Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept)
Autor receptu: vybusna
20 minút príprava |
200 minút tepelná úprava |
Postup- Den dopredu, vypitvanu sliepku dobre ocistime, umyjeme.
Udenu krkovicku uvarime.
- Pripravime si plnku :
Uvarenu a vychladnutu udenu krkovicku pomelieme v robote na jemno.
Pridame k nej zltky, smotanu a dobre miesame dovtedy, kym sa nam masa nespoji.
Z bielkov , stipky soli vyslahame tuhy sneh a zapracujeme ho do plnky. Pokial mate male vajcia, tak pridajte viac smotany. Zmes musi byt naozaj hladka a kompaktna.
Takto pripravenou plnkou, naplnime sliepku a otvor zasijeme, alebo upevnime podla Vasho sposobu.
- Do vysokeho hrnca dame aspon dva litre vody, vhodime do nej bobkovy list, nove korenie, stiplavu papricku (podla Vasej chuti) a lyzicku soli. Dame ju zovriet. Do vriacej vody ponorime naplnenu sliepku. Voda musi naozaj vriet.
Sliepka by mala byt uplne ponorena, ak treba tak si nechajte este nejaku vodu zovriet v konvici a dolejte kolko treba.
Po nejakych 10 minutach, hrniec dame na stiseny plamen pod pokrievku a nechame pomaly bublat cca 3 hodiny. Resp. dovtedy pokial nebude sliepka uvarena.
Sliepku opatrne vytiahneme a nechame dokonale vychladnut.
Preto polievku varievam den pred podavanim.
- Zeleninu ocistim a nakrajam na male kusky. Cibulu len prekrojim.
Urcite nevynechajte cervenu kapiovu papriku a paradajku. Paprika da polievke vynikajucu chut a niekde som citala, ze paradajka je prirodny zvyraznovac chuti.....taky prirodny glutaman. Neviem co je na tom pravdy, ale riadim sa tym.
Vlozim zeleninu do vyvaru a varim asi polhodinu. Ked je vsetko makke, polievku precedime.
Ocistene zampiony naplatkujeme a nechame cisty vyvar s nimi prevriet na jeden dva kochle.
Ak budete v mojej polievke hladat tie zampiky, tak marne......usmievaju sa na mna z chladnicky. Zajtra na obed ich tam nakrajam...zabudla som dnes.
- Urobime si celestinske rezance :
Mlieko, vajce, muku a kypriaci prasok do peciva spolu so solou dobre vyslahame na hladku hmotu.
Panvicu stetcom potrieme olejom a pecieme palacinky.
Petrzlenovu vnat nasekame nadrobno.
Este teple palacinky posypeme drobnou sekankou.
- Zrolujeme do pevnej roladicky a nozom ju zatisneme aby sa akokeby zlepila.
- ...a pokrajame.
Ked vlozite tuto zavarku do polievky tak sa nelakajte, z palacinkoveho cesta sa budu uvolnovat bublinky.
- Studenu sliepku rozkrojime, vyberieme plnku.
Sliepku oberieme, pokrajame maso na male kocky a plnku tiez.
- Ja osobne este uvarim aj obycajne nitove rezance, je to vsetko na vas.
Slepaciu polievku zohrejeme tak, ze az vrie. Naaranzujeme obidva druhy masa a celestinske rezance + zavarku podla Vas.
Podavame.
|