Slepý guláš fotorecept

pusta - fotkapusta, 19. mája 2014
Slepý guláš (fotorecept)
Foto: pusta

Slepý guláš je veľmi chutný, jednoduchý a rýchly recept slovenskej kuchyne, na nete som našla veľa verzií, ale nesúhlasím s tým, aby sa do Zobraziť celý popisSlepý guláš je veľmi chutný, jednoduchý a rýchly recept slovenskej kuchyne, na nete som našla veľa verzií, ale nesúhlasím s tým, aby sa do neho pridali párky, točená, klobása alebo akékoľvek mäso, ved preto je "slepý" a mäso tam veru nechýba. Na vareche je viac receptov, každý v niečom iný, zrejme tento guláš je tak obľúbený, že sa varí asi dom od domu odlišne. Pridávam svoju verziu, ktorá chutí nám doma najlepšie, možno niekoho inšpiruje a pripomenie mu, že je čas uvariť túto slovenskú dobrotu.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

600 g
1 ks
2 strúčiky
1 ks
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
3 PL
podľa potreby
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som pokrájala na krížalky.

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji som orestovala cibuľu takmer do hneda...

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridala som mletú červenú sladkú, mletú červenú štipľavú papriku a...

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..celú rascu, za stáleho miešania som ich krátko orestovala, zvýrazní sa chuť týchto korenín.

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som paradajku, pokrájanú na kocky a prúžky zelenej papriky, tiež som ju len krátko orestovala, majú zostať trošku al dente a do tohoto základu...

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...som pridala scedené zemiaky a na prudkom plameni za sústavného miešania som ich opekala, kým získali na povrchu jemnú kôrčičku, pričom sa príjemne ochutia aj vo vnútri a zostanú pekne šťavnaté.

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som zemiaky okorenila čerstvo mletým čiernym korením, pridala som prelisovaný cesnak, nechala som ho krátko rozvoňať...

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a zaliala som celé studenou vodou len do výšky zemiakov, nie viac, nebude to polievka, priviedla do varu a od zovretia som varila 20 minút, kým sa uvarili zemiaky.

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do hotového Slepého gulášu som až na záver pridala majorán a rozmiešala. Neide o guláš v pravom slova zmysle, ale hustota má byť niečo medzi gulášom a niečo medzi polievkou, teda ani veľmi husté, ani veľmi riedke, nezahusťujem ničím, primeranú hustotu dodá menej vody pri zaliatí vodou a predovšetkým množstvo cibule, ktorá aj pokrm zahustí a aj dochutí a paradajka so zelenou paprikou chuť Slepého gulášu len vylepší.

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávala som horúce, navarila som rýchlo a chutne túto veľmi chutnú dobrotu slovenskej kuchyne :-)

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prikusovali sme s týmto výborným Chlebovým posúchom s rozmarínom, ktorý nedávno pridala naša milá varecháčka @havino, bola to skvelá príloha k Slepému gulášu.:-)

