Slané zemiakové muffiny

Autor receptu: norar

Ideálne pohostenie pre návštevu, slaný muffin je netradičný, niečo iné ako bežný pagáčik a chuťovo vyhovuje takmer každému.

20
porcií
10 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. všetky suroviny dáme do misy, droždie rozdrobíme, vychladnuté zemiaky nastrúhame na mrkvovom struháku/ tie je najlepšie si uvariť deň vopred a variť ich v šupke! /, kyslé mlieko izbovej teploty. Urobíme cesto, stačí rukou, ale ak si chcete urýchliť prácu, dá sa i kuchynským robotom. Keď je cesto vykysnuté, ešte raz ho vareškou premiesime, aby sa prevzdušnilo. Cesto so zemiakmi časom zredne, je to normálne. Pozor! : pri deťom odporúčam pridať menej bieleho korenia, je výrazné a moje decká s tým mali najprv problém. Úplne postačí polovica malej lyžičky, pre dospelých nechajte celú, urobí peknú vôňu.
  2. polievkovou lyžicou /tú si občas prepláchnite vodou, aby sa cesto na ňu nelepilo/ nakladáme do muffinových formičiek cesto do 2/3-tín, posypeme každú rascou a mletou červenou paprikou ( nemusí byť, ale rascu dajte určite kvôli vôni), necháme asi 10min postáť a potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme cca 35-40 min. Keďže každá trúba pečie inak, odporúčam sledovať, je možné dopiecť skôr, pôvodný recept hovorí o pečení 25, skúšala som to, ale v strede bolo cesto príliš mäkké..mne sa osvedčilo predľžiť na 35min.
  3. Tip: ak pečiete v silikonových formičkách, jemne premastite, len pre istotu.Ak pečiete v kovových formách, dajte do každej kovovej formičky aj košíček na vystlanie a až potom cesto, čítala som to na nete ako zlepšovák, ale odskúšané nemám :) Ešte info- z jedného cesta podľa receptu vyjde cca 20 muffinov.
  4. a je to..jednoduché a rýchle. a po našich sa zľahla zem okamžite :). skúšala som aj do cesta pretračiť malý strúčik cesnaku, bolo to príliš " cesnakové", ale chutné!