Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 19. júna 2012
Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept)
Foto: lusinkab

Tento receptík som našla na internete http://cakeandfinewine.wordpress.com/2012/01/13/chinois-aux-pepites-de-chocolat/ . Brioška ako taká je u nás veľmi obľúbená ale keď som našla túto tak som si Zobraziť celý popisTento receptík som našla na internete http://cakeandfinewine.wordpress.com/2012/01/13/chinois-aux-pepites-de-chocolat/ . Brioška ako taká je u nás veľmi obľúbená ale keď som našla túto tak som si povedala to musím vyskúšať. Hovorím si je to brioška s crème patisserie a čokoládou tak to musí byť super a musím povedať, źe to bola jedna z naj akú som kedy jedla.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
2 ks
220 ml
140 g
60 g
1 ks
1 KL
crème patisserie:
300 ml
2 ks
2 PL
55 g
1 ks
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Mlieko, múku, cukor, maslo, vajíčka,soľ a droždie dame do pekárničky na program cesto a necháme pekárničku urobiť svoju prácu. Keď nie je pekárnička tak cesto treba miesiť aspoň 20 minút prikryť kuchynskou fóliou a nechať vykysnúť aspoň hodinu. Pokiaľ nám cesto kysne tak si pripravíme Crème patisserie ciže vanilkový krém. Na panvicu si dame mlieko, žítka, cukor, kukuričnú múku a jeden vanilkový struk rozrezaný na polovicu aby sa uvoľnili semienka.

    Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko spolu vymiešame a na nízkom ohni varíme za stáleho miešania až kým nám krém pekne nezhustne.

    Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je krém hotový tak ho prelejeme do misky a hneď zakyjeme kuchynskou fóliou aby sa nám neurobila taká nechcená kožka na povrchu. Necháme vychladnúť a dáme do chladničky.

    Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je veľmi jemné ale dobre sa s ním robí.

    Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche do štvorca s hrúbkou cca 1,5 cm potrieme krémom a posypeme s čokoládovými vločkami.

    Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto zrolujeme a nakrájame asi tak na 4 cm.

    Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poukladáme na vopred maslom vymastenú zapekaciu misu. Normálne by sa mala použiť okrúhla tortová forma ale keďže ja takú nemám tak som si vystačila aj s tým čo mám. Odporúčam nožík s veľkou čepeĺou keďže je ľahšie prenášať krúžka do formy a vyvarujete sa tak tomu aby vám vytekal krém. Prikryjeme kuchynskou fóliou a necháme ešte hodinku odpočívať.

    Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme do predohriatej rúry a pečieme na 180 °C cca 35 minút pekne do hneda. Čas pečenia záleži od rúry ale každý vie ako mu tá jeho pečie.

    Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme vychladnúť, vyberieme z formy a môžme papkať.

  10. 10

    A tu je pecena v okruhlej forme ktoru som si medzi casom dokupila

    Chinois aux pépites de chocolat alebo brioška s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

margaretka28
Veľmi zaujímavý recept,tú kukuričnú múku som ešte neskúšala,ale je tu viac receptov kam sa používa a tak si ju budem musieť kúpiť,aby som mohla skúšať.:-)
afataga
super, to musi byt dobrotka :-) len sa chcem opytat, ci sa ta kukuricna muka da nahradit inou?
valeri
Toto sa mi veľmi páči- na raňajky ku kávičke, alebo kakauku :-))
olinka12
Bože varešky kde na tieto recepty chodíte aj toto vyzerá užasne.Určite vyskúšam. Ukladám do KK.
mamatata2
Krásna je a musí chutiť super. K tomu kakao a parádne raňajky sú na svete.
babidka
@lusinkab - krasne a uzasne dobre:-)) Ale keby som na ranajky zjedla nieco take , tak moj metabolizmus sa tak nastartuje , ze zjem este aj formu co sa v nej ta brioska piekla .-) To ja radsej iba tak -po trosku ...po obede , na zadobrenie ....:-)
honestka
Udivuje ma iba to, ze dnesne briošky /dalsie recepty, ktore ste uviedli/ sa tak velmi odklanaju od svojej povodnej podoby, /ked som zacala pekavat ja/, aj ked ako vidno sa teraz casto obohacuju kremami.
Hmotnost tohto cesta sa prave vyznacuje jeho klasickou podobou tym, ze tento “ zlaty francuzky kysnuty chlebik” sa prave prejavoval v kvalite a odlisnosti tym, ze bol bohaty na vajicka /naviac zltka/, cukor a maslo cim sa prave vyznacovala jeho neodolatelna lahodnost.
Aj ked uznavam, ze dnesne drahe vajicka a hlavne rozne obmedzovania sa v dietach to momentalne nedovoluju;
Inac ozaj vynikajuca dobrotka!
marianne69
toto presrašne-strašne ľúúúúúúbim,len ako to upiecť bez pšeničnej múky...inak klobúk dole máš krásnu briošku
lusinkab
dakujem brioska sa fakt vydarila a vrelo ju odporucam @babidka viem o com hovoris my sme si s priatelom dali len taky kusok na veceru, ze zvysok na ranajky. Rano sme sa do toho tak pustili,ze neostalo nic a priatel na to, takze zajtra na ranajky dalsia :-). Chlapom sa to lahko hovori. @afataga mozes pouzit aj obycajnu muku len v mansom mnozstve aby ju nebolo tak citit lebo ta muka je hlavne na zahustenie.
lucylee
@lusinkab uz som to dnes robila druhy krat. No co ti poviem? Je to uzasne jednoduche a bozsky chutne. Cesto vymiesi pekarnicka, krem je raz-dva hotovy a to ostatne je hracka. Paci sa mi, ze sa neodobera cesto, nedava sa na spodok formy a nekomplikuje sa kysnutim pod teplou vodou ako je to v inych receptoch. Vrela vdaka za super recept :)Pozdravujem :)
lusinkab
@lucylee jej tak to som rada. No recept je velmi jednoduchy ja som nasla pat tak ako ty hovoris ale tento sa mi zdal naj. Je to hotove raz dva a ta chut je bozska. Aj ja pozdravujem a prajem peknu nedelu :-)
lusinkab
@lucylee jej tak to som rada. No recept je velmi jednoduchy ja som nasla pat tak ako ty hovoris ale tento sa mi zdal naj. Je to hotove raz dva a ta chut je bozska. Aj ja pozdravujem a prajem peknu nedelu :-)
babav
Tento tvoj fajnovy receptik som prehliadla ...tesim sa ,ze si znova nan upozornila ...ukladam si ho a urcite vyskusam;-)
lusinkab
@babav urcite vyskusaj :-) ja som ho uz od vtedy robila niekolko krat a nevieme sa ho s priatelom dojest,je vlacna,jemna a ta plnka sa ti dostane vsade.Uz som ju robila aj v okruhlej tortovej forme a vyzerala uzasne len ked ju budes davat do okruhlej formy treba nechat poriadne vychladnut aby neklesla.
evanaaa
Neviem, či niekto odpovedal, ale kukuričná múka je asi kukuričný škrob - maizena, nie? Lebo ja aj kukur. múka a aj na polentu, preto je lepšie, ak sa bližšie určí hneď v surovinách o čo ide. Ani @margaretka28 v tom nemá úplne jasno.
lusinkab
@evanaaa v jednom recepte som to tusil vysvetlila. Ale ked ti mam povedat pravdu ja som ani nevedela ako sa to na slovensku presne vola (ja som to doslovne prelozila z CORN FLOUR cize kukuricna muka) kedze ja som na Slovensku a zo slovenskych surovin nikdy nepiekla. 6 rokov som zila v uk a teraz som v australii a piect som zacala az tu ale uz som to v recepte opravila aby to nebolo milne pre niektorych.
marijanka712
@lusinkab objavila som tento úžastný recept a čo najskôr ho vyskúšam vypadá vzsoko jedlý hlavne môjmu manželovi ku kakau dik za pekný a jednoduchý recept
lusinkab
@marijanka712 vyskusaj manzelovi bude urcite chutit.Ja som ho robila uz niekolko krat a moj priatel sa ho nevie dojest.Daj potom vediet ako chutilo :-)
nazarboncuk
@lusinkab , skúšala som recept, musím Ti povedať že lepšie "buchty" či briošky som nejedla. Pekárničku nemám ale cesto šlo zamiesiť v pohode aj ručne, ziadna velká námaha a taký skvelý výsledok, geniálny recept..len som namiesto čokolády dala sušené brusnice a s tým vanilkovým krémom je to proste u-za-s-ne!!! ;)


lusinkab
@nazarboncuk jejej dakujem krasna fotka :-) no to mam na tejto brioske najradsej,ze ten krem da tomu zaujimavu chut a celkovo cesto je velmi jemne a nadychane.Ja som ju robila nespocetne vela krat,dokonca naposledy som robila na slano.Namiesto vanilkoveho kremu som dala besamelovu omacku a na miesto cokolady som to cele potrela bolonskou omackou a bola vyborna.Este raz dakujem a som velmi rada,ze chutilo :-)
violetacamorova
Krasny recept a aj komentare, musim konecne aj ja upiect. lebo to ma priatel velmi rad,a dnes si kupil taku, ktora mala len samu cokoladovu plnku.
pulsatilka
Dievčatá, tie ktoré ste briošku piekli zo slovenských surovín-to ste tam naozaj dali chlebovú múku? Tak rada by som briošku upiekla, ale mám dilemu z tej múky. Alebo dať našu hladkú, resp. polohrubú?
Ďakujem za info.
gabculka
Tak toto je fakt veľmi podobné tomu môjmu slimáčikovému. Určite to vyskúšam. Lusinkab ďakujem za typ :-)
lusinkab
@pulsatilka ja som pouzila bielu chlebovu muku lebo ta bola uverejnena aj v recepte podla ktoreho som to robila.Robila som ju uz niekolko krat ale inu muku som neskusala,ona je velmi vlacna hlavne koli tomu,ze ten krem sa dostane pekne do cesta,mne sa tato muka osvedcila ale kazdy ma svoj zauzivany druh muky.Budem rada ked vyskusas.@gabculka budem rada uvidis deticky sa budu oblizovat :-) @mariaklara dakujem :-)
no a este tu pridam jeden obrazok,z toho isteho cesta som robila aj taku mansiu z polovicnej davky ale som pouzila ricottu,mandle a jahody,toto cesto sa fakt da naplnit cimkolvek :-)


