Foto: pusta
Slepý guláš je veľmi chutný, jednoduchý a rýchly recept slovenskej kuchyne, na nete som našla veľa verzií, ale nesúhlasím s tým, aby sa do Zobraziť celý popisSlepý guláš je veľmi chutný, jednoduchý a rýchly recept slovenskej kuchyne, na nete som našla veľa verzií, ale nesúhlasím s tým, aby sa do neho pridali párky, točená, klobása alebo akékoľvek mäso, ved preto je "slepý" a mäso tam veru nechýba. Na vareche je viac receptov, každý v niečom iný, zrejme tento guláš je tak obľúbený, že sa varí asi dom od domu odlišne. Pridávam svoju verziu, ktorá chutí nám doma najlepšie, možno niekoho inšpiruje a pripomenie mu, že je čas uvariť túto slovenskú dobrotu.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
600 g |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
podľa potreby |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Očistené zemiaky som pokrájala na krížalky.
-
2
Na oleji som orestovala cibuľu takmer do hneda...
-
3
...pridala som mletú červenú sladkú, mletú červenú štipľavú papriku a...
-
4
..celú rascu, za stáleho miešania som ich krátko orestovala, zvýrazní sa chuť týchto korenín.
-
5
Pridala som paradajku, pokrájanú na kocky a prúžky zelenej papriky, tiež som ju len krátko orestovala, majú zostať trošku al dente a do tohoto základu...
-
6
...som pridala scedené zemiaky a na prudkom plameni za sústavného miešania som ich opekala, kým získali na povrchu jemnú kôrčičku, pričom sa príjemne ochutia aj vo vnútri a zostanú pekne šťavnaté.
-
7
Potom som zemiaky okorenila čerstvo mletým čiernym korením, pridala som prelisovaný cesnak, nechala som ho krátko rozvoňať...
-
8
...a zaliala som celé studenou vodou len do výšky zemiakov, nie viac, nebude to polievka, priviedla do varu a od zovretia som varila 20 minút, kým sa uvarili zemiaky.
-
9
Do hotového Slepého gulášu som až na záver pridala majorán a rozmiešala. Neide o guláš v pravom slova zmysle, ale hustota má byť niečo medzi gulášom a niečo medzi polievkou, teda ani veľmi husté, ani veľmi riedke, nezahusťujem ničím, primeranú hustotu dodá menej vody pri zaliatí vodou a predovšetkým množstvo cibule, ktorá aj pokrm zahustí a aj dochutí a paradajka so zelenou paprikou chuť Slepého gulášu len vylepší.
-
10
Podávala som horúce, navarila som rýchlo a chutne túto veľmi chutnú dobrotu slovenskej kuchyne :-)
-
11
Prikusovali sme s týmto výborným Chlebovým posúchom s rozmarínom, ktorý nedávno pridala naša milá varecháčka @havino, bola to skvelá príloha k Slepému gulášu.:-)
zrejme iný kraj, iný mrav a dom od domu iné.
dakujem za tvoj milý a pekný komentár.
dakujem.
dakujem.
hej, niekedy pridávam aj ja také malé haluštičky ešte, hlavne pre deti.
dakujem.
huby som ešte nedávala, ale príma nápad, beriem. húb mám doma dosť a rôznych.
teší ma, že je môj receptík podľa tvojho gusta :-)
dakujem.
poteší ma, ak pripravíš aj ty.
dakujem.
pozri početné diskusie na vareche, dozvieš sa.
si len zbytočne jedovatá :-) čakala som, že sa znovu ozveš :-)))) neprekvapila si ma:-)
ja sa snažím používať správne názvy, okrem toho, ak by som chcela, tak pridám recept na Zemiakový paprikáš, ja som však dala svoj recept na Slepý guláš, ktorý teda žiadnym Zemiakovým paprikášom teda naozaj nie je.
pletieš si jedno s druhým, ale to je tvoja vec, ty si rob, ako ty chceš a nepresviedčaj ma o opaku a prestaň rýpať, lebo nemáš pravdu.dúfam, že si pochopila...
dakujem.
ponamáhaj sa s uvarením tvojho Zemiakového paprikáša, s fotením a najmä s pridaním, bude určite prínosom, o tom vôbec nepochybujem a to bez akejkoľvek zlomyseľnosti.
ocením to, neboj.
teší ma, že vyvolal krásnu spomienku na tvoju dobrú babičku :-)
dakujem ti.
dakujem.
a k tomu druhému, bud spokojná, neriadim sa žiadnym madarským časopisom, madarská kuchyňa takýto recept ani nemá a nepozná.
riadim sa pravidlami gastronómie, ak chceš naozaj vedieť, čo naozaj paprikáš je, nájdeš v učebnici pre čašníkov a kuchárov Príprava jedál, od autorov E. Brhlík, J. Romaňuk.
okrem toho, ak by sa ti nechcelo čítať v tejto učebnici alebo v gastronomickom slovníku, povie ti to isté, čo tvrdím ja, aj každý absolvent hotelovej školy, či vyučený kuchár, nemusí to byť žiaden slávny a uznávaný šéfkuchár. stačí si to naštudovať alebo sa ich spýtať.
inak Slepý guláš s točenou, párkami,klobásou, ani s inou údeninou som ešte nenašla v žiadnej slovenskej kuchárskej knihe a mám ich doma dosť, to mi môžeš veriť. :-)
toto je o slovenskej kuchyni, nie o madarskej - len aby nedošlo k zbytočnému omylu.
asi tak
netreba sa zatávať nikoho, ani mňa, ja som si to nevymyslela, to mi tiež ver!
ja som si to nevymyslela, len akceptovala, jasné ti je dúfam.
to si prehnala a poriadne :-)
dakujem.
ani vo sne by ma to nenapadlo, že budú diskutovať pri takom jednoduchom a chutnom recepte slovenskej kuchyne ako je práve Slepý guláš, ktorý je vynikajúci sám o sebe, tak ako je :-)
teší ma, že máš toto jedlo rada tak, ako ho varil už tvoj dobrý dedko.
dakujem.
ale toto s receptom, ktorý som pridala, naozaj nič nemá spoločného,
veľmi sa pomýlili.
asi dnes nemas svoj den ale aj tak si ho uzi.
receptar.zena.atlas.sk/slepy-gulas/ostatne-recepty/6439.html...
varecha.pravda.sk/recepty/slepy-gulas-sleepy-fotorecept/2...
1. nikoho som nezhadzovala, ani nekritizovala, ani jeho obľúbený recept som nekritizovala.
2. väčšina mojich receptov nie je z No.Salty, to nie je pravda.
mám tu približne cca 500 receptov a sú veľmi rôznorodé, prevažne zo svetových kuchýň i klasiky a nových smerov.
NoSalty je len nepatrný zlomok. - zle si si všimla.
3. tie linky, čo si pridala, som videla už na nete aj tu na vareche, ešte skôr než som pridala svoj recept na slovenskú klasiku.
ešte raz zdôrazním, že ja som len rešpektovala a rešpektujem základné gastronomické pravidlá, nič viac.
4. fakt si to pozri, uviedla som , kde sa k tomu dopracuješ, naštuduj si to tak ako ja, nič v zlom. mám ťa rada, @bramborka moja, či veríš, či nie .
5. vonkoncom neide o to, kto je aký kuchár, ja som nikoho nespochybnila, vysvetlila som iba - to je celé :-)
niet o čom polemizovať.
krumpli guláš odo mňa /nepropagujem sa!/
varecha.pravda.sk/recepty/krumpli-gulas-mojej-starej-mamy...
a na zemiakový paprikáš od @kukulienka71
varecha.pravda.sk/recepty/paprikaskrumpli-zemiakovy-papri...
všimni si, čo tam má a naozaj má aj byť, okrem iného je tam aj kyslá smotana, dokonca dva spôsoby servírovania a je správne hustý
čiže
oba recepty sú rozdielne a o inom, a úplne odlišné od Slepého guláša.
My robíme doma slepý guláš tiež inak (skoro ako pustin krumpliguláš starej mamy), zrovna včera som ho varila. Slepý ho voláme preto, že doňho nejde mäso ako pri klasickom, ale nejaká náhrada (u nás klobása). Pre mňa je to jedlo typu kapustnica - tzn. od domu k domu iné, my ho robíme tak a ten zas inak. Nebudem tvrdiť, že tá naša verzia je jediná správna, veď to nie je Beef Wellington (teda jedlo, ktoré má presne danú receptúru). Takto vyzerá náš slepý guláš, len maminka ho ešte zahusťuje múkou, ja iba toľko, čo sa rozvaria zemiaky, nevadí mi redší.
@pusta , @brambora krásny deň vám prajem :-)
nič sa nedeje.dievčence moje, len mi nehovorte, že slepý guláš je preto slepý, lebo v ňom nie je mäso :-) a ak nie je, tak súhlasím.
však mäso je aj v klobáse a aj v párkoch :-) nehovorím o ich rôznej kvaliete, pravda.
čiže, ak je tam klobása, párky či točená, aj tam je mäso, potom to nie je slepý guláš.
a ten tvoj posúch som odvtedy pre veľký úspech u nás doma piekla už 4x, dnes je zase na programe :-)
dakujem ti :-)
a slovenská točená, nech mi každý prepáči, ale to je fakt hnus - bez urážky....
teší ma, že aj ty robíš Slepý guláš rovnako :-)
tiež dávam aj zelerovú vňať a veľmi rada, ešte čerstvú nemám.
dakujem za uznanie.
(bravčové mäso (22%), mechanicky separované hydinové mäso (13,3%), bravčová slanina 6,7 %, bravčové kože, pitná voda, škrob, jedlá soľ, konzervačná látka E250, sójová bielkovina, stabilizátor E450, E451, zvýrazňovač chuti a arómy E621, koreniny, dextróza, zahusťovadlo E412, E415, extrakty korenín, antioxidant E300, E316, farbivo E150c, E162, E120, bravčová živočíšna bielkovina) www2.itesco.sk/files/pdf/uzeniny.pdf...
alebo (hydinové mechanicky separované mäso (min. 40 %), bravčové kože, bravčová slanina, pitná voda, škrob, sójový proteín, jedlá soľ, zmes korenín, zvýrazňovač chuti a arómy E 621, mäsová príchuť, stabilizátor E 451, E 450, E 262, E 331, antioxidant E 300, zahusťovadlo E 407, dextróza, cukor, konzervačná látka E 250) mecom.simplereport.sk/sk/products/view/slovenska-tocena-kloba...
so sloganom Slovensko, krajina chutí... tak mám pocit, že ten slepý guláš je so samotnými zemiakmi to najlepšie :-)
a konečne pochopia aj to, prečo je Slepý guláš slepý, teda žiadna klobása, žiadne párky a žiadna točená :-)
dakujem.
no to ti teda verím, ak to bolo tak a ani sa nečudujem.
áno, pravdu máš, je to o chuti jednotlivca.
dakujem za tvoj úprimný komentár.
presne tak :-)
dajkujem.