Foto: gabculka
Je sezóna jabĺk a ja mám na balkóne veľa jabĺčiek, ktoré treba minúť. Preto som hľadala niečo zaujímavé, kde by som ich minula. V Zobraziť celý popisJe sezóna jabĺk a ja mám na balkóne veľa jabĺčiek, ktoré treba minúť. Preto som hľadala niečo zaujímavé, kde by som ich minula. V časopise Kuchyně ma upútal tento recept a je výborný. Mojim deťom sa robia "hrče za ušami".
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
2,5 dcl vlažné |
|
60 g |
|
40 g |
|
1 ks |
|
20 g |
|
1/2 lyžičky strúhaná |
|
štipka |
|
Náplň: | |
400 g |
|
60 g |
|
2 lyžice |
|
1 lyžica |
|
1 lyžica |
|
2 lyžičky |
|
0,5 dcl |
|
Na potieranie: | |
3 lyžice |
|
2 lyžice rozpustené |
|
2 lyžice |
|
Postup
-
1
Cesto som si dala spraviť do pekárničky - najskôr tekuté prísady, potom sypké a na záver soľ. Medzi tým ako sa mi robilo cesto, pripravila som si plnku. Očistené jablká nastrúhame na hrubom strúhadle do misky a premiešame s medom, citronovou šťavou a hruškovicou.
-
2
Vypracované a vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnikový plát hrubý asi 0,5 cm. Náplň dáme na cesto, pridáme hrozienka (tie som kôli deťom nedala, lebo ich nemajú radi), poprášime pudingovým práškom a škoricou. Náplň zarovnáme, aby po okrajoch ostalo cca 1 cm široký voľný pás. Naplnené cesto stočíme, vzniknutý závin nakrájame na 4 cm hrubé pláty. Pláty poukladáme tesne vedľa seba do okrúhlej vymastenej formy. Necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
-
3
Koláč vložíme do rúry a ako náhle začne zlatnúť, potrieme ho džemom zmiešaným s maslom a vodou. Koláč pečieme cca 40 minút.
vydarilo sa.