Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. februára 2012
Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept)
Foto: pusta

Moja stará mama vynikajúco varila. Spomenula som si na toto jednoduché, rýchle a úžasné jedlo a dnes som ho pripravila. Stará mama by Zobraziť celý popisMoja stará mama vynikajúco varila. Spomenula som si na toto jednoduché, rýchle a úžasné jedlo a dnes som ho pripravila. Stará mama by mala 108 rokov a naučila sa ho od svojej mamy. Ako staré môže byť toto známe jedlo a koľko variácií môže mať ? A so smotanou to už nie je krumpli guláš, ale zemiakový paprikáš,ktorý je tiež výborný. Všetci sme sa oblizovali až za ušami, viac povedať ani nie je treba.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

600 g
150  /pikantná klobása madarského typu
2 ks veľká
2-3 strúčiky
2 PL
5 PL /bravčová masť
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 PL
1-2 CL
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Klobásu som pokrájala na kolieska.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistené zemiaky som pokrájala na krížalky.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som potrebné koreniny. Majorán a cesnak sa mi nevošli do záberu.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na oleji som orestovala cibuľu do sklovita. Stará mama to robila na domácej masti, je to chutnejšie, ale ja som masť nemala.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orestovala som aj klobásu, ked pustí šťavu a je troška chrumkavá, je chutnejšia.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som obe papriky a...

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť. Treba stále miešať, aby sa nepripálila.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do paprikového základu som pridala scedené zemiaky, rascu,...

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... čierne korenie a za stáleho miešania som všetko restovala spolu asi 10 minút. Ak sú zemiaky orestované na paprikovom základe aj s koreninami, nasiaknu do seba ich chuť, dostanú jemnú kôrčičku na povrchu a sú potom oveľa chutnejšie, než ked sa len povaria vo vode. Odporúčam vyskúšať tento spôsob.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som múku, ...

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...ktorú som tiež krátko opražila.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Priliala som vodu, ale len toľko, aby zakryla zemiaky a osolila som to. Výsledne má vzniknúť konzistencia hustejšej polievky, niečo medzi polievkou a omáčkou. Prevárala som na strednom plameni 20 minút, aby sa stratila chuť múky a až pred koncom som pridala majoránku, ktorá sa varí iba krátko, aby nezhorkla varením. Vypla som plameň a pridala som prelisovaný cesnak. Hotový krumpli guláš som nechala chvíľu odstáť, aby sa cesnakom pekne prevoňal.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ked bolo hotovo, naložila som na taniere. Dobrú chuť prajem! V lete pridávam ešte jednu pokrájanú paradajku a jednu pokrájanú zelenú papriku na vylepšenie chuti. Je to rýchle, sýte, chutné, ľahko pikantné jedlo, ktoré sa podáva ako hlavný chod.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Podávala som s pravým dedinským pečivom - čerstvo upečenými pšenično-ražnými žemľami.

    Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

hviezdickaz
velmi podobna frankfurtskej polievke ,resp.rovnaka,ked vymenime klobasu za parky :) Dnes som ju robila na obed,je chutna.
smajliqa
urcite je vynikajuci,, aj ked ja mam radsej parok, ale to je jedno.. :) TAKU CHUT SOM NA TO TERAZ DOSTALA.... ale mam buchtu... tvarohovo lekvarovu :) dobru chut :)
1x r0man
evanaaa
Toto robievam keď mám naponáhlo alebo keď neviem čo narýchlo uvariť, ale môj mu ž si to mnohokrát rozkáže, má to rád. Klobáska pustí šťavu. Naposled som pridala k nej aj údený ( alebo spišský?) párok, čo som chcela minúť.
mataliptak
fajná polievočka , práve som ju dovarila podla tvojho receptu a je chutná mnam mnam :-) určite budem variť častejšie ...dakujem
ursula4
@pusta zasa niečo veľmi chutné od teba.Dnes máme na obed-výborné.Tá finta s opekaním zemiakov nemá chybu.Ďakujem
valeri
u nás je to "krumplipaprikáš" neviem prečo, ale je to chutné jedlo, môj syn by ho jedol každý týždeň.
tatranka
Je to chutná klasika a máme ju radi.A tie ražné domáce žemličky sú ako ohromný bonus.
duschko
Hned uz aj idem tento gulasik uvarit. Ukladam do mkk.
kadely
Chválím recept! Přesně tak vařím i já. A nemám slovenskou babičku. Ahoj z Teplic. (v Čechách)
redakcia
Odpoveď od @pusta : pre mataliptak:som veľmi rada, že si varila podľa tohto receptu a že chutilo. dakujem ti.
pre ursula4: milá ursula, dakujem, že pozorne čítaš recepty. áno, práve v opražení zemiakov na paprikovom základe je skrytý ten kumšt chuti. moja stará mama vedela, prečo to robí. viem, že je tu viac receptov na krunpli guláš. tento som vložila preto, že je odlišný v postupe i v surovinách. dakujem ti, naozaj si to vystihla.
redakcia
Odpoveď od @pusta pre kadely: "kadely, dakujem za pochvalu. ani ja nemám slovenskú babičku, v našej rodine máme feferonky v krvi. ahoj z BA do Teplic v Cechách." som rada, že to varíš aj Ty presne takto.
sovka62
Varím presne rovnako a tiež ss maďarskou klobásou a je to jedno z mojich obľúbených jedál, takéto jednoduché mám najradšej. A ako varíš smotanový? Taký nepoznám.
irenaw
toto jedlo ma sprevádza od detstva, stará dobrá klasika a to pečivo jedna báseň. a fotky tiež úžasné. skrátka super :)
redakcia
Odpoveď od @pusta : "sovka62, som rada, že aj ty ho varíš rovnako. pýtaš sa, ako robím smotanový krumpli guláš teda zemiakový paprikáš? takmer rovnako. až na to, že do paprikového základu nedávam opražiť múku, ale ju rozmiešam v kyslej smotane a túto smotanovú zátrepku pridám do takmer hotového krumpli gulášu a celé povarím za stáleho miešania ešte 15 minút. aby sa smotana nezrazila, najprv odoberiem trocha šťavy z gulášu, čím sa vyrovnajú teploty. až takto rozmiešanú zátrepku so šťavou pridávam do krumpli gulášu. presne na tom istom princípe ako perkelt a paprikáš. tiež je to výborné."
cistinka
Normálne som na to dostala chuť...tie naše babky, to boli kuchárky...moja by mala v apríli 110, ale jej recepty sú tu stále...
jerica
Stará dobrá klasika ktorá nesklame,keď v rýchlosti nič ma nenapadá,krumpliguláš ten sa v kútiku "hemisféry" ohlási. @pusta , parádne si rozviazala vrece s receptami !
cica2
guláš sa mi páči a aj tie žemle, hneď by som si dala :-)
jarunka
Stare dobre jedlo. Ja davam aj z 1 alebo 2 vajec halusky, len sa hadzu rovno z lyzickou.
rea1
u nas sme mu hovorili "slepy gulas" (robil sa bez klobasy) a ked don mama dala opecene kolieska slovenskej tocenej salamy (lebo ja klobasu nejem v nicom varenom uz od detstva), tak potom to bol "slepy gulas s ocami". nejedla som to uz snad 40 rokov. som truba, musim spravit aspon na oprasenie spomienok a chutí.
alena45
tento recept som dávnejšie preposlala bratrancovi, včera bol u mňa a hovoril, že si krumpliguláš dokázal podľa Tvojho popisu uvariť a bol vynikajúci. Je začiatočník vo varení. Ďakujeme.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @alena45 , niet za čo dakovať. to ja dakujem tebe, že si môj recept preposlala svojmu bratrancovi. teší ma, že sa podarilo a chutilo. snažím sa písať svoje recepty tak, aby boli zrozumiteľné pre každého a teda aj pre začiatočníkov alebo pre tých, čo ešte nikdy nevarili, ale majú na to-ktoré jedlo práve chuť.
janikbj
jooooj, ako ja toto ľúbim. pripomína mi to prázdniny u starých rodičov :-) takéto zemiačky som si najčastejšie pýtala. a na raňajky čerstvé rožky a kyslá smotana v hranatom kelímku alebo lekvárové šatôčky bez mena, bez obalu a kakauko.... ach jo, chytá ma nostalgia. vďaka tvojmu krásnemu gulášu a kope snehu, čo nám tu od včera nasypalo :-)
elef
dnes sme ho mali na obed,deti chceli a kedze peciem nechcelo sa mi 3hod vyvarat,predtym som zemiacky nerestovala,ale fakt to ma inu chut,lepsiu,uz budem robit len tak:)
pusta
@janikbj , som rada, že ti pripomenulo toto jedlo krásne prázdniny u starých rodičov :-)
aj my ho veľmi ľúbime :-)
akujem.
pusta
@elef ,áno, tie zemiačiky predchádzajúcim opečením veľmi získajú na chuti, nie sú vodnaté, získajú jemnú chrumkavú kôrku a sú plné chuti. som rada, že vám toto jednoduché, ale vynikajúce, jedlo všetkým chutilo.
dakujem za potešujúcu správu.
safran
@pusta v tom nicku sa naisto skrývajú maďarské korene :-) mamička robila celkom takto dozaista, len stará mama boli asi majetnejšia, lebo veru s čabajkou? to hádam iba páni mohli :-)
ja sa snažím múke vyhýbať, kde sa dá, preto nič nezahusťujem, ale originál je to TAKTO a z pohľadu dnešných vedomostí by som pridala rascu ešte pred paprikou a áno, súhlasím v lete paprika a paradajka nesmú chýbať! ukladám medzi ezer jó "maďarské", neviem či sa to tak píše, ja vlastne maďarsky neviem :-)
pusta
milá@safran , máš 100%-nú pravdu - áno, čistokrvná. :-)
u nás doma sa vždy dobre varilo, dbalo sa na príslovie, že láska ide cez žalúdok, stará mama používala vlastné údené csípos klobásy, nie čabajku, tú som použila ja, mám na ňu recept z domu.
s tou rascou to už asi rok robím aj ja, je po opražení výraznejšia.
dakujem, že si toto jedlo zaradila medzi madarských "ezer jó", správne si to napísala :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia