Foto: pusta
Na večeru som pripravila tento chutný posúch, miesto večere: "chlieb s niečím..." ako 2v1.
porcia
príprava
na 220 °C
Suroviny
500 g |
|
20 g čerstvé |
|
4 PL |
|
300 ml vlažná |
|
2 CL do cesta |
|
1 CL do cesta |
|
2 ks |
|
1 ks stredne veľká |
|
2-3 strúčiky podľa veľkosti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
p.p na pokvapkanie cesta |
|
podľa chuti na posypanie oblohy na ceste |
|
Postup
-
1
Do preosiatej múky premiešanej so soľou, som spravila jamku, do nej som dala cukor, nadrobené droždie,trocha vlažnej vody a po vykysnutí kvásku som so zvyšnou vlažnou vodou zamiesila mäkšie pružné nelepivé cesto, ktoré som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
-
2
Kým cesto vykyslo, pokrájala som cibuľu na plátky a rozobrala som ju na lístky.
-
3
Pokrájala som na plátky aj cesnak a...
-
4
...paradajky.
-
5
Cesto som roztlačila pomúčenými rukami na plech vystlaný pečiacim papierom.
-
6
Na cesto som rozložila plátky paradajok, cesnaku a lístky cibule.
-
7
Pripravila som si koreniny: sušenú bazalku, provensálske bylinky, hubové korenie a mleté čierne korenie.
-
8
Oblohu na ceste som posolila, posypala sušenými bylinkami - kto chce, použije čerstvé bylinky a okorenila som mletým čiernym a hubovým korením. Vrch som pokvapkala dostatočne olejom - ja som použila olej z domáceho leča. Kto ho nemá, použije len samotný olej.
-
9
Pripravený posúch som piekla v trúbe na 220-tich stupňoch 25 minút, až boli paradajky, aj cibuľa opečené a okraje cesta chrumkavé. Okraje cesta tým, že som neoprášila múku, čo tam zostala z mojich rúk pri roztláčaní cesta, pripomínali kôrku domáceho chleba. Na dno trúby som dala kastrolik s horúcou vodou. Dlžka pečenia je závislá od toho, ako pečie trúba.
-
10
Upečený posúch som pokrájala na obdlžniky, ako ho pokrájate, záleží len na Vás. Posúch možno podávať za tepla i za studena. Dobre chutí s pohárom studeného mlieka, ale aj sám o sebe, len tak bez ničoho.
Diskusia k receptu