Slaný koláč
Slaný koláč

Slaný koláč fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 4. mája 2019
Slaný koláč (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to chuťovka rýchlo upečená. Len nerobte toho viac, lebo všetko aj tak hneď zjete. Toto totiž neostane na neskôr, aspoň u nás.

3
porcie
10 minút
príprava
15 - 20 minút
na 200 °C

Suroviny

280 g (1 bal.)
1 ks veľký
250 g prerastená
100 ml
120 g (Pilos)
Koreniny:
Na potretie plechu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Slaninu krájame na 1 cm kocky a škvaríme v hrnci.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na to za krátko pridáme pór pokrájaný na kolieska. Použijeme celý, aby ho bolo veľa. Všetko podusíme do mäkká. Potom necháme krátko ochladiť.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si nastrúhame na veľkých okách syr, ktorý zmiešame so smotanou.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na plech, ktorý sme natreli olejom, si natiahneme cesto.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naň rovnomerne rozložíme opečenú slaninu s pórom.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A na vrch roztiahneme syr so smotanou. Solíme opatrne, slanina je slaná. Vložíme do rúry, ktorú sme zapli skôr. Pečieme pri 200 °C asi 15 minút. Čas prispôsobte svojej rúre.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď to začne chytať peknú červenú farbu, plech na chvíľu vytiahneme a posypeme oreganom a bazalkou. A na chvíľu to ešte dáme do rúry. Ten pór so slaninou vonia, až nám muzikanti začali hrať v žalúdku.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vytiahli sme to na dvor, nech to skôr ochladne. Aj tak sme to krájali horúce, nemohli sme vydržať. Je to jednoduché a dobré.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzerá to cesto. Plech bol 34 cm x 27 cm.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kvakac
@Terinka55 (4.5.2019 17:27)

Ďakujem za koment. Jedli sme to raz u jednej známej a veľmi nám zachutil. Od vtedy ho aj mi robíme. No a pri pečení sa vždy hneď minie. Nezáleží koľko sa ho urobí.
45678
Nič na tom nemení,aj keď nemám hotové cesto, inšpiroval si ma na zajtrajší zákusok :-) tak ako vždy, jedlo od Teba po mojej chuti..láka aj na pohľad ...cesto si urobím svoje. Peknú nedeľu prajem:-)
1x kvakac
kvakac
@Haji (4.5.2019 17:49)

Ďakujem za koment. Dodal by som chutná rychlovka. Ja som kúpil cesto v Tescu.
1x haji
kvakac
@45678 (4.5.2019 19:29)

Ďakujem za koment. Domá urobené cesto je ešte lepšie. Niekedy tiež robíme, ale dnes sa nám nechcelo babrať. Budem rád, keď vám tiež bude chutiť, ako nám. Želám tiež pekný víkend.
chrobaktruhlik
SUPER, MOHOL SI DAT VIAC DRUHOV SYRA - POKOJNE AJ TRI ALEBO STYRI - KRALOVSKY SYR, NIVU, MOZZARELLU A BAMBINO. TO JE POTOM SLANY KOLAC KVADRO FOR MAGGI.
1x kvakac
slnecnica1
Super recept.Je to mňamkové,rýchle a skoro bez roboty.Presne,keď chceme narýchlo nejakú dobrotu. Takéto recepty mám rada
1x kvakac
kvakac
@Slnecnica1 (4.5.2019 22:07)

Vďaka za koment. Máš pravdu je to rýchle. Pri práci na záhrade zaženie hlad. Známa to robí aj na posedenie pri víne.
radost
ouvej
toto dobrota môže byť
tá by vedela môjho spolubojovníka očariť
1x kvakac
bembo
Recept vyskúšam, a ako vždy,určite pochválim,a pošlem foto.
1x kvakac
kvakac
@Finczi (5.5.2019 09:57)

Vďaka za koment. Skús neobanuješ ak máš radá pór.
kvakac
@Bembo (5.5.2019 12:21)

Vďaka za koment. Budeš milo prekvapený, ako ja keď som to prvý krát ochutnal.
klukodvody
Super, zítra jedu do Jemnice a v marketu koupím těsto a jdu na to. Dělat těsto nemám náladu, mraženou nechci a tohle je pohodovka. Rychle a snadno. Díky a hezký den.
1x kvakac
frezia68
Na to sa chystám.Síce 1/3 dávku a len dúfam,že aj bezlepková múka ma nesklame.Keď sa minie chlieb,tak ak slaný koláč ho nahradí :-). KK.
1x kvakac
inkaa
Mňam,dala by som si...určite ho spravím..vďaka za pekný receptík :)
1x kvakac
kvakac
@Klukodvody (5.5.2019 15:24)

Vďaka za koment. Nám sa tiež nechcelo robiť doma cesto, tak sme to uložili na hotové. Dnes sme ho znovu robili. Prajem pekný zvyšok nedele.
kvakac
@Inkaa (5.5.2019 16:22)

Ďakujem za koment. Zatiaľ mám skúsenosť, že kto ho ochutnal, tak každému chutil.
kvakac
@Monty469 (6.5.2019 16:42)

Ďakujem za koment. Kysnuté cesto je ešte lepšie na koláč. Tento koláč je dosť vlhký. preto hrubé cesto je vhodnejšie. No keď je človek na chalupe, tak je dobré aj takéto.
chorvatka
Ja si pripravu tohoto lotrinskeho slaného kolaca zjednodusujem; pripravim si cesto z muky na chlieb, v ktorej su uz kvasnice; nez mi to vykysne, nakrajam si por na velmi tenké kolieska, tak isto i slaninku a nerestujem; ochutim si kyslu smotanu, natriem na cesto a posypem kolieskami pora a slaninkou. Syr uz nedavam. je to naozaj chutna rychlovka. Ale ten syr vsak viacej zasyti. vdaka vam za inspiraciu
kvakac
@Chorvatka (6.5.2019 22:54)

Ďakujem za koment. Takto dusená zelenina je ľahšie stráviteľnejšia, aspoň pre nás. Sýr nám tiež chutí. Podstate aj tak si to každý prispôsobí podľa seba.
kvakac
@Skotova (7.5.2019 14:44)

Vďaka za koment. Tie náplne sú tiež dobré. Niekedy vyskúšam.
elenas
Chutný koláčik si upiekol, mám rada slané koláče, aj s cestom si to dobré vyriešil:)
1x kvakac
kvakac
@Elenas (8.5.2019 11:09)

Ďakujem za koment. Niekedy keď je veľa roboty, stačí aj takéto cesto.
motyka
@Kvak áč - včera som robila podobný koláč. Od Teba inšpirácia - pretože som doma nemala cesto, ani syr. Tak som improvizovala. A použila to - čo bolo potrebné spotrebovať. Cesto - na kyslom mlieku - ako na lokše a namiesto Tvojej dávky syra - vajíčka so smotanou a navrch rozmrvený balkánsky syr - len sem - tam. Ostatné všetko podľa Teba. Bolo to tiež výborné a zjedlo sa "traks - prask". Tvoje recepty nám vyhovujú a všetky sú super. Ešte ani jeden nesklamal. Vďaka za inšpirácie - aj keď stále nereagujem. Pridávaj ďalšie a ... zdravíčko.
1x kvakac
kvakac
@Motyka (15.5.2019 13:02)

Ďakujem za koment. Veď ani ja všetko do bodky nedodržujem. Dôležitý je nápad myšlienka a potom už nie problém, si to prispôsobiť podľa seba.
1x motyka
bembo
@Kvakac (5.5.2019 14:44)

Netrvalo dlho,a dnes som si ten koláč aj upiekol.Počkal som až trochu vychladne.Bol výborný,no asi za 2 hodiny som naň dostal chuť znova.Mne ten vychladnutý chutil ešte viac.Nabudúce si dám do jednej časti aj feferónky.
1x kvakac
kvakac
@Bembo (18.5.2019 18:18)

Vďaka za koment. Si ako ja, tiež musím robiť dva plechy. Neviem ho prestať jesť. Tie feferóny je dobrá myšlienka. pre mňa aj ja skúsim.