Slaný zemiakový koláč (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Jednoduché zemiaky, pečené zemiaky so syrom, pečené zemiaky inak, sedliacke zemiaky, alebo nebodaj zemiaková pizza? :-) Rozmýšľam jak blázon nad najvhodnejším a najopisnejším pomenovaním jedla, maturujem tu nad názvom a pritom recept ľahučký, žiadna veda. Zvládne ho aj úplný amatér, netreba žiadnu špeci zručnosť. Ešte aj suroviny sú nenáročné, bežne dostupné. Zemiaky, masť, slanina, či syr sa štandardne nájdu v mnohých domácnostiach.

2
porcie
5-10 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Základom receptu sú zemiaky a syr a už v takej podobe je jedlo vynikajúce, obzvlášť ako netradičná príloha. Ja som ho teraz pripravila ako hlavné jedlo, s pridaním ďalších surovín. Tie sú ľubovoľné, každý si pridá čo má rád, môže a chce. Množstvá surovín neuvádzam, je to typ receptu, kde ide skôr o myšlienku, než gramáže.
  2. Zemiaky si každý zvolí podľa počtu stravníkov, veľkosti obruče a hladu, ostatné suroviny úmerne k nim. Vždy si najskôr pripravím obruč (z tortovej formy) a podľa nej odmeriam potrebné množstvo zemiakov. Tu ich robím len pre seba, priemer 18 cm.
  3. Zemiaky poriadne umyjem, povykrajujem očká a v šupke ich dám variť do osolenej vody na cca 10 - 15 minút (podľa veľkosti zemiakov a typu). Nemajú byť dovarené úplne, len toľko, aby sa dali rozpučiť. Kým sa varia, pripravím si plech na pečenie a ostatné suroviny.
  4. Vhodný plech (o niečo väčší ako obruč) potriem tukom. Typ tuku si určí každý podľa svojich potrieb a možností, ja na zemiaky najradšej používam bravčovú masť. Na plech položím obruč z tortovej formy, vložím do nej čiastočne vychladnuté uvarené zemiaky a tlakom ruky (lyžice, žufanky) popučím tak, aby pokryli celý spodok a vytvorili súvislú vrstvu.
  5. Obruč opatrne snímem, zostane len samotný korpus na plechu.
  6. Zemiaky navrchu aj po bokoch omastím, môžu sa aj okoreniť. Vkladám ich do rúry vyhriatej na 200 °C a pri rovnakej teplote pečiem 20 - 25 minút, resp. pokým nie sú dozlata (dochrumkava) upečené.
  7. Hotový korpus vytiahnem z rúry a hneď naňho navrstvím strúhaný syr (tu som dala čedar). Ak robím toto jedlo ako prílohu, viac surovín už zvyčajne nedávam (nech sa nebijú chute), maximálne už hotové posypem niečím zeleným (pažítka, petržlenová vňať). Tu si ho pripravujem ako hlavné jedlo, pridám trocha praženej slaninky...
  8. ... a vrátim do rúry, zapiecť na cca 3 minúty, resp. kým sa rozpustí syr.
  9. Hotové jedlo preložím na tanier, prihodím pár koliesok čerstvej čili papričky, vňate mladého cesnaku...
  10. ... a posypem nadrobno nasekanou čerstvou pažítkou.
  11. Zvyčajne podávam s ochutenou kyslou smotanou.
  12. Jedlo je variabilné a dá sa využiť na viacero spôsobov (hlavné jedlo, príloha, olovrant atď.). Tak isto suroviny sa dajú rôzne obmieňať, čo znamená nové a nové chute. Syr pokojne vymeňte za bryndzu - kombinácia nové zemiaky, mladá cibuľka a májová bryndza bude výborným trojbojom z aktuálne dostupných zdrojov. Môže mať XY variácií, od základnej (zemiaky a nejaký typ syra), až po náročnejšiu, záleží len na vašej fantázii. Ak sa necháte inšpirovať, poteším sa každej jednej. Prajem vám dobrú chuť :-)