Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový koláč s makom, tvarohom a snehovou perinkou

siuuu - fotkasiuuu, 21. septembra 2019
Slivkový koláč s makom, tvarohom a snehovou perinkou
Foto: siuuu

Tento víkend varím a pečiem zo surovín, ktoré treba spotrebovať - bola mrkvová polievka, cuketové halušky z poslednej cukety a aj koláč som zvolila Zobraziť celý popisTento víkend varím a pečiem zo surovín, ktoré treba spotrebovať - bola mrkvová polievka, cuketové halušky z poslednej cukety a aj koláč som zvolila taký, aby som minula tvaroh, mak, slivky a odložené bielky. Bol to taký hókus - pokus, aj som sa chvílu bála čo z toho bude, ale koláč chutil, tak recept posúvam, možno sa niekomu hodí.

20
porcií
20 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 PL
6 PL
125 ml
400 g
1 bal.
Maková plnka:
100 g mletý
100 ml horúce
50 g
1 ČL
Tvarohová plnka:
250 g
1 ks menšie
podľa chuti (alebo 1 vanilkový cukor)
2 PL
podľa chuti
Snehová vrstva:
2 ks
3 PL
1 ČL (zemiakový alebo kukuričný)
500 g čerstvé




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme plnky - na makovú zahrejeme mlieko, stiahneme z ohňa, pridáme mletý mak, cukor a škoricu, zmiešame a necháme vychladnúť. Na tvarohovú zmiešame tvaroh s vajíčkom, cukrom, Zlatým klasom a vanilkou.

  2. 2

    Na cesto vyšľaháme do peny 3 celé vajíčka a 3 žĺtky (z 3 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh) s cukrom, pridáme olej, mlieko, múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na pekáč (klasický veľký), pomastený a vysypaný hrubou múkou.

  3. 3

    Na cesto lyžicou poukladáme kôpky tvaru a maku (ak máte radi viac tvarohu a maku, množstvo na plnku môžete zdvojnásobiť - ja som míňala to, čo bolo doma), a pomedzi tieto plnky poukladáme slivky pokrájané na štvrtiny, šupkou dolu. Pečieme v rúre zohriatej na 190 °C cca 35 minút.

  4. 4

    Z bielkov (mne zvýšili z iného receptu), štipky soli a cukru vyšľaháme sneh a doň zašľaháme škrob (sneh bude pevnejší). Sneh 10 minút pred koncom pečenia rozotrieme na koláč a dopečieme.

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, bezva suroviny! Zvlášť oceňuji nápad se škrobem ve sněhové vrstvě. Vždy mě odradí, že bílková pěna na upečeném koláči dělá paskudu /slehne, zvlhne/. Krásné foto, prudce jedlé! Díky za inspiraci.
evanaaa
Tak ten hókus-pókus ti celkom dobre vyšiel, kombináciu sliviek s tvarohom a makom používam aj ja. Ale z toľkých vajec je ho asi dosť, mne by stačila polovičná dávka. Na aký veľký plech si to dala?
1x siuuu
siuuu
@evanaaa (22.9.2019 16:30)

... ja tvaroh a mak nemusím, ale naši doma áno, tak ja som mala iba kúsok so slivkami a snehom, ktorý zasa naopak milujem - množstvo bolo na klasický pekáč, čo býva súčasťou rúry - vnútorný rozmer 32 x 38 cm, polovica išla svokre, takže ho bolo tak akurát