Foto: katka78
Jednoduché zemiaky, pečené zemiaky so syrom, pečené zemiaky inak, sedliacke zemiaky, alebo nebodaj zemiaková pizza? :-) Rozmýšľam jak blázon nad najvhodnejším a najopisnejším pomenovaním Zobraziť celý popisJednoduché zemiaky, pečené zemiaky so syrom, pečené zemiaky inak, sedliacke zemiaky, alebo nebodaj zemiaková pizza? :-) Rozmýšľam jak blázon nad najvhodnejším a najopisnejším pomenovaním jedla, maturujem tu nad názvom a pritom recept ľahučký, žiadna veda. Zvládne ho aj úplný amatér, netreba žiadnu špeci zručnosť. Ešte aj suroviny sú nenáročné, bežne dostupné. Zemiaky, masť, slanina, či syr sa štandardne nájdu v mnohých domácnostiach.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Základom receptu sú zemiaky a syr a už v takej podobe je jedlo vynikajúce, obzvlášť ako netradičná príloha. Ja som ho teraz pripravila ako hlavné jedlo, s pridaním ďalších surovín. Tie sú ľubovoľné, každý si pridá čo má rád, môže a chce. Množstvá surovín neuvádzam, je to typ receptu, kde ide skôr o myšlienku, než gramáže.
- 2
Zemiaky si každý zvolí podľa počtu stravníkov, veľkosti obruče a hladu, ostatné suroviny úmerne k nim. Vždy si najskôr pripravím obruč (z tortovej formy) a podľa nej odmeriam potrebné množstvo zemiakov. Tu ich robím len pre seba, priemer 18 cm.
- 3
Zemiaky poriadne umyjem, povykrajujem očká a v šupke ich dám variť do osolenej vody na cca 10 - 15 minút (podľa veľkosti zemiakov a typu). Nemajú byť dovarené úplne, len toľko, aby sa dali rozpučiť. Kým sa varia, pripravím si plech na pečenie a ostatné suroviny.
- 4
Vhodný plech (o niečo väčší ako obruč) potriem tukom. Typ tuku si určí každý podľa svojich potrieb a možností, ja na zemiaky najradšej používam bravčovú masť. Na plech položím obruč z tortovej formy, vložím do nej čiastočne vychladnuté uvarené zemiaky a tlakom ruky (lyžice, žufanky) popučím tak, aby pokryli celý spodok a vytvorili súvislú vrstvu.
- 5
Obruč opatrne snímem, zostane len samotný korpus na plechu.
- 6
Zemiaky navrchu aj po bokoch omastím, môžu sa aj okoreniť. Vkladám ich do rúry vyhriatej na 200 °C a pri rovnakej teplote pečiem 20 - 25 minút, resp. pokým nie sú dozlata (dochrumkava) upečené.
- 7
Hotový korpus vytiahnem z rúry a hneď naňho navrstvím strúhaný syr (tu som dala čedar). Ak robím toto jedlo ako prílohu, viac surovín už zvyčajne nedávam (nech sa nebijú chute), maximálne už hotové posypem niečím zeleným (pažítka, petržlenová vňať). Tu si ho pripravujem ako hlavné jedlo, pridám trocha praženej slaninky...
- 8
... a vrátim do rúry, zapiecť na cca 3 minúty, resp. kým sa rozpustí syr.
- 9
Hotové jedlo preložím na tanier, prihodím pár koliesok čerstvej čili papričky, vňate mladého cesnaku...
- 10
... a posypem nadrobno nasekanou čerstvou pažítkou.
- 11
Zvyčajne podávam s ochutenou kyslou smotanou.
- 12
Jedlo je variabilné a dá sa využiť na viacero spôsobov (hlavné jedlo, príloha, olovrant atď.). Tak isto suroviny sa dajú rôzne obmieňať, čo znamená nové a nové chute. Syr pokojne vymeňte za bryndzu - kombinácia nové zemiaky, mladá cibuľka a májová bryndza bude výborným trojbojom z aktuálne dostupných zdrojov. Môže mať XY variácií, od základnej (zemiaky a nejaký typ syra), až po náročnejšiu, záleží len na vašej fantázii. Ak sa necháte inšpirovať, poteším sa každej jednej. Prajem vám dobrú chuť :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
U mna mas 5*. Uz sa tesim ked si ho mozem spravit taktiez iba pre seba.
varecha.pravda.sk/recepty/pecene-rozmackance-/55745-recep...
A hneď sa mi v hlave prehnalo niekoĺko obmien...
Dnes som takú zmes s cestovinami vrtuľkami robila+kúsky varenej špagle a údenej klbásky+ medvedí cesnak, rôzne koreniny, paradajka. Na záver 1 vajíčko. Zajtra túto cestovinovo-šampionovo-špargľovo-klbáskovú zmes zapečiem v remoske s vajcom rozmiešaným v mlieku.
.
@Mijaita "z rozmačkanců" :-) je veľmi výstižné, My im hovoríme zemiakové pučky, zapekám ich často aj s kyslou smotanou, kuk sem
Najbližšie skúsim podľa teba, recept mám v KK už dlhšie, veľmi dobre, že si ho pripomenula! :-)
@Tiginko syr bol cheddar, tutohľa tento:
@Zuzanka1367 mám veľkú radosť z odozvy a krásnych obrázkov, som rada, že chutilo. Tieto brokolicové fašírky tiež robievam, dobrá voľba :-)
@Frezia68 tak isto, som poctená a potešená, klobása k zemiakom výborne pasuje, vydaril sa skvele a foto ma potešilo! Som rada, že chutilo. Ohviezdičkovaný tam a tu ho tiež vložím, nech sa tu ukazuje, fešák jeden :-)
Ďakujem pekne priatelia, nech vám chutí! :-)
dievky, @zuzanka , @frezia , tiež super, lákajúce fotky, no že mňam, čo ja nezvyknem písať
Potrebovala som niečo rýchle, zemiaky som dala len do kontaktného grilu+soľ, korenie, sušená chilli paprička a camembert + kefír
@Marianne @Monty469 @Hrusticka76 @Myalab @Valeri @Havino @Ancicka @Cesminaz Ja vám každej veľmi pekne ďakujem, že ste sem nakukli a urobili mi radosť svojimi slovami. Snáď vám na oplátku urobí radosť tento recept, keď sa vám vďaka nemu podarí potešiť brušká vašich blízkych, alebo vás samých :-) Bude mi cťou.
@Havinko , že mňam :-) Vieš koľkokrát to aj mne napadne pri niektorých receptoch? Keď musíš, tak musíš :-)
@Tiginko @Mijaita @Violeta , aj vy ste ženy činu, ďakujem vám každej jednej za krásne fotky a príma nápady! Vaše verzie sa mi veľmi páčia, jedna krajšia ako druhá! O chuti nepochybujem – bryndza viem, že len skvelá musela byť; s kapustou som ešte neskúšala, ale značím si do budúcna; camembert tak isto. Keby som vedela, že recept bude mať takú odozvu, už dávno ho pridám, nech si ide ďalej do sveta. Ďakujem dievčatá, že ste ho s dôverou vyskúšali a mňa obohatili o nové nápady! Majte sa krásne! :-)
Ahojík, Kati! Recept je úžasný, jen musím počkat na nové domácí brambory. Staré už jsou chudáčci. Tvůj nápad je prostě k nezaplacení, moc se mi líbí a už se těším na variace, brambory ve slupce miluji! Děkuji za odpověď pod okonomiyaki, jsi milá! Znáš mě, já si dělám srandu každou chvíli! Měj se krásně, ať se ti daří!!
konecne nieco jednoduche po tych tradicnych vianocnych jedlach.Zajtra to bude u nas hlavne jedlo a velmi sa nan tesim.Velmi ho nebudem obohacovat, urobim co najjednoduchsi.:-))