Slepý guláš (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Slepý guláš je veľmi chutný, jednoduchý a rýchly recept slovenskej kuchyne, na nete
som našla veľa verzií, ale nesúhlasím s tým, aby sa do neho pridali párky, točená, klobása
alebo akékoľvek mäso, ved preto je "slepý" a mäso tam veru nechýba. Na vareche je
viac receptov, každý v niečom iný, zrejme tento guláš je tak obľúbený, že sa varí asi
dom od domu odlišne. Pridávam svoju verziu, ktorá chutí nám doma najlepšie, možno
niekoho inšpiruje a pripomenie mu, že je čas uvariť túto slovenskú dobrotu.
4 porcie |
10 minút príprava |
20 minút na 80 - 90 °C |
Postup
- Očistené zemiaky som pokrájala na krížalky.
- Na oleji som orestovala cibuľu takmer do hneda...
- ...pridala som mletú červenú sladkú, mletú červenú štipľavú papriku a...
- ..celú rascu, za stáleho miešania som ich krátko orestovala, zvýrazní sa chuť týchto korenín.
- Pridala som paradajku, pokrájanú na kocky a prúžky zelenej papriky, tiež som ju len krátko orestovala, majú zostať trošku al dente a do tohoto základu...
- ...som pridala scedené zemiaky a na prudkom plameni za sústavného miešania som ich opekala, kým získali na povrchu jemnú kôrčičku, pričom sa príjemne ochutia aj vo vnútri a zostanú pekne šťavnaté.
- Potom som zemiaky okorenila čerstvo mletým čiernym korením, pridala som prelisovaný cesnak, nechala som ho krátko rozvoňať...
- ...a zaliala som celé studenou vodou len do výšky zemiakov, nie viac, nebude to polievka, priviedla do varu a od zovretia som varila 20 minút, kým sa uvarili zemiaky.
- Do hotového Slepého gulášu som až na záver pridala majorán a rozmiešala. Neide o guláš v pravom slova zmysle, ale hustota má byť niečo medzi gulášom a niečo medzi polievkou, teda ani veľmi husté, ani veľmi riedke, nezahusťujem ničím, primeranú hustotu dodá menej vody pri zaliatí vodou a predovšetkým množstvo cibule, ktorá aj pokrm zahustí a aj dochutí a paradajka so zelenou paprikou chuť Slepého gulášu len vylepší.
- Podávala som horúce, navarila som rýchlo a chutne túto veľmi chutnú dobrotu slovenskej kuchyne :-)
- Prikusovali sme s týmto výborným Chlebovým posúchom s rozmarínom, ktorý nedávno pridala naša milá varecháčka @havino, bola to skvelá príloha k Slepému gulášu.:-)