k receptu

sovka62
Moja svokra mi viackrát navrhovala, že uvarí fazuľu s kyslou kapustou. Vždy som protestovala, veď ako to bude vyzerať zmiešané do kopy? Tak si ju svokra uvarila len pre seba (ale to už u nás bývala asi päť rokov, takže dosť dlho sa mi ju darilo odradiť). Varila ju síce bez klobásy a údeného mäsa, len z bielej fazule, kapusty a smotanovej zátrepky, ale keď sme prišli všetci domov, už sa jej z nej neušlo. Ešte šťastie, že stihla zjesť tanierik na obed. Potom ju už varievala častejšie, väčšinou ako polievku, keď k večeri chystala kysnuté koláče. Všetci sme to mali radi, je to naozaj nezvyčajná, ale veľmi dobrá kombinácia. Tak to vyskúšam aj podľa Tvojho receptu, určite to bude dobré. A ešte otázka: Sobášnica preto, že zosobášime fazuľu s kapustou? Lebo ako svadobné jedlo sa mi to nezdá.
js9mxd
Sovka62, myslíš že by sa to mohlo jesť aj na svadbe? Smotanu dávala aj moja mama, ale ja ju nemôžem, lebo manželka nemôže mlieko.
roska
Iba raz som varila fazuľu spolu s údeným mäsom. Hoci som ju večer namočila, varila sa celé doobedu. Myslela som si, že je to kvôli tej soli v údenom. Teraz varím jedno i druhé osobitne, v menšom množstve vody a potom to zlejem dokopy. Je to oveľa skôr uvarené.
bozulka
Sovka fazuľa s kyslou kapustou a so smotanou je moje veľmi oblúbené jedlo z môjho detstva a mám recept na vareche.Používam aj šošovicu namiesto fazule a je to tiež veľmi dobré.Tá šošovica je z nejakého moravského receptu,ale už neviem kde som ho získala.
haninka
Ahoj! Nemáš ešte ďaľšie recepty od mamy s takýmito prekrásnymi názvami? Ja tiež veľa takých poznám napr. Stav manželský... Je to veľmi zaujímavé.
zitar
Fazuľu, alebo kapustu? takto varí môj kmotor z Handlovej a volá to "futro"
kthree
klasika poznam ju ale ja ju varim bez klobasy a kolena... btw na horehroni je znama aj ako strapkáč
1x ivorii




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia