Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou fotorecept
Foto: pusta
Moja stará mama vynikajúco varila. Spomenula som si na toto jednoduché, rýchle a úžasné jedlo a dnes som ho pripravila. Stará mama by Zobraziť celý popisMoja stará mama vynikajúco varila. Spomenula som si na toto jednoduché, rýchle a úžasné jedlo a dnes som ho pripravila. Stará mama by mala 108 rokov a naučila sa ho od svojej mamy. Ako staré môže byť toto známe jedlo a koľko variácií môže mať ? A so smotanou to už nie je krumpli guláš, ale zemiakový paprikáš,ktorý je tiež výborný. Všetci sme sa oblizovali až za ušami, viac povedať ani nie je treba.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
600 g |
|
150 /pikantná klobása madarského typu |
|
2 ks veľká |
|
2-3 strúčiky |
|
2 PL |
|
5 PL /bravčová masť |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1-2 CL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.
-
2
Klobásu som pokrájala na kolieska.
-
3
Očistené zemiaky som pokrájala na krížalky.
-
4
Pripravila som potrebné koreniny. Majorán a cesnak sa mi nevošli do záberu.
-
5
Na oleji som orestovala cibuľu do sklovita. Stará mama to robila na domácej masti, je to chutnejšie, ale ja som masť nemala.
-
6
Orestovala som aj klobásu, ked pustí šťavu a je troška chrumkavá, je chutnejšia.
-
7
Pridala som obe papriky a...
-
8
...za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť. Treba stále miešať, aby sa nepripálila.
-
9
Do paprikového základu som pridala scedené zemiaky, rascu,...
-
10
... čierne korenie a za stáleho miešania som všetko restovala spolu asi 10 minút. Ak sú zemiaky orestované na paprikovom základe aj s koreninami, nasiaknu do seba ich chuť, dostanú jemnú kôrčičku na povrchu a sú potom oveľa chutnejšie, než ked sa len povaria vo vode. Odporúčam vyskúšať tento spôsob.
-
11
Pridala som múku, ...
-
12
...ktorú som tiež krátko opražila.
-
13
Priliala som vodu, ale len toľko, aby zakryla zemiaky a osolila som to. Výsledne má vzniknúť konzistencia hustejšej polievky, niečo medzi polievkou a omáčkou. Prevárala som na strednom plameni 20 minút, aby sa stratila chuť múky a až pred koncom som pridala majoránku, ktorá sa varí iba krátko, aby nezhorkla varením. Vypla som plameň a pridala som prelisovaný cesnak. Hotový krumpli guláš som nechala chvíľu odstáť, aby sa cesnakom pekne prevoňal.
-
14
Ked bolo hotovo, naložila som na taniere. Dobrú chuť prajem! V lete pridávam ešte jednu pokrájanú paradajku a jednu pokrájanú zelenú papriku na vylepšenie chuti. Je to rýchle, sýte, chutné, ľahko pikantné jedlo, ktoré sa podáva ako hlavný chod.
-
15
Podávala som s pravým dedinským pečivom - čerstvo upečenými pšenično-ražnými žemľami.
pre ursula4: milá ursula, dakujem, že pozorne čítaš recepty. áno, práve v opražení zemiakov na paprikovom základe je skrytý ten kumšt chuti. moja stará mama vedela, prečo to robí. viem, že je tu viac receptov na krunpli guláš. tento som vložila preto, že je odlišný v postupe i v surovinách. dakujem ti, naozaj si to vystihla.
aj my ho veľmi ľúbime :-)
akujem.
dakujem za potešujúcu správu.
ja sa snažím múke vyhýbať, kde sa dá, preto nič nezahusťujem, ale originál je to TAKTO a z pohľadu dnešných vedomostí by som pridala rascu ešte pred paprikou a áno, súhlasím v lete paprika a paradajka nesmú chýbať! ukladám medzi ezer jó "maďarské", neviem či sa to tak píše, ja vlastne maďarsky neviem :-)
u nás doma sa vždy dobre varilo, dbalo sa na príslovie, že láska ide cez žalúdok, stará mama používala vlastné údené csípos klobásy, nie čabajku, tú som použila ja, mám na ňu recept z domu.
s tou rascou to už asi rok robím aj ja, je po opražení výraznejšia.
dakujem, že si toto jedlo zaradila medzi madarských "ezer jó", správne si to napísala :-)