Čučoriedkový dezert

Smotanovo-želatínový čučoriedkový dezert v pohári

Autor receptu: kucharocka123

Efektný a osviežujúci dezert v pohári.

2
porcie
270 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vo vhodnej nádobe zafixujeme do šikmej polohy 2 poháre o objeme cca 350 ml.
  2. Čučoriedková želatína: Čučoriedky prevaríme vo vode s citrónovým a kryštálovým cukrom a šťavu scedíme. Potrebujeme cca 300 ml šťavy. Do hrnca nasypeme želatínu, pridáme 3-4 PL studenej vody a necháme 10 minút napučať. Následne, za stáleho miešania, zohrievame (nevaríme) až do jej úplného rozpustenia. Ihneď pridáme 2 PL čučoriedkovej šťavy a metličkou rozmiešame, dolejeme ostatnú šťavu a dohladka vymiešame. Čučoriedkovú želatínu opatrne nalejeme do našikmo postavených pohárov a v tejto polohe odložíme na noc do chladničky.
  3. Smotanový vanilkový krém: Spodnú a hornú vrstvu v pohári pripravíme osobitne. Na každú z nich použijeme polovičné množstvo uvedených ingrediencií. Kyslú smotanu vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom podľa chuti s pár kvapkami kokosovej arómy. Napučanú želatínu pomaly zohrievame za stáleho miešania, kým sa celkom nerozpustí. Pridáme 2 PL kyslej smotany, metličkou rozmiešame a dohladka vymiešame s ostatnou smotanou. Poháre postavíme do zvislej polohy, navrstvíme krém a odložíme do chladničky na cca 2 hodiny.
  4. Sušienková vrstva: V mikroténovom vrecku nahrubo rozvaľkáme sušienky. Polovicu dávky navrstvíme do pohárov na vychladnutú vanilkovú vrstvu a lyžičkou zarovnáme. Necháme stuhnúť v chlade.
  5. Smotanový čokoládový krém: Čokoládu nalámeme na menšie kúsky a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Ihneď pridáme studenú kyslú smotanu, ručne dohladka vymiešame a opatrne rozotrieme na vychladenú sušienkovú vrstvu. Znovu odložíme do chladničky na cca 2 hodiny.
  6. Na vychladený čokoládový krém navrstvíme druhú polovicu rozdrvených sušienok, zarovnáme, zľahka lyžičkou popritláčame a krátko vychladíme.
  7. Vrstvenie ukončíme vanilkovým krémom pripraveným podľa bodu 3. Povrch dezertov ozdobíme pár bobuľami čerstvých čučoriedok a sušienkami. Odložíme do chladničky do úplného stuhnutia a môžeme podávať. Dobrú chuť!