Slivkový lekvár

snezienka11 - fotkasnezienka11, 28. augusta 2012

Dostali sme kopu sliviek a nevedeli sme čo s nimi. Mamina kolegyňa nám poradila aby sme spravili lekvár. No a tento recept sme dotali od nej.

3
porcie
15 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Slivky dobre umyjeme a pomocou nožíka povyrezujeme kôstky.

  2. 2

    Odvážime presné množstvo a v mixéri rozmixujeme. Tiež si odvážime cukor a prisypeme do rozmixovaných sliviek. Dáme na sporák, a od bodu varu za stáleho miešania varíme 20-30 minút pokým sa nám nedá s vareškou spraviť v strede čiara.

  3. 3

    Hotový lekvár nalievame do suchých pohárov, zatvoríme, a rýchlo prevrátime hore dnom. Chladnutie trvá niekoľko hodín. Potom na poháre napíšeme rok výroby a šup s nimi do komory alebo na koláč. :-) Z tejto dávky mi vyšli 3 stredné poháre.

Recept je zaradený do kategórií:
Na sladko, Džemy a lekváre

Diskusia k receptu

marianna76
skus dakedy nemixovať, ja som pokrájala na kúsky, zasypala cukrom , trošku viac som dávala , až 400g, je síce sladší, ale moji chlapi taký môžu... teraz som si doniesla a dám menej cukru. po zasypaní som počkala zopár hodín, kým nepustili šťavu a potom som varila cez hodinu, vyzerá ako z kotla... skoro.... ja určite ešte spravím, aj s kakaom a čokoládou..... na druhý rok možno sliviek toľko nebude...
kopretina
Kdysi dávno jsem dostala tyhle recepty. Jsou vyzkoušené a povidla i klevera vydrží hodně dlouho, nekazí se. Jen klevera je trochu řidší než povidla.
Švestková povidla
3 kg vyzrálých švestek, přidejte 500g cukru a 250ml octa. Dochuťte kouskem citronové kůry a lžičkou mleté skořice. Promíchejte a nechte zakryté utěrkou do druhého dne na chladném místě. Potom ovoce umelte nebo rozmixujte. Zvolna vařte 4-5 hodin. Povidla se nepřipalují, takže je nemusíte ani často míchat.
KLEVERA
1 kg ovoce
25 dkg cukru
2 pol. lžíce rumu
1 pol. lžíce octa
špetka skořice
Ovoce vyloupat, vše smíchat a svařit. Horké plnit do sklenic.

lorain20
Verim, ze tento recept je dobry. My sme pouzili recept, ze do slivok hned cukor , ale aj ocot a vymastit dno olejom a nechat varit bez miesania 5 hodin. Uz po hodine vsetko prihorelo a mam problem hrniec vycistit. A slivky skoncili v kontajnery, bolo ich citit prihoretym.
tonicka53
@lorain20 , mne kedysi dávno skončil aj hrniec so slivkami v kontajnery :-) odvtedy už pečiem v rúre, v hlbšom plechu
snezienka11
marianna76, skoro každý koho poznám a robí lekváre ovocie krája len ja ho mixujem...neviem prečo..zopár kúskov ovocia nerozmixujem a tie pridám k rozmixovanému ovociu. :)
Lekváre s kakaom či s čokoládou som počula, ale bojím sa také vyskúšať..
Vďaka za komentár :)
snezienka11
kopretina, s tým octom sa trochu bojím experimentovať..nechytí to octovú chuť??? Ale viem, že sa to používa ako konzervant ale aj tak
medovnicek
závidím vám tie slivky dievčence, tiež by som taký super lekvár vyskúšala, musím sa popozerať v sobotu na trhu či nebudú
snezienka11
Určite vyskúšaj. Síce je môj najmenej obľúbený na krajci chleba, ale v buchtách či v perníku je perfektný. :-)
marianna76
vieš, ja tam kde dám kakao, tie potom sterilizujem... inak nie.... a napr. ak robím džemy, nakrájam ovocie, a keď sa trochu rozvarí, mixnem ponorným podľa toho ako chcem a pridám gelfix 2:1 podľa návodu.... aj také mám porobené a aj zo sliviek... skús, ide to rýchlo... a tie som po rozvarení mixovala tiež ponorným ...
cechova
Ja už roky zaváram všetky lekváre takto.Veľký hrniec do ktorého mi vojde cca 5kg sliviek,niekedy nedávam ani cukor ale tak 1kg nepoškodí.Do hrnca na dno dám 1/2dcl octu navrstvím rozpolené slivky a zasypem cukrom.Nechám stáť 12 hod.napr.od večera do rána a tak šup do rúry na dno, nastavím na teplotu 140/150st.C.A ešte do dvierok dám varechu aby odchádzala para von.No a tak už len nasávam vôňu ked varím alebo pozerám telku alebo idem do práce a za cca 6/7 hod mám pol hrnca super lekváriku!Zaváram tak slivkový,jablkový, hruškový,....Nemiešam ,neotváram rúru a prežije to aj hrniec aj ja OK.Z 5kg ovocia mám tak 2kg kvalitného lekváru a drží roky.
zinnajdha
aj ja slivkový lekvár pečiem v rúre, vo vyššej nádobe, ani neprská ani neprihorí. Nedávam ocot, iba pol hodinu pred dopečením trocha cukru - podľa chuti a kyslosti sliviek. Máme veľmi sladké slivky, preto treba len málo cukru. Pečiem 3 - 4 hodiny. Výsledok je klasický trvanlivý, kvalitný hustý a veľmi chutný slivkový lekvár - povidla. Počas pečenia vonia celý byt, ale necítim vôňu sliviek, je to prosto len krásna vôňa.
marta5
Ja som ho varila lekvár- je úžasný.Teraz idem robiť slivkový kompot a spravím aj koláč.Už sa na neho teším a verím,že spravím radosť aj iným.
marienka44
@Cechova ,aj mne sa pokazil hrniec, ked som varila bez meisania lkvaru.
Na dno rury sa mysli uplne dole alebo na mriezku, ktora je na najnizsej polohe?
cechova
Áno ,celkom na dno.Lekvár treba nechať variť pozvoľna ,ako češi hovoria pomaly táhnout pri skôr nižšej ako vyššej teplote .No neviem mne ešte nikdy neprihorel a hrniec je obyčajný hádam 50ročný.....
amy72
ked dam lekvar do 3 l pohara a dam len celofan,nepokazí sa?alebo poradte ako to uskladnit do vačších poharov,mam 22 kg sliviek a už to robím pomaly.dakujem
amy72
ked dam lekvar do 3 l pohara a dam len celofan,nepokazí sa?alebo poradte ako to uskladnit do vačších poharov,mam 22 kg sliviek a už to robím pomaly.dakujem
amy72
ja robím lekvar ako kopretina,len na koniec ked je už hotovy primiešam 1 kl škorice a 100ml rumu-na 6kg sliviek,ten rum to zakonzervuje a není to cítit ešte na koniec do každej sklenicky ešte na vrch kvapku rumu
dajda
lekvár varím tak,ako cechova, len na sporáku nie v rúre....nemôže sa ani raz pomiešat...miešam asi pol hod. pred dovarením
petkaaaaaa
tak aj ty si robila ? vyzera krasne aj my sme nakoniec robili máme tušim rovnaky recept :D :)
snezienka11
Áno áno aj my sme robili. :) Tento rok sme z každého ovocia robili lekvár, no a ešte nám chýbal slivkový. Dostali sme košík plný sliviek, jedna časť išla na Slivkový koláč s mrveničkou od autora Petkaaaaaaa a zvyšná časť na lekvár. :)
radost
noo..za 20-30 minút nemôže byť uvarený lekvár-a ešte taký hustý-že sa robí na dne hrnca čiara..tak za 2-3 hodiny varenia-áno...
strelka
Urobila som slivkovy lekvar prvykrat v zivote, a zrovna podla tohto receptu. Zdal sa mi jednoduchy a nejde tam ani vela cukru ani chemia. Musim povedat, ze je absolutne uzasny a lutujem ze som nespravila viac. Nebudem viac hladat, prvy pokus bol viac ako uspesny :-) dakujem