Slané zemiakové muffiny

norar - fotkanorar, 1. marca 2012
Slané zemiakové muffiny
Foto: norar

Ideálne pohostenie pre návštevu, slaný muffin je netradičný, niečo iné ako bežný pagáčik a chuťovo vyhovuje takmer každému.

20
porcií
10 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
cca 5 ks veľkých zemiakov varené v šupke
1 ks  surové
1/2 kocky
2 malé lyžičky
1 lyžička
75ml
1/2 hrnčeka
na posypanie
na posypanie




Postup

  1. 1

    všetky suroviny dáme do misy, droždie rozdrobíme, vychladnuté zemiaky nastrúhame na mrkvovom struháku/ tie je najlepšie si uvariť deň vopred a variť ich v šupke! /, kyslé mlieko izbovej teploty. Urobíme cesto, stačí rukou, ale ak si chcete urýchliť prácu, dá sa i kuchynským robotom. Keď je cesto vykysnuté, ešte raz ho vareškou premiesime, aby sa prevzdušnilo. Cesto so zemiakmi časom zredne, je to normálne. Pozor! : pri deťom odporúčam pridať menej bieleho korenia, je výrazné a moje decká s tým mali najprv problém. Úplne postačí polovica malej lyžičky, pre dospelých nechajte celú, urobí peknú vôňu.

  2. 2

    polievkovou lyžicou /tú si občas prepláchnite vodou, aby sa cesto na ňu nelepilo/ nakladáme do muffinových formičiek cesto do 2/3-tín, posypeme každú rascou a mletou červenou paprikou ( nemusí byť, ale rascu dajte určite kvôli vôni), necháme asi 10min postáť a potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 35-40 min. Keďže každá trúba pečie inak, odporúčam sledovať, je možné dopiecť skôr, pôvodný recept hovorí o pečení 25, skúšala som to, ale v strede bolo cesto príliš mäkké..mne sa osvedčilo predľžiť na 35min.

  3. 3

    Tip: ak pečiete v silikonových formičkách, jemne premastite, len pre istotu.Ak pečiete v kovových formách, dajte do každej kovovej formičky aj košíček na vystlanie a až potom cesto, čítala som to na nete ako zlepšovák, ale odskúšané nemám :) Ešte info- z jedného cesta podľa receptu vyjde cca 20 muffinov.

    Slané zemiakové muffiny - obrázok 3
  4. 4

    a je to..jednoduché a rýchle. a po našich sa zľahla zem okamžite :). skúšala som aj do cesta pretračiť malý strúčik cesnaku, bolo to príliš " cesnakové", ale chutné!

    Slané zemiakové muffiny - obrázok 4

Diskusia k receptu

norar
dakujem, ste mile :)...pri cesnaku odporucam radsej menej, neviem preco ale strasne ho bolo citit v ceste, asi sa to nedokazalo dostat vsade rovnomerne.
mijaita
Silikonove formicky se maji red lnenim vylachnout studenou vodou (jsem cetla v navodu) a muffiny mi z nich vypadavaji samy ! Bramborove delam rada, malemu moc chutnaj a pridavam na kolecka krajene kureci parky. Kazdy mame sve postupy, ja nedavam ani drozdi, ani prasek do peciva ale davam jen zloutky aby testo nezridlo a nemusela jsem davat moc mouky. Dochutit jdou i troskou musk. orisku, nebo bylinkama. Muffiny jsou vubec vdecne, sladke i slane a ac jsem dlouho odolavala silikonovym formam, ted na ne nedam dopustit.
mijaita
@norar , mas je krasne nadychane, asi to vyzkousim podle tebe, libi se mi a budou zase jine.
nonna
Takéto "papandá" ja zbožňujem! Sladké nemusím, ale na SLANÉ som lakomá /takmer/. Ukladám do svojej kuchárskej databázy. Veľa ďalších kulinárskych nápadov!
wikira
Dnes som tieto mufinky vyskúšala, ale možno som tam dala zlý pomer múky a zemiakov - aj sa mi to zdalo príliš zemiakové....ale nevedela som, aký je to veľký zemiak a asi som dala väčšie, ako by mali byť... zostali hore síce pekne upečené, ale vnútri to je riedke... alebo to má byť také?...zjeme aj také... chuťovo sú dobré, len nabudúce skúsim asi viac múčne...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia