Kysnutý koláč
Sladká chala
Autor receptu: jewishfood
Nezmierila som sa s tým, že novoročná sladká chala bude jednoducho sladšia verzia tej chaly (barchesu), ktorú pečiem každý
týždeň.* Skúsila som teda vymyslieť recept, aj keď takto na poslednú chvíľu pred Roš Hašana a podarilo sa a to vo verzii parve. Je
úplne iná ako tá, ktorú pečiem bežne, až by som povedala „vianočková“.
60 minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- Ak chceme mať v chale hrozienka, namočíme ich do vody. V prípade, že používame čerstvé droždie, pripravíme si kvások z vody, droždia a trošky cukru. Kvások necháme vykysnúť a medzitým si pripravíme ďalšie ingrediencie. V prípade, že používame sušené