Smotanová zemiaková omáčka s kôprom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Každý z nás má svoj vlastný dobrý recept na zemiakovú omáčku. Môj priateľ si želal ku starej dobrej klasickej fašírke jemnú fajnovú zemiakovú omáčku s kôprom, tak som ju pripravila so sladkou smotanou, výborne doplnila chuť fašírky a už nič viac k nej nebolo treba podávať. Pridávam svoj osvedčený recept na dobrú zemiakovú omáčku.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky som pokrájala na kocky, dala do studenej vody, pridala som bobkový list, celé čierne a celé nové korenie, cesnak, cibuľu, do ktorej som zapichla jeden celý klinček, soľ, cukor a priviedla všetko do varu, od bodu varu som varila na strednom plameni, kým zemiaky nezmäkli - asi 15 minút.
  2. Zatiaľ som si pripravila sladkú smotanu na varenie, môžete použiť aj inú sladkú smotanu podľa vlastného výberu.
  3. Do misky som dala múku,...
  4. ...priliala som sladkú smotanu a špirálovitou metličkou som rozšľahala spolu na hladkú zátrepku - asi 3-4 minúty.
  5. Ked už boli zemiaky uvarené,...
  6. ..postupne za stáleho miešania som pridala hladkú zátrepku a varila som...
  7. spolu asi 15 minút, aby sa stratila chuť múky a vznikla omáčka primeranej asi strednej hustoty. Hotovú zemiakovú omáčku som nechala chvíľu odstáť pri vypnutom plameni a až potom som ju dochutila bielym vínnym vínnym octom, aby sa nezrazila, bola hladká a získala jemnú sladko-kyslú osviežujúcu chuť.
  8. Kým omáčka odstála, začala som vyprážať klasické osvedčené guľaté fašírky v dostatočnom množstve oleja do chrumkava a peknej červenej farby.
  9. Fašírky som pripravila z 500g mletého bravčového pliecka podľa svojho osvedčeného receptu na túto chutnú klasiku zo 4. mája 2013 http://varecha.pravda.sk/recepty/fasirky-fotorecept/40416-recept.html Spravila som ich viac, sú výborné i za studena s chlebom a predpokladala som dobre, lebo ĺahodná zemiaková omáčka sa minula veľmi rýchlo a bolo hned aj na večeru.
  10. Tesne pred podávaním som zamiešala do hotovej zemiakovej omáčky kopu čerstvého kôpru a všetko bolo hotovo naraz.
  11. Horúcu omáčku som nabrala do hlbokého taniera a na vrch som položila chrumkavú horúcu fašírku. Ide o rýchlu a osvedčenú chutnú klasiku, ktorá nikdy nesklame a vzájomne sa vynikajúco dopĺňa, nie je treba ju chváliť, chváli sa sama a rýchlo zmizla :-)))) Túto omáčku robievam aj lete, vynikajúco chutí aj za studena, vyjedáme ju len tak bez ničoho :-)))