Slaný posúch s paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na večeru som pripravila tento chutný posúch, miesto večere: "chlieb s niečím..." ako 2v1.

1 dávka
porcia
60 minút
príprava
25 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej múky premiešanej so soľou, som spravila jamku, do nej som dala cukor, nadrobené droždie,trocha vlažnej vody a po vykysnutí kvásku som so zvyšnou vlažnou vodou zamiesila mäkšie pružné nelepivé cesto, ktoré som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
  2. Kým cesto vykyslo, pokrájala som cibuľu na plátky a rozobrala som ju na lístky.
  3. Pokrájala som na plátky aj cesnak a...
  4. ...paradajky.
  5. Cesto som roztlačila pomúčenými rukami na plech vystlaný pečiacim papierom.
  6. Na cesto som rozložila plátky paradajok, cesnaku a lístky cibule.
  7. Pripravila som si koreniny: sušenú bazalku, provensálske bylinky, hubové korenie a mleté čierne korenie.
  8. Oblohu na ceste som posolila, posypala sušenými bylinkami - kto chce, použije čerstvé bylinky a okorenila som mletým čiernym a hubovým korením. Vrch som pokvapkala dostatočne olejom - ja som použila olej z domáceho leča. Kto ho nemá, použije len samotný olej.
  9. Pripravený posúch som piekla v trúbe na 220-tich stupňoch 25 minút, až boli paradajky, aj cibuľa opečené a okraje cesta chrumkavé. Okraje cesta tým, že som neoprášila múku, čo tam zostala z mojich rúk pri roztláčaní cesta, pripomínali kôrku domáceho chleba. Na dno trúby som dala kastrolik s horúcou vodou. Dlžka pečenia je závislá od toho, ako pečie trúba.
  10. Upečený posúch som pokrájala na obdlžniky, ako ho pokrájate, záleží len na Vás. Posúch možno podávať za tepla i za studena. Dobre chutí s pohárom studeného mlieka, ale aj sám o sebe, len tak bez ničoho.