Vajíčkový chlieb
Vajíčkový chlieb

Smažený chlieb s vajíčkom a paštétou fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 18. apríla 2024
Smažený chlieb s vajíčkom a paštétou (fotorecept)
Foto: tejaja

Aj obyčajný smažený chlieb môže vyzerať inak a byť príjemným spestrením jedálnička. Ak ho ponúknete kamarátom, určite neurobíte chybu.

1
porcia
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 krajec
1 ks
2 PL
 (na smaženie)




Postup

  1. 1

    Nožom vyrežeme striedku krajca chleba tak, že pri kôrke necháme asi 1 cm. Striedku vyberieme.

    Smažený chlieb s vajíčkom a paštétou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyrezanú striedku otočíme a natrieme paštétou.

    Smažený chlieb s vajíčkom a paštétou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici rozohrejeme olej, stiahneme oheň, aby sa chlieb smažil pomaly, a vložíme naň kôrku chleba. Do nej vložíme rozklepnuté vajíčko.

    Smažený chlieb s vajíčkom a paštétou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hneď vložíme aj natretú striedku paštétou dolu. Jemne pritlačíme. Dáme vlastne krajec chleba do pôvodného stavu. Chvíľku smažíme, potom lopatkou otočíme a osmažíme z druhej strany.

    Smažený chlieb s vajíčkom a paštétou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teplé ihneď podávame so zeleninou.

  6. 6

    Poznámka: Tento recept vyžaduje klasický chlieb, nie nadýchané chleby, ktoré sa po chytení do ruky krčia a striedka sa zlepuje.

Diskusia k receptu

chemik
K poznámce přidávám test od kolegy z Výzk.ústavu pekařského v Praze na Pankráci: Krajíc z dobře vykynutého a správně upečeného bochníku kvasového chleba položíme na dlaň a sevřeme na chvíli v pěsti. Po uvolnění se musí opět zcela narovnat jako dříve.
zolik
@chemik (18.4.2024 14:14)
Tomu hovorím vysoko akademické testovanie.
Výskum a štúdie k tomu určite zabrali několik let 😂
tejaja
@chemik (18.4.2024 14:14) Presne ako píšete, chlieb nesmie ostať zlepený. Keď sme pred rokmi kúpili pekárničku, tak som každý upečený chlieb vážila, aby som mala predstavu, akú má gramáž podľa druhu použitej múky. A prišlo mi divné, že veľký chlieb z obchodu mal 900 g a môj oveľa menší bochník vyše kila. Spýtala som sa kolegyne, ktorj syn brigádoval v pekárni. Na druhý deň mi doniesla od syna odkaz: Do chleba sa v pekárni naháňa vzduch. Tak mi to bolo jasné, prečo sa z doma pečeného chleba zje krajec a ste sýty a z obchodu zjete aj pol chleba bez problémov.:))

1x tikami
chemik
@zolik (18.4.2024 14:48)

Nedivím se, že se divíte proč se klasický chléb vědecky zkoumá ve výzkumném ústavu. Můj kolega, specializovaný fyzikální chemik ing. CSc. se zabýval zkoumáním chemických procesů během výroby chleba, aby je respektovaly technologické postupy vyvíjené k zlepšení ekonomiky nových pekárenských výrobků. Existuje i mezinárodní pekárenské sdružení, pořádající konference, takže je pravdivé tvrzení, že věda se dá dělat ze všeho, pokud na to dotčené subjekty věnují finanční prostředky.
1x tejaja
zolik
@chemik (19.4.2024 13:09)
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď a odborné vysvetlenie. Tvoje príspevky čítam veľmi rada. Aj keď ja som môj komentár myslela ľahko ironicky. A áno, máš úplne pravdu, veda sa dá robiť zo všetkého.
mamka4
Veľmi si vážim ľudí, ktorí si nájdu čas , dokážu nafotiť recept, ale vždy nájdem obohatenie aj v komentároch, ďakujem všetkým, ktorí si dajú námahu a čas a niečo vysvetlia, vždy sa niečo naučím.´DAKUJEM.
tejaja
Súhlasím a tiež mám rada komentáre chemika. Skutočne sú obohatením pre všetkých. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia