Čučoriedkový dezert
Čučoriedkový dezert

Smotanovo-želatínový čučoriedkový dezert v pohári

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 1. novembra 2023

Efektný a osviežujúci dezert v pohári.

2
porcie
270 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
200 g (lesné/záhradné)
Čučoriedková želatína:
300 ml
1 bal.
podľa chuti
4 ČL
Smotanový vanilkový krém:
250 ml (16 %)
2 bal.
podľa chuti
pár kvapiek
2 ČL
Smotanový čokoládový krém:
75 g (85 %)
150 ml (16 %)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vo vhodnej nádobe zafixujeme do šikmej polohy 2 poháre o objeme cca 350 ml.

  2. 2

    Čučoriedková želatína: Čučoriedky prevaríme vo vode s citrónovým a kryštálovým cukrom a šťavu scedíme. Potrebujeme cca 300 ml šťavy. Do hrnca nasypeme želatínu, pridáme 3-4 PL studenej vody a necháme 10 minút napučať. Následne, za stáleho miešania, zohrievame (nevaríme) až do jej úplného rozpustenia. Ihneď pridáme 2 PL čučoriedkovej šťavy a metličkou rozmiešame, dolejeme ostatnú šťavu a dohladka vymiešame. Čučoriedkovú želatínu opatrne nalejeme do našikmo postavených pohárov a v tejto polohe odložíme na noc do chladničky.

  3. 3

    Smotanový vanilkový krém: Spodnú a hornú vrstvu v pohári pripravíme osobitne. Na každú z nich použijeme polovičné množstvo uvedených ingrediencií. Kyslú smotanu vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom podľa chuti s pár kvapkami kokosovej arómy. Napučanú želatínu pomaly zohrievame za stáleho miešania, kým sa celkom nerozpustí. Pridáme 2 PL kyslej smotany, metličkou rozmiešame a dohladka vymiešame s ostatnou smotanou. Poháre postavíme do zvislej polohy, navrstvíme krém a odložíme do chladničky na cca 2 hodiny.

  4. 4

    Sušienková vrstva: V mikroténovom vrecku nahrubo rozvaľkáme sušienky. Polovicu dávky navrstvíme do pohárov na vychladnutú vanilkovú vrstvu a lyžičkou zarovnáme. Necháme stuhnúť v chlade.

  5. 5

    Smotanový čokoládový krém: Čokoládu nalámeme na menšie kúsky a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Ihneď pridáme studenú kyslú smotanu, ručne dohladka vymiešame a opatrne rozotrieme na vychladenú sušienkovú vrstvu. Znovu odložíme do chladničky na cca 2 hodiny.

  6. 6

    Na vychladený čokoládový krém navrstvíme druhú polovicu rozdrvených sušienok, zarovnáme, zľahka lyžičkou popritláčame a krátko vychladíme.

  7. 7

    Vrstvenie ukončíme vanilkovým krémom pripraveným podľa bodu 3. Povrch dezertov ozdobíme pár bobuľami čerstvých čučoriedok a sušienkami. Odložíme do chladničky do úplného stuhnutia a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

kucharka
Okrem toho že sú určite chutné, aj krásne vyzerajú - nechala by som sa ponúknuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia