Slepý guláš (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Slepý guláš je veľmi chutný, jednoduchý a rýchly recept slovenskej kuchyne, na nete som našla veľa verzií, ale nesúhlasím s tým, aby sa do neho pridali párky, točená, klobása alebo akékoľvek mäso, ved preto je "slepý" a mäso tam veru nechýba. Na vareche je viac receptov, každý v niečom iný, zrejme tento guláš je tak obľúbený, že sa varí asi dom od domu odlišne. Pridávam svoju verziu, ktorá chutí nám doma najlepšie, možno niekoho inšpiruje a pripomenie mu, že je čas uvariť túto slovenskú dobrotu.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 80 - 90 °C

Postup

  1. Očistené zemiaky som pokrájala na krížalky.
  2. Na oleji som orestovala cibuľu takmer do hneda...
  3. ...pridala som mletú červenú sladkú, mletú červenú štipľavú papriku a...
  4. ..celú rascu, za stáleho miešania som ich krátko orestovala, zvýrazní sa chuť týchto korenín.
  5. Pridala som paradajku, pokrájanú na kocky a prúžky zelenej papriky, tiež som ju len krátko orestovala, majú zostať trošku al dente a do tohoto základu...
  6. ...som pridala scedené zemiaky a na prudkom plameni za sústavného miešania som ich opekala, kým získali na povrchu jemnú kôrčičku, pričom sa príjemne ochutia aj vo vnútri a zostanú pekne šťavnaté.
  7. Potom som zemiaky okorenila čerstvo mletým čiernym korením, pridala som prelisovaný cesnak, nechala som ho krátko rozvoňať...
  8. ...a zaliala som celé studenou vodou len do výšky zemiakov, nie viac, nebude to polievka, priviedla do varu a od zovretia som varila 20 minút, kým sa uvarili zemiaky.
  9. Do hotového Slepého gulášu som až na záver pridala majorán a rozmiešala. Neide o guláš v pravom slova zmysle, ale hustota má byť niečo medzi gulášom a niečo medzi polievkou, teda ani veľmi husté, ani veľmi riedke, nezahusťujem ničím, primeranú hustotu dodá menej vody pri zaliatí vodou a predovšetkým množstvo cibule, ktorá aj pokrm zahustí a aj dochutí a paradajka so zelenou paprikou chuť Slepého gulášu len vylepší.
  10. Podávala som horúce, navarila som rýchlo a chutne túto veľmi chutnú dobrotu slovenskej kuchyne :-)
  11. Prikusovali sme s týmto výborným Chlebovým posúchom s rozmarínom, ktorý nedávno pridala naša milá varecháčka @havino, bola to skvelá príloha k Slepému gulášu.:-)