parisienne
@lusinkab Chinois som uz raz skusala piect podla ineho receptu tu na Vareche a popravde nebolo to ono, uz som to chcela vzdat, ale ten tvoj mi nedal pokoj a vcera som ho vytiahla z truby o jednej v noci. Uz len ta vona je nieco neopisatelne. Kedze sa pouziva chlebova muka, trosku som sa bala, ze to bude tvrde s chutou chleba, ale je to ta PRAVA BRIOSKA aku doma milujeme. Velmi pekne Ti dakujem za tento uzasny recept a klobuk dolu. Tesim na dalsie tvoje recepty
lusinkab
@parisienne som velmi rada,ze si recept ochutnala a,ze chutil podla tvojich predstav. Tej chlebovej muky som sa bala aj ja ale bude to asi aj tym kremom alebo celkovym maslomm,ze to cesto je zvnutra ako pavuncika. Prajem krasny dnicek a este raz dakujem.
eviana
@lusinecka , Ty si poklad, tento recept som zháňala... ďakujem veľmi ♥
Keď vyskúšam, dám vedieť :)
havino
Lucka moja, potrebovala som upiecť niečo dobré, sladké, nepresladené a nie až tak zaužívané v domácnostiach s malými detičkami, aj dospelí u nich sú mlsní a vďaka nedávnemu komentáru od @evky ma osvietilo na tento tvoj recept, hoc ho mám uložený v kolonke s tvojím menom, tak som ho dnes upiekla, ja som urobila dve menšie, lebo aj doma návšteve sa patrí nechať okoštovať, nie len ospevovať aké je to dobré, takže vynikajúce sú, zaraďujem z času na čas do jedálnička a budem piecť s rôznymi obmenami. Do cesta som vajce nedávala, je páperovejšie, driapalo sa, ako vata, citronovej kôry som, to ja mám takú úchylku ju dávať všade kde sa dá. Vďaka za recept moja. Inak, Luci tvoje recepty sú tak precízne, ty ked napíšeš 2 PL škrobu, tak platí 2, som sa normálne pousmiala, že nezvyknem zahusťovať tak krém, v inom prípade by som mlieko zavarila a postupne pridávala škrob, dnes som s úsmevom pekne naraz, ako píšeš a hustota a výsledný efekt dokonalý, ako má byť. Si jednotka.



tatranka
Krásny recept. A vidím,že si získal veľa vareškáriek.To je tá najlepšia vizitka.Ukladám do kk.
iva63
Lucka, pekný recept...ako dobre, že ho tu Evka objavila a Tánička vyskúšala...už som si ho uložila a rada ho vyskúšam!
havino
ešte som sa vrátila varešky moje k receptu, že ja som nemala ani chlebovú múku našu, ani hladku špecial našu, ja ich už nepoužívam, bola by som piekla zo špecialky, ale mala som akúsi polosvetlu a polohrubou som miešala a to som chcela napísať, že toto dievča naše varechové Lucka, má tak precízne recepty do mierky popísané, odmerané. Ved ja už staršia tortura si viem zamiesiť podľa seba, ale tak som si po deci toho mlieka pridávala aj to sedelo, krém bez problemov na chlp sedel s mierami, je na toto dievča spoľah, klobúk dole.
lusinkab
@eviana nie je za co :-) nech vam chuti a potom sa tesim na tvoju odozvu :-) @tatranka dakujem, presne ako pises a taketo pozitivne ohlasy urobia cloveku hned pekny den :-) @iva63 no tie zienky su sikovnice budem rada ak vyskusas :-) juj @havino Tanicka dakujem velmi pekne za tvoje mile slova a za to ,ze si recept vyskusala a hlavne,ze vam chutil. Dakujem aj za to,ze si krasne popisala svoje skusenosti pri peceni co urcite pomoze aj dalsim co sa to rozhodnu vyskusat. Pri tvojich peknych slovach ked som citala tvoje komenty tak mi od dojatia az slzicka vysla a srdiecko od radosti podskocilo. Vies ja ked robim nejaky recept a hlavne ked ho pridavam sem tak vsetko presne meram a vazim ( ci uz robim nieco z vlastnej hlavy alebo podla knizky) lebo kazda surovina nieco stoji a nie je nic horsie ak sa clovek s niecim natrapi a potom zisti,ze z toho nic nebude. Skoda casu a surovin , napriklad som robila zopar receptov co mam aj tu a pomer surovin my akosi nesedel tak som si to prisposobila podla seba a presne namerala a fungovalo to perfektne. Osobne podla mna ak idem nieco piect alebo varit hlavne ak to robim prvy krat tak chcem aby sa mi to na ten prvy krat aj podarilo :-) este raz dakujem za tvoje krasne a mile a slova pekny dnicek tii prajem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia