Foto: jewishfood
Nezmierila som sa s tým, že novoročná sladká chala bude jednoducho sladšia verzia tej chaly (barchesu), ktorú pečiem každý
týždeň. Skúsila som teda Zobraziť celý popisNezmierila som sa s tým, že novoročná sladká chala bude jednoducho sladšia verzia tej chaly (barchesu), ktorú pečiem každý
týždeň. Skúsila som teda vymyslieť recept, aj keď takto na poslednú chvíľu pred Roš Hašana a podarilo sa a to vo verzii parve. Je
úplne iná ako tá, ktorú pečiem bežne, až by som povedala „vianočková“.
Zdroj: www.jewishfood.sk
príprava
na 170 °C
Suroviny
400 g |
|
200 g |
|
42 g čerstvé (prípadne sušené droždie) |
|
70 g |
|
300 ml vlažná |
|
100 g |
|
140 g |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
štipka |
|
trocha |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Ak chceme mať v chale hrozienka, namočíme ich do vody. V prípade, že používame čerstvé droždie, pripravíme si kvások z vody, droždia a trošky cukru. Kvások necháme vykysnúť a medzitým si pripravíme ďalšie ingrediencie. V prípade, že používame sušené droždie, nasypeme ho do preosiatej múky a pokračujeme ďalej v príprave.
- 2
Preosiatu múku, zliate hrozienka a ostatné ingrediencie si pripravíme do väčšej misy. V prípade, že sme použili čerstvé droždie, prilejeme aj vykysnutý kvások a zamiesime cesto a necháme ho vykysnúť aspoň 40 minút. To v prípade sušeného droždia nie je nutné a po zamiesení cesta môžeme postupovať k pleteniu samotnej chaly.
- 3
Pliesť okrúhlu sladkú chalu je možné viacerými spôsobmi. Najjednoduchší je zapliesť tri pramene do vrkoča a stočiť do okrúhleho tvaru. Výsledok je ako chala na obrázku.
- 4
Pred upečením necháme ešte chalu chvíľku na plechu a natrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 170 °C po dobu 30 minút. Následne teplotu znížime na 160 °C a dopečieme ďalších 5 minút.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Áno, presne tak. Toto je sladká chala na sviatok Roš Hašana, alebo aj židovský nový rok. Inak pečieme inú na začiatok šábesu, tá nie je taká sladká.
Nie. Bežne je chala alebo barches iná, nie takáto sladká. Táto chala sa pečie výhradne na nový rok, cca v septembri. Cesto je podobné ako na vianočku alebo mazanec.