Smotanovo-želatínový čučoriedkový dezert v pohári
Foto: kucharocka123
Efektný a osviežujúci dezert v pohári.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
100 g |
|
200 g (lesné/záhradné) |
|
Čučoriedková želatína: | |
300 ml |
|
1 bal. |
|
podľa chuti |
|
4 ČL |
|
Smotanový vanilkový krém: | |
250 ml (16 %) |
|
2 bal. |
|
podľa chuti |
|
pár kvapiek |
|
2 ČL |
|
Smotanový čokoládový krém: | |
75 g (85 %) |
|
150 ml (16 %) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Vo vhodnej nádobe zafixujeme do šikmej polohy 2 poháre o objeme cca 350 ml.
- 2
Čučoriedková želatína: Čučoriedky prevaríme vo vode s citrónovým a kryštálovým cukrom a šťavu scedíme. Potrebujeme cca 300 ml šťavy. Do hrnca nasypeme želatínu, pridáme 3-4 PL studenej vody a necháme 10 minút napučať. Následne, za stáleho miešania, zohrievame (nevaríme) až do jej úplného rozpustenia. Ihneď pridáme 2 PL čučoriedkovej šťavy a metličkou rozmiešame, dolejeme ostatnú šťavu a dohladka vymiešame. Čučoriedkovú želatínu opatrne nalejeme do našikmo postavených pohárov a v tejto polohe odložíme na noc do chladničky.
- 3
Smotanový vanilkový krém: Spodnú a hornú vrstvu v pohári pripravíme osobitne. Na každú z nich použijeme polovičné množstvo uvedených ingrediencií. Kyslú smotanu vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom podľa chuti s pár kvapkami kokosovej arómy. Napučanú želatínu pomaly zohrievame za stáleho miešania, kým sa celkom nerozpustí. Pridáme 2 PL kyslej smotany, metličkou rozmiešame a dohladka vymiešame s ostatnou smotanou. Poháre postavíme do zvislej polohy, navrstvíme krém a odložíme do chladničky na cca 2 hodiny.
- 4
Sušienková vrstva: V mikroténovom vrecku nahrubo rozvaľkáme sušienky. Polovicu dávky navrstvíme do pohárov na vychladnutú vanilkovú vrstvu a lyžičkou zarovnáme. Necháme stuhnúť v chlade.
- 5
Smotanový čokoládový krém: Čokoládu nalámeme na menšie kúsky a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Ihneď pridáme studenú kyslú smotanu, ručne dohladka vymiešame a opatrne rozotrieme na vychladenú sušienkovú vrstvu. Znovu odložíme do chladničky na cca 2 hodiny.
- 6
Na vychladený čokoládový krém navrstvíme druhú polovicu rozdrvených sušienok, zarovnáme, zľahka lyžičkou popritláčame a krátko vychladíme.
- 7
Vrstvenie ukončíme vanilkovým krémom pripraveným podľa bodu 3. Povrch dezertov ozdobíme pár bobuľami čerstvých čučoriedok a sušienkami. Odložíme do chladničky do úplného stuhnutia a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Tiež dezert:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale riadne veľká porcia, ja by sa určite "neprepracovala" až na dno pohára:)
Ďakujem.