    Slepý guláš (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

grandma
Tak tento tvoj recept mi evokuje časy, keď nám to mamina varievala. Mali sme to radi s kyslou uhorkou alebo so šalátom. Mamina to robievala ale trošku hustejšie /menej vody/.
cesminaz
Tak toto moja mama vari pod nazvom "zemiakovy paprikas" a je to celkom chutne ;-) niekedy donho da aj take lyzicou trhane,velke halusky.No obcas hodi donho aj trocha ryze :-)
pusta
@cesminaz , u nás je zemiakový paprikáš čosi iné, je oveľa hustejší, obsahuje aj kyslú smotanu, ktorá do paprikáša zásadne patrí a dokonca obsahuje aj klobásu, ale tá nie je podmienkou. my nedávame žiadnu ryžu, ani trhanie.
zrejme iný kraj, iný mrav a dom od domu iné.
dakujem za tvoj milý a pekný komentár.
pusta
@grandma , som rada, že tento môj recept evokuje tvoje krásne spomienky aj u nás dobre padla k tomu kyslá uhorka a domáci chlebík. kľudne aj hustejšie môže byť.
dakujem.
obor123
Poznám,u svokry som to jedlá pod názvom hamis gulyás. Inak postup je rovnaký,len ona nedávala štipľavú papriku. Možno kvôli deťom.
daguska
Robievam tiez hustejsí,je to vynikajúce jedlo.Domáci chlebík,radsej cierny.Paráda.V jednom casopise o madarskej kuchyni som na toto jedlo cítala chválospevy.Dobre pripravený je vraj pýchou kazdej dobrej gazdinej.A niekde sa pridávajú aj drobné "halusticky".Tak to písali.
pusta
@obor123 , aj tak sa to volá, štipľavú papriku nepridávam ani ja, ak je to aj pre deti.
dakujem.
pusta
@daguska , je to tak, dobre pripravený slepý guláš je pýchou dobrej gazdinej :-)
hej, niekedy pridávam aj ja také malé haluštičky ešte, hlavne pre deti.
dakujem.
marianne
u nas sa pridavaju este huby a halusky...a hustejsi...mam ho velmi rada...aj Tvoj by mi chutil,gulas podla mojho gusta...bez masa:-))
1x ratkos
safran
100 rokov som ho nejedla :-) veru rada oprášim staré chute a recept pripravím...
pusta
@marianne , zo srdca som sa zasmiala :-) nuveríš, ale ked som ho varila, myslela som práve na teba, že toto by bolo niečo pre teba :-)))
huby som ešte nedávala, ale príma nápad, beriem. húb mám doma dosť a rôznych.
teší ma, že je môj receptík podľa tvojho gusta :-)
dakujem.
pusta
@safran , u nás je to taká chutná rýchlovka, robievam, ked mám veľa práce alebo som práve lenivá, ale najčastejšie, ked máme na to chuť :-)
poteší ma, ak pripravíš aj ty.
dakujem.
micanela
kazdy ma svoj recept - u nas je toto paprikas ale nikdy sa do neho smotana nedavala ako pise @pusta
pusta
@micanela , isteže každý má svoj recept,lenže akýkoľvek paprikáš je vždy zásadne so smotanou, nie bez smotany :-)
pozri početné diskusie na vareche, dozvieš sa.
svedka
Az sem som zavonala...spomienka na babicku je to pre mna :) Mnam.
micanela
pocetne diskusie na vareche ma nezaujimaju - kazdy ma proste "to svoje" od babky a maminy
babkamt
chutnú polievku si navarila. A s tým posúchom to musela byť dobrota.
pusta
@micanela , mne je úplne jedno, aký máš ty recept a ako ho nazývaš.
si len zbytočne jedovatá :-) čakala som, že sa znovu ozveš :-)))) neprekvapila si ma:-)
ja sa snažím používať správne názvy, okrem toho, ak by som chcela, tak pridám recept na Zemiakový paprikáš, ja som však dala svoj recept na Slepý guláš, ktorý teda žiadnym Zemiakovým paprikášom teda naozaj nie je.
pletieš si jedno s druhým, ale to je tvoja vec, ty si rob, ako ty chceš a nepresviedčaj ma o opaku a prestaň rýpať, lebo nemáš pravdu.dúfam, že si pochopila...
dakujem.
pusta
@micanela , nediskutuj zbytočne, ale radšej pridaj ten "tvoj" recept od tvojej maminy a babky, iste potešíš.
ponamáhaj sa s uvarením tvojho Zemiakového paprikáša, s fotením a najmä s pridaním, bude určite prínosom, o tom vôbec nepochybujem a to bez akejkoľvek zlomyseľnosti.
ocením to, neboj.
pusta
Milá@svedka , som rada, že až k tebe do tej diaľky zavoňal môj Slepý guláš a chutil by ti :-)))
teší ma, že vyvolal krásnu spomienku na tvoju dobrú babičku :-)
dakujem ti.
brambora
@pusta ja trocha suhlasim s @micanela. je niekde zoznam presnych receptov ako ma vyzerat zemiakovy paprikas, slepy gulas a podobne??? u nas napriklad slepy gulas je zasadne s nejakou udeninou (bud klobaska, tocena alebo nieco tomu podobne, len nie maso, preto sa vola slepy). pretoze, pokial sa ty riadis nejakymi madarskymi strankami a casopismi a myslis si, ze oni to robia original, tak sa mozno mylis. preto by si mozno nemusela hned odsudzovat ludi za to, ze oni si to nazvu podla toho ako to volaju doma.
brambora
a samozrejme, neda sa porovnat nazov slepeho gulasu so svieckovou alebo bolonskymi cestovinami, ci aglio olio a pod... to chapem, ze je tam original receptura a bola by blbost nazvat mrkvove spagety bolonskymi. ale pri tvojom recepte je tvoja jesitnost trocha pritiahnuta za vlasy. moja mama robi takto isto len s pridanim tocenej. preto sa to vola slepy gulas lebo tam nie je original maso ale len taka nahrada. a aj v motorestoch je s parkami alebo niecim podobnym.
1x horvik
pusta
Milá@bramborka , ja veľmi dobre viem, že je viac receptov a to dom od domu iných, ale ak dovolíš, samotný názov Slepý guláš hovorí o tom, že žiadna údenina, žiadna klobása, žiadne mäso, preto sa volá "Slepý", nemyslíš? :-)))
a k tomu druhému, bud spokojná, neriadim sa žiadnym madarským časopisom, madarská kuchyňa takýto recept ani nemá a nepozná.
riadim sa pravidlami gastronómie, ak chceš naozaj vedieť, čo naozaj paprikáš je, nájdeš v učebnici pre čašníkov a kuchárov Príprava jedál, od autorov E. Brhlík, J. Romaňuk.
okrem toho, ak by sa ti nechcelo čítať v tejto učebnici alebo v gastronomickom slovníku, povie ti to isté, čo tvrdím ja, aj každý absolvent hotelovej školy, či vyučený kuchár, nemusí to byť žiaden slávny a uznávaný šéfkuchár. stačí si to naštudovať alebo sa ich spýtať.
inak Slepý guláš s točenou, párkami,klobásou, ani s inou údeninou som ešte nenašla v žiadnej slovenskej kuchárskej knihe a mám ich doma dosť, to mi môžeš veriť. :-)
toto je o slovenskej kuchyni, nie o madarskej - len aby nedošlo k zbytočnému omylu.
asi tak
netreba sa zatávať nikoho, ani mňa, ja som si to nevymyslela, to mi tiež ver!
pusta
@bramborka moja milá, to nie je žiadna vonkoncom moja ješitnosť :-)
ja som si to nevymyslela, len akceptovala, jasné ti je dúfam.
to si prehnala a poriadne :-)
dakujem.
janikbj
az neuveritelne,aka horliva debata sa moze roztocit pri tak jednoduchom recepte. nie je to tak "trochu" prehnane a zbytocne? :-D toto jedlo mam rada od malicka,varieval nam ho dedko.
pusta
@janikbj , tiež si to myslím a prekvapilo ma to, zdá sa mi tá horlivá debata úplne zbytočná a prehnaná :-)))
ani vo sne by ma to nenapadlo, že budú diskutovať pri takom jednoduchom a chutnom recepte slovenskej kuchyne ako je práve Slepý guláš, ktorý je vynikajúci sám o sebe, tak ako je :-)
teší ma, že máš toto jedlo rada tak, ako ho varil už tvoj dobrý dedko.
dakujem.
pusta
a kľudne a otvorne dodám, že im išlo o niečo úplne iné, narážali na to, že som madarka :-)
ale toto s receptom, ktorý som pridala, naozaj nič nemá spoločného,
veľmi sa pomýlili.
safran
U nás pridávame... nám chutí s ... je v poriadku, ale Slepá kura, je vždy bez kuraťa, Slepý guláš, bez mäsa, klobásy, točenej, či sójovej :-) v tom má @Pusta pravdu, či si už to kde ako vylepšili a čím prilepšili - tak potom Zemiakový guláš s ... Gastronómia sa naozaj riadi určitými štandardami. Úplne zbytočné negatívne emócie.
micanela
@pusta , neviem cim som ta urazila. recept je pekny len si dovolila napisat, ze u nas sa robi inak. je to nazor, nic viac. preco tolko zloby?
asi dnes nemas svoj den ale aj tak si ho uzi.
brambora
ja som nenarazala na to ci si madarka alebo nie. ale vacsina z tvojich receptov je z no. salty ci ako sa to vola, tak preto som myslela, ze sa inspirujes na ten smer. moja mama bola kucharka a veru slepy gulas je preto slepy lebo tam nie je original maso ale len nahrada... ale je to jedno... kazdy kraj, iny mrav ale nemozes utocit do ludi za to, ze oni to volaju zemiakovy gulas a ty im budes krvopotne tvrdit, ze to je sto a jedno... mozno je ale u teba. ja by som toto nazvala napriklad "krumpligulas" a nie slepy... moj nazor... u nas slepy gulas je nieco ine a takisto mozem ja tvrdit, ze ten moj je originalny a zhadzovat tvoj. ako by sa ti to pacilo? nasla som zopar linkov a vsade je slepy gulas iny, raz s fazulou, hribami, raz s tocenou, raz ako ho robis ty...
 receptar.zena.atlas.sk/slepy-gulas/ostatne-recepty/6439.html...

 varecha.pravda.sk/recepty/slepy-gulas-sleepy-fotorecept/2...
1x horvik
pusta
@bramborka , nechápeš alebo zámerne nechceš chápať...
1. nikoho som nezhadzovala, ani nekritizovala, ani jeho obľúbený recept som nekritizovala.
2. väčšina mojich receptov nie je z No.Salty, to nie je pravda.
mám tu približne cca 500 receptov a sú veľmi rôznorodé, prevažne zo svetových kuchýň i klasiky a nových smerov.
NoSalty je len nepatrný zlomok. - zle si si všimla.
3. tie linky, čo si pridala, som videla už na nete aj tu na vareche, ešte skôr než som pridala svoj recept na slovenskú klasiku.
ešte raz zdôrazním, že ja som len rešpektovala a rešpektujem základné gastronomické pravidlá, nič viac.
4. fakt si to pozri, uviedla som , kde sa k tomu dopracuješ, naštuduj si to tak ako ja, nič v zlom. mám ťa rada, @bramborka moja, či veríš, či nie .
5. vonkoncom neide o to, kto je aký kuchár, ja som nikoho nespochybnila, vysvetlila som iba - to je celé :-)
pusta
a opakujem, že som nanikoho neútočila!
niet o čom polemizovať.
pusta
@bramborka moja, len pre tvoje info pridávam link na
krumpli guláš odo mňa /nepropagujem sa!/
 varecha.pravda.sk/recepty/krumpli-gulas-mojej-starej-mamy...

a na zemiakový paprikáš od @kukulienka71
 varecha.pravda.sk/recepty/paprikaskrumpli-zemiakovy-papri...

všimni si, čo tam má a naozaj má aj byť, okrem iného je tam aj kyslá smotana, dokonca dva spôsoby servírovania a je správne hustý
čiže
oba recepty sú rozdielne a o inom, a úplne odlišné od Slepého guláša.
katka78
Dievčence kašlite na to, všimli ste si už ako je dnes vonku krásne? :-)
My robíme doma slepý guláš tiež inak (skoro ako pustin krumpliguláš starej mamy), zrovna včera som ho varila. Slepý ho voláme preto, že doňho nejde mäso ako pri klasickom, ale nejaká náhrada (u nás klobása). Pre mňa je to jedlo typu kapustnica - tzn. od domu k domu iné, my ho robíme tak a ten zas inak. Nebudem tvrdiť, že tá naša verzia je jediná správna, veď to nie je Beef Wellington (teda jedlo, ktoré má presne danú receptúru). Takto vyzerá náš slepý guláš, len maminka ho ešte zahusťuje múkou, ja iba toľko, čo sa rozvaria zemiaky, nevadí mi redší.


@pusta , @brambora krásny deň vám prajem :-)
pusta
@katka78 , my s @bramborkou spolu dobre vychádzeme :-)
nič sa nedeje.dievčence moje, len mi nehovorte, že slepý guláš je preto slepý, lebo v ňom nie je mäso :-) a ak nie je, tak súhlasím.
však mäso je aj v klobáse a aj v párkoch :-) nehovorím o ich rôznej kvaliete, pravda.
čiže, ak je tam klobása, párky či točená, aj tam je mäso, potom to nie je slepý guláš.
pusta
@katka78 , dakujem za krásne foto krumpli gulášu, ktorý robíš podobne ako ja :-)
brambora
@katka78 tak mame rovnake slepe gulase :D som rada, ze aspon niekto so mnou "suciti". :D a dnes je naozaj krasny den. bola som sa bicyklovat s chlapcami na hradzi a po pol hodine sa pytam muza, ci vypol ruru s tymi cestovinami. :D ten sprint naspat si mala vidiet. :D vonalo to az za dvere...
gubics
Toľko rečí o ničom. Neviem, či je správne odpovedať všetkým diskutujúcim aj vtedy keď nezdielaju môj názor. Sú jedlá ktoré sú natoľko rozšírené, že v každom regióne, ba dokonca v každom dome sa varia inak, len ten základ je rovnaký, alebo ani to nie. Pani si tu dala svoj recept, a nazvala ho slepým gulášom, neviem, prečo ste museli útočiť na ten názov.Aj u nás sa to ináč volá, ale beriem na vedomie, že tam kde sa ten guláš pripravoval ho nazývajú inak.
katka78
@brambora no tak potom jasné, že vaša rúra neposlúcha, keď ju nechávate doma samu takto vyvádzať ;-) Hlavne, že nakoniec všetko dobre dopadlo a aj výlet ste si užili, teda minimálne tú prvú polhodinu ;-)
havino
nestíham všetky recepty otvárať, len v súhrne som zbadala foto @katkinho gulášu a chlebového posúcha, otvorím recept, @pusta tiež pri guláši chlebový posúch, sranda, no teraz sa zasmejete všetci, u nás je to hluchý guláš, prisám fakt, ked poviem hluchý guláš vedia o aký ide, to zas niekto zo slepého hluchého urobil :-) tak je to v živote, nech sa volá aj nemý, ale dobre padne raz za čas
katka78
@havino vidíš, aký tvoj chlebový posúch má úspech :-) Hluchý?! haha, tak to ma rozosmialo :-)
pusta
@tanicka moja drahá, to počujem po prvýkrát, veľmi sa mi páči tvoj /váš/ názov, rozosmial ma, podstatné je, že chutí Hluchý guláš a tí tvoji počujú, ked ich voláš papať túto dobrotu. veru dobre padne :-)))
a ten tvoj posúch som odvtedy pre veľký úspech u nás doma piekla už 4x, dnes je zase na programe :-)
dakujem ti :-)
tinca
@pusta máš pravdu v slepom guláši nemá klobása, párka čo hľadať,si to vesvetlila, prečo sa volá slepý. Keď som bola decko často sa varieval doma a ja ho robím takmer ako ty. Dávam nakoniec ešte vňaťku petržlen+zeler. Mám inšpiráciu na sobotu. No a foto-paráááda:)
pusta
Milá @tinca , som rada, že súhlasíš ?.)
a slovenská točená, nech mi každý prepáči, ale to je fakt hnus - bez urážky....
teší ma, že aj ty robíš Slepý guláš rovnako :-)
tiež dávam aj zelerovú vňať a veľmi rada, ešte čerstvú nemám.
dakujem za uznanie.
safran
ešte niečo pre milovníkov slovenskej točenej ZLOŽENIE:
(bravčové mäso (22%), mechanicky separované hydinové mäso (13,3%), bravčová slanina 6,7 %, bravčové kože, pitná voda, škrob, jedlá soľ, konzervačná látka E250, sójová bielkovina, stabilizátor E450, E451, zvýrazňovač chuti a arómy E621, koreniny, dextróza, zahusťovadlo E412, E415, extrakty korenín, antioxidant E300, E316, farbivo E150c, E162, E120, bravčová živočíšna bielkovina)  www2.itesco.sk/files/pdf/uzeniny.pdf...
alebo (hydinové mechanicky separované mäso (min. 40 %), bravčové kože, bravčová slanina, pitná voda, škrob, sójový proteín, jedlá soľ, zmes korenín, zvýrazňovač chuti a arómy E 621, mäsová príchuť, stabilizátor E 451, E 450, E 262, E 331, antioxidant E 300, zahusťovadlo E 407, dextróza, cukor, konzervačná látka E 250)  mecom.simplereport.sk/sk/products/view/slovenska-tocena-kloba...
so sloganom Slovensko, krajina chutí... tak mám pocit, že ten slepý guláš je so samotnými zemiakmi to najlepšie :-)
pusta
@safran skvelé info, potvrdzuje, aký je to hnus tá slovenská točená hádam sa rozjasní neveriacim :-)
a konečne pochopia aj to, prečo je Slepý guláš slepý, teda žiadna klobása, žiadne párky a žiadna točená :-)
dakujem.
stacy77777
Iný kraj, iný mrav, u nás sa slepý guláš,alebo skrátene "slepota",ako sme to volali, robieval s domácimi cestovinovými fliačkami. Mávali sme ju tak často, že sme so sestrou už mali slzy v očiach, keď sme ju len zacítili vo dverách. Tak som si povedala, že v mojej kuchyni sa už nikdy variť nebude. Ale samozrejme je to o chuti jednotlivca.
pusta
@stacy7777 , už som videla Slepý guláš aj s cestovinami.
no to ti teda verím, ak to bolo tak a ani sa nečudujem.
áno, pravdu máš, je to o chuti jednotlivca.
dakujem za tvoj úprimný komentár.
safran
je až zarážajúce, ako nás chute a vône vedia preniesť v čase...


pusta
jéééééj @safran , aká nádherná fotka (y) :)))
presne tak :-)
dajkujem.
radost
zajtra bude tento aj hluchý..aj slepý..horúci s čili-určite bude výborný..sa teším..len..zasa navariť musím sama..jesť sama už budem s radosťou..:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia