Slaný koláč
Slaný koláč

Slaný koláč fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 4. mája 2019
Slaný koláč (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to chuťovka rýchlo upečená. Len nerobte toho viac, lebo všetko aj tak hneď zjete. Toto totiž neostane na neskôr, aspoň u nás.

3
porcie
10 minút
príprava
15 - 20 minút
na 200 °C

Suroviny

280 g (1 bal.)
1 ks veľký
250 g prerastená
100 ml
120 g (Pilos)
Koreniny:
Na potretie plechu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Slaninu krájame na 1 cm kocky a škvaríme v hrnci.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na to za krátko pridáme pór pokrájaný na kolieska. Použijeme celý, aby ho bolo veľa. Všetko podusíme do mäkká. Potom necháme krátko ochladiť.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si nastrúhame na veľkých okách syr, ktorý zmiešame so smotanou.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na plech, ktorý sme natreli olejom, si natiahneme cesto.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naň rovnomerne rozložíme opečenú slaninu s pórom.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A na vrch roztiahneme syr so smotanou. Solíme opatrne, slanina je slaná. Vložíme do rúry, ktorú sme zapli skôr. Pečieme pri 200 °C asi 15 minút. Čas prispôsobte svojej rúre.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď to začne chytať peknú červenú farbu, plech na chvíľu vytiahneme a posypeme oreganom a bazalkou. A na chvíľu to ešte dáme do rúry. Ten pór so slaninou vonia, až nám muzikanti začali hrať v žalúdku.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vytiahli sme to na dvor, nech to skôr ochladne. Aj tak sme to krájali horúce, nemohli sme vydržať. Je to jednoduché a dobré.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzerá to cesto. Plech bol 34 cm x 27 cm.

    Slaný koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

44 komentárov k receptu
Nič na tom nemení,aj keď nemám hotové cesto, inšpiroval si ma na zajtrajší zákusok :-) tak ako vždy, jedlo od Teba po mojej chuti..láka aj na pohľad ...cesto si urobím svoje. Peknú nedeľu prajem:-)
@45678 (4.5.2019 19:29)

Ďakujem za koment. Domá urobené cesto je ešte lepšie. Niekedy tiež robíme, ale dnes sa nám nechcelo babrať. Budem rád, keď vám tiež bude chutiť, ako nám. Želám tiež pekný víkend.
@Monty469 (6.5.2019 16:42)

Ďakujem za koment. Kysnuté cesto je ešte lepšie na koláč. Tento koláč je dosť vlhký. preto hrubé cesto je vhodnejšie. No keď je človek na chalupe, tak je dobré aj takéto.
Ja si pripravu tohoto lotrinskeho slaného kolaca zjednodusujem; pripravim si cesto z muky na chlieb, v ktorej su uz kvasnice; nez mi to vykysne, nakrajam si por na velmi tenké kolieska, tak isto i slaninku a nerestujem; ochutim si kyslu smotanu, natriem na cesto a posypem kolieskami pora a slaninkou. Syr uz nedavam. je to naozaj chutna rychlovka. Ale ten syr vsak viacej zasyti. vdaka vam za inspiraciu
@Chorvatka (6.5.2019 22:54)

Ďakujem za koment. Takto dusená zelenina je ľahšie stráviteľnejšia, aspoň pre nás. Sýr nám tiež chutí. Podstate aj tak si to každý prispôsobí podľa seba.
@Kvak áč - včera som robila podobný koláč. Od Teba inšpirácia - pretože som doma nemala cesto, ani syr. Tak som improvizovala. A použila to - čo bolo potrebné spotrebovať. Cesto - na kyslom mlieku - ako na lokše a namiesto Tvojej dávky syra - vajíčka so smotanou a navrch rozmrvený balkánsky syr - len sem - tam. Ostatné všetko podľa Teba. Bolo to tiež výborné a zjedlo sa "traks - prask". Tvoje recepty nám vyhovujú a všetky sú super. Ešte ani jeden nesklamal. Vďaka za inšpirácie - aj keď stále nereagujem. Pridávaj ďalšie a ... zdravíčko.
@Kvakac (5.5.2019 14:44)

Netrvalo dlho,a dnes som si ten koláč aj upiekol.Počkal som až trochu vychladne.Bol výborný,no asi za 2 hodiny som naň dostal chuť znova.Mne ten vychladnutý chutil ešte viac.Nabudúce si dám do jednej časti aj feferónky.
@Bembo (18.5.2019 18:18)

Vďaka za koment. Si ako ja, tiež musím robiť dva plechy. Neviem ho prestať jesť. Tie feferóny je dobrá myšlienka. pre mňa aj ja skúsim.

Pridaj komentár k receptu: