Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Sladká chala

jewishfood - fotkajewishfood, 17. decembra 2022

Nezmierila som sa s tým, že novoročná sladká chala bude jednoducho sladšia verzia tej chaly (barchesu), ktorú pečiem každý týždeň. Skúsila som teda Zobraziť celý popisNezmierila som sa s tým, že novoročná sladká chala bude jednoducho sladšia verzia tej chaly (barchesu), ktorú pečiem každý týždeň. Skúsila som teda vymyslieť recept, aj keď takto na poslednú chvíľu pred Roš Hašana a podarilo sa a to vo verzii parve. Je úplne iná ako tá, ktorú pečiem bežne, až by som povedala „vianočková“.
Zdroj: www.jewishfood.sk

60 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
200 g
42 g čerstvé (prípadne sušené droždie)
70 g
300 ml vlažná
100 g
140 g
1 bal.
2 ks
štipka
trocha
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Ak chceme mať v chale hrozienka, namočíme ich do vody. V prípade, že používame čerstvé droždie, pripravíme si kvások z vody, droždia a trošky cukru. Kvások necháme vykysnúť a medzitým si pripravíme ďalšie ingrediencie. V prípade, že používame sušené droždie, nasypeme ho do preosiatej múky a pokračujeme ďalej v príprave.

  2. 2

    Preosiatu múku, zliate hrozienka a ostatné ingrediencie si pripravíme do väčšej misy. V prípade, že sme použili čerstvé droždie, prilejeme aj vykysnutý kvások a zamiesime cesto a necháme ho vykysnúť aspoň 40 minút. To v prípade sušeného droždia nie je nutné a po zamiesení cesta môžeme postupovať k pleteniu samotnej chaly.

  3. 3

    Pliesť okrúhlu sladkú chalu je možné viacerými spôsobmi. Najjednoduchší je zapliesť tri pramene do vrkoča a stočiť do okrúhleho tvaru. Výsledok je ako chala na obrázku.

  4. 4

    Pred upečením necháme ešte chalu chvíľku na plechu a natrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 170 °C po dobu 30 minút. Následne teplotu znížime na 160 °C a dopečieme ďalších 5 minút.

Diskusia k receptu

farbuska
Počas pobytu v USA som si zvykla chalu kupovať namiesto našej vianočky, lebo mi ju veľmi pripomínala. Predpokladám, že tvoja bude podobná.
jewishfood
@farbuska (17.12.2022 18:04)

Áno, presne tak. Toto je sladká chala na sviatok Roš Hašana, alebo aj židovský nový rok. Inak pečieme inú na začiatok šábesu, tá nie je taká sladká.
jewishfood
@evanaaa (19.12.2022 20:59)

Nie. Bežne je chala alebo barches iná, nie takáto sladká. Táto chala sa pečie výhradne na nový rok, cca v septembri. Cesto je podobné ako na vianočku alebo mazanec.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia