Smotanová zemiaková omáčka s kôprom fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. novembra 2013
Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept)
Foto: pusta

Každý z nás má svoj vlastný dobrý recept na zemiakovú omáčku. Môj priateľ si želal ku starej dobrej klasickej fašírke jemnú fajnovú zemiakovú omáčku Zobraziť celý popisKaždý z nás má svoj vlastný dobrý recept na zemiakovú omáčku. Môj priateľ si želal ku starej dobrej klasickej fašírke jemnú fajnovú zemiakovú omáčku s kôprom, tak som ju pripravila so sladkou smotanou, výborne doplnila chuť fašírky a už nič viac k nej nebolo treba podávať. Pridávam svoj osvedčený recept na dobrú zemiakovú omáčku.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

500 g
2 ks
5 guľočok
3 guľôčky
1 ks
podľa chuti
1 - 2 strúčiky podľa veľkosti
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (mrazený)
250 ml
2 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som pokrájala na kocky, dala do studenej vody, pridala som bobkový list, celé čierne a celé nové korenie, cesnak, cibuľu, do ktorej som zapichla jeden celý klinček, soľ, cukor a priviedla všetko do varu, od bodu varu som varila na strednom plameni, kým zemiaky nezmäkli - asi 15 minút.

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som si pripravila sladkú smotanu na varenie, môžete použiť aj inú sladkú smotanu podľa vlastného výberu.

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky som dala múku,...

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...priliala som sladkú smotanu a špirálovitou metličkou som rozšľahala spolu na hladkú zátrepku - asi 3-4 minúty.

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked už boli zemiaky uvarené,...

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..postupne za stáleho miešania som pridala hladkú zátrepku a varila som...

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    spolu asi 15 minút, aby sa stratila chuť múky a vznikla omáčka primeranej asi strednej hustoty. Hotovú zemiakovú omáčku som nechala chvíľu odstáť pri vypnutom plameni a až potom som ju dochutila bielym vínnym vínnym octom, aby sa nezrazila, bola hladká a získala jemnú sladko-kyslú osviežujúcu chuť.

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým omáčka odstála, začala som vyprážať klasické osvedčené guľaté fašírky v dostatočnom množstve oleja do chrumkava a peknej červenej farby.

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Fašírky som pripravila z 500g mletého bravčového pliecka podľa svojho osvedčeného receptu na túto chutnú klasiku zo 4. mája 2013 http://varecha.pravda.sk/recepty/fasirky-fotorecept/40416-recept.html Spravila som ich viac, sú výborné i za studena s chlebom a predpokladala som dobre, lebo ĺahodná zemiaková omáčka sa minula veľmi rýchlo a bolo hned aj na večeru.

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tesne pred podávaním som zamiešala do hotovej zemiakovej omáčky kopu čerstvého kôpru a všetko bolo hotovo naraz.

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Horúcu omáčku som nabrala do hlbokého taniera a na vrch som položila chrumkavú horúcu fašírku. Ide o rýchlu a osvedčenú chutnú klasiku, ktorá nikdy nesklame a vzájomne sa vynikajúco dopĺňa, nie je treba ju chváliť, chváli sa sama a rýchlo zmizla :-)))) Túto omáčku robievam aj lete, vynikajúco chutí aj za studena, vyjedáme ju len tak bez ničoho :-)))

    Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kimlo
Kôprovku a môžem vždy a všade. :-)
eviana
Mňam... tak toto by som si dala aj hneď, vyzerá to veľmi lahodne :)
havino
som ich nedávno varila, ako sa povie po sto rokoch, ,,ich" varila, píšem schválne, u nás sú to zemiaky na kyslo, veľmi podobne ich varím, ako ty, len ty máš vychytávky, klinček do cibule, na to ja zabudnem a dávam zásmažku na cibuľke. Moja mama ich jedávala na studeno, ako píšeš. Dobré jedlo je to, sýte a dobra fašírečka, veru neskame.
pusta
@eviana milá, táto zemiaková omáčka je lahodná, verím že by si si dala chutnú a voňavú omáčku aj ty :-)
poznajúc svojich miláčikov som dobre predpokladala a bolo fajn, že som spravila viac fašíriek, lebo už na obed spakovali omáčku, stále si pridávali, napokon vylízali aj tanier, a ešte i hrniec :D :D :D
tak na večeru zostali tie skvelé fašírky na studeno s úžasným čerstvo upečeným domácim chlebíkom :-)
nuž a mňa to len tešilo :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@havino - tánička moja milá, veru, aj ja som ju varila, tak ako vravíš, po 100 rokoch. :-)
tá sladká smotana na varenie a kôpor, to je vychytávka môjho najlepšieho priateľa, ten klinček zapichnutý v cibuli a celé nové korenie+ cesnak - to je zase moja vychytávka a všetko spolu výborne vyšlo, až som takmer nemusela umývať taniere :D :D :D, ani hrniec - dovtedy robili nájazdy do kuchyne všetci :-)
ja miesto zásmažky dávam zátrepku. po 100 rokjoch to bolo príjemné spestrenie jedálnička a fašírečky úžasne bodli s touto omáčkou, potom aj na studeno :P
pravdu máš, táni, osvedčená sýta chutná a rýchla klasika, ktorá nikdy nesklame :-)
dakujem.
mesiar50
Kopor som zvykol pridávať aj do tvarohových plniek do kysnutých koláčov.Jeho aróma a chuť ma fascinuje.Pripravila si naozaj lahodne vyzerajúce jedlo ktoré by som privítal k obedu bez reptania.Pekný víkend milá Ibyke ti prajem z nl.
hubata
Fašírka + koprovka, paradajková kapusta, kelová omáčka, tekvicová, lusková, zemiaková s kyslou uhorkou, záhorácka cibuľová, kôprová, chrenová - to sú slovenské omáčkové poklady a s fašírkou sa nikdy neobjedia. Pritom je to lacné a zdravé jedlo, rýchlo je hotové.

Takéto jedlá treba propagovať aj medzi mladými mamičkami.
pusta
@mesiar50 , - lacikám drágám, moji chlapi milujú rovnako ako ty kôpor v tvarohovom kysnutom koláči, v smotanovom kysnutom koláči, aj ich tá aróma fascinuje a to v mnohých výborných jedlách :-)
teba by som vždy rada pohostila týmto lahodným jedlom - si vždy vítaný :-)
dakujem za pochvalu.
tiež ti prajem krásny pohodový víkend do NL!!!
pusta
@amellie , pravdu máš - just ako od maminky :-)
dokonca ma pochválila i maminka môjho najlepšieho priateľa a to sa cení vysoko :-)
moji muži mali práve ovčie kiahne, a to ich dostali v dospelosti, hoci v detstve ich už prekonali - čiže dnes už vôbec neplatí teória o celoživotnej imunite ako kedysi.
tak som im vyvárala a vypekala poctivé domáce veľmi chutné a výživné jedlá, receptíky teraz pridávam.
a čo dodať? - aj vdaka tejto domácej maminkovskej strave sa uzdravili :-)
dakujem ti za najkrajšiu pochvalu :-)
pusta
@hubata , presne tak, ako píšeš, fašírka a kôprovka, tie omáčky, ktoré spomínaš, sú skutočným pokladom :-)))))
pritom je to lacné a zdravé jedlo, navyše rýchlo hotové.
dakujem za pochvalu.
pusta
@nonna milá, veľmi pekne ti dakujem za uloženie do kk i vysoké hodnotenie:-)))))
kecemis
Uz sa tesim ked to vyskusam. Kopor je u nas velmi popularny a to nevravim o omacke. Uz vidim ako sa budu dlavit.
pusta
@kecemis milý, veľmi ma poteší, ak práve túto omáčku vyskúšaš :-)
aj u nás doma je kôpor veľmi obľúbený, je v kurze do mnohých jedál.
mňa veľmi prekvapilo, že mojim "mäskovým" chlapom sa zažiadala takáto celkom obyčajná omáčka a môžem ti úprimne povedať, že sa išli ňou "udláviť" :D :D :D
už krátko po obede z nej nezostalo vôbec nič, ešteže som spravila na obed viac fašírok, tak bolo aj na večeru čo dať :-)))))
prajem ti, aby aj tebe tak chutila :-)
a veľmi srdečne ťa zdravím do Calgary v Alberte :-)
sracz
... klasika našich dobrých mamiek, babičiek, o_mám, ..., ktorá nikdy nesklame, milá @pusta a okrem výborných chutí a vôní, poteší aj dušu a srdce detí, vnúčat a aj nás "strieborných"!
pusta
mlý@sracz - ferikém drágám, toto sú vlastne generačné recepty, odovzdávajú sa z generácie na generáciu...od dobrých mamiek, babičiek, o-mám a táto klasika poteší rovnako duše naše a srdcia naše ako aj našich vnúčat ?.) ved už my sme tí "strieborní" dedkovia a babky, :D ale tá výborná chuť a vôňa z nášho detstva pretrváva aj dnes :-))))
dakujem ti
elixir
@pusta omáčka je naozaj výborná, obom nám chutila... Dala som len menej (sójovej) smotany. (Fašírku som tiež urobila trošku inú :) )
Určite ešte zopakujem. :)



pusta
@elixir , nádherné foto si pridala, perfektnú kombináciu surovín si zvolila, veľmi chutná obmena a úžasne naservírovaná,
veľmi si ma potešila :-)))))
úprimne ti dakujem a srdečne ťa zdravím nach Deutschland :-)
brambora
tak toto by som si velmi dala... aj hned teraz... len nemam kopor. :(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia