Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou fotorecept

vybusna - bez fotkyvybusna, 13. apríla 2013
Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept)
Foto: vybusna
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

Polievka :
1 ks
3 ks
1 ks
2 stopky
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
2 ks
1 ks malá
2 ks
5 ks
1 ČL
1 ks
Plnka :
250 g
2 ks
2 PL
Celestínske rezance :
150 ml
1 ks
70 g
 štipka
 štipka




Postup

  1. 1

    Den dopredu, vypitvanu sliepku dobre ocistime, umyjeme. Udenu krkovicku uvarime.

    Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravime si plnku : Uvarenu a vychladnutu udenu krkovicku pomelieme v robote na jemno. Pridame k nej zltky, smotanu a dobre miesame dovtedy, kym sa nam masa nespoji. Z bielkov , stipky soli vyslahame tuhy sneh a zapracujeme ho do plnky. Pokial mate male vajcia, tak pridajte viac smotany. Zmes musi byt naozaj hladka a kompaktna. Takto pripravenou plnkou, naplnime sliepku a otvor zasijeme, alebo upevnime podla Vasho sposobu.

    Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vysokeho hrnca dame aspon dva litre vody, vhodime do nej bobkovy list, nove korenie, stiplavu papricku (podla Vasej chuti) a lyzicku soli. Dame ju zovriet. Do vriacej vody ponorime naplnenu sliepku. Voda musi naozaj vriet. Sliepka by mala byt uplne ponorena, ak treba tak si nechajte este nejaku vodu zovriet v konvici a dolejte kolko treba. Po nejakych 10 minutach, hrniec dame na stiseny plamen pod pokrievku a nechame pomaly bublat cca 3 hodiny. Resp. dovtedy pokial nebude sliepka uvarena. Sliepku opatrne vytiahneme a nechame dokonale vychladnut. Preto polievku varievam den pred podavanim.

  4. 4

    Zeleninu ocistim a nakrajam na male kusky. Cibulu len prekrojim. Urcite nevynechajte cervenu kapiovu papriku a paradajku. Paprika da polievke vynikajucu chut a niekde som citala, ze paradajka je prirodny zvyraznovac chuti.....taky prirodny glutaman. Neviem co je na tom pravdy, ale riadim sa tym. Vlozim zeleninu do vyvaru a varim asi polhodinu. Ked je vsetko makke, polievku precedime. Ocistene zampiony naplatkujeme a nechame cisty vyvar s nimi prevriet na jeden dva kochle. Ak budete v mojej polievke hladat tie zampiky, tak marne......usmievaju sa na mna z chladnicky. Zajtra na obed ich tam nakrajam...zabudla som dnes.

  5. 5

    Urobime si celestinske rezance : Mlieko, vajce, muku a kypriaci prasok do peciva spolu so solou dobre vyslahame na hladku hmotu. Panvicu stetcom potrieme olejom a pecieme palacinky. Petrzlenovu vnat nasekame nadrobno. Este teple palacinky posypeme drobnou sekankou.

    Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zrolujeme do pevnej roladicky a nozom ju zatisneme aby sa akokeby zlepila.

    Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...a pokrajame. Ked vlozite tuto zavarku do polievky tak sa nelakajte, z palacinkoveho cesta sa budu uvolnovat bublinky.

    Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Studenu sliepku rozkrojime, vyberieme plnku. Sliepku oberieme, pokrajame maso na male kocky a plnku tiez.

    Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja osobne este uvarim aj obycajne nitove rezance, je to vsetko na vas. Slepaciu polievku zohrejeme tak, ze az vrie. Naaranzujeme obidva druhy masa a celestinske rezance + zavarku podla Vas. Podavame.

    Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

katkat
vau! tak ta je ozaj slavnostna... paradny recept
jerica
K tomu niet čo dodať,iba perfektnéé:-)
slavka2012
Tak toto je kulinársky počin. Ukladám, pri najbližšej príležitosti, keď budem mať sliepku uvarím. Vďaka!
evusik
krásne do detailov prepracovaný recept :-)
alenka111
Pridala som si do kuchárskej a dúfam, že pri najbližšej domácej oslave hostia ocenia.
havino
krásny recept, že ja som tu zajtrajšiu nachystanú sliepku prepolila, takú menšiu som mala, aj krkovicu mám, no nič, nabudúce, nejedla som, ani nepočula o niečom takom, ale vyskúšam určite
mesiar50
Naozaj dokonalá práca.Polievka určite zodpovedá
nadpisu.Recept ma zaujal ide do kk.Vďaka
angast
parádne niečo. Taká vhodná na nejakú veľkú oslavu. Super!!
vybusna
@babav fuha, netusila som, ze si ma niekto bude este pamatat, potesilo ma to velmi. dakujem
pusta
fantastický recept, krásna slávnostná polievka.
babav
@vybusna ,si jednou v mojej pamäti hodnych;-). Teším sa na ďalšie tvoje výborne recepty a vesele zazitky.
pivonka
Nedávno som naďabila na jeden tvoj recept a vravela som si, kam si sa vytratila? A tu naraz tvoj nový recept a aký skvelý. Slávnostná polievka. Doteraz som nepočula, že by s v polievke varila sliepka s plnkou a takúto plnku ani nepoznám.
Paradajku aj ja dávam do polievky, ale papriku som dala iba raz, lenže nebola kápiová, iba obyčajná a zdalo sa mi, že pridala polievke horkosť. S kápiovou určite urobím.
vybusna
@pivonka no vies, je to zlozite, pride mi take nefer aby som subezne prispievala na dva portaly. Ale strasne ma tesi, ze ma poznate.
Tam som zabudla k tej paprike napisat, ze ju treba ocistit od jadrinca...ze sa nema davat cela. Hadam to nie je problem.
No a ty si davala cervenu, alebo zelenu papriku vtedy?
pivonka
Zelenú, obyčajnú. Kápiová má inú chuť a myslí,, že môže aj ovplyvniť farbu.
helanka
toto je krasny recept. aj hodny vyhry nie ako tie vsetky pridane polievky, ktore su len oprasene. dufam ze ste sa vratila na tuto stranku p.vybusna, a chcem povedat v pravy cas, chybali ste s pridavanim receptov, hlavne ked sa tu vsetko opakuje.
vybusna
@helanka tak naozaj ma tesi, ze ma mas v pamati. No..uvidime, kolko ludi si prave tento recept prida do KK aby mohol uspiet, ked neuspeje...nic sa nedeje. Dufam, ze ho niekto uvari a povie ako mu to chutilo. No a nebola by som az taka prisna, co sa tyka opakovania receptov....teraz je uz skutocne velmi tazko prist s niecim novym. v podstate sa uz len moze inovovat to stare, novymi prisadami, resp. postupmi. Problem v opakovani receptov vidim skor v neprehladnosti....je tu strasne vela receptov a neviem, ci sa to tyka len mna, ale ja mam velky problem zistit co tu uz je a co nie je.
Ale tento problem nie je na rieseni uzivatelov.
este raz velka vdaka.
jamarlen
už som jedol takúto delikatesu, z perličky, fantázia....
manya
parádny recept, naozaj na nejakú príležitosť vyskúšam, ukladám.K paprike- ja bežne používam PCR, ale už sa mi stalo, že zeleninová (Bund),(taká veľká tmavozelená),bola horká, použila som ju na plnenie, bola asi nezrelá.
ankabanka
tak takuto si veru nenavarim sama ale mamicka ju vie. poslala som jej link, aby si ju zalozila a nabudece sa na nej pohostimevsetci. velmi pekne. ozaj mate skvele recepty.
mate niekde inde svoj blog prosim?
evanaaa
Raz niekto v diskusii hľadal nejakú stratenú Varecháčku a ja som si vtedy spomenula na teba, (aečšte jednu), lebo som vás mala medzi obľúbenými a ak sa niekto stratí, je mi to ľúto, tak som sa tvojmu návratu potešila a vidím, že si na dobré varenie nezabudla, čo dokladuje aj táto fajnová polievočka....mimochodom, paradajku a papriku do polievok - vývarov som sa od mamy aj ja naučila pridávať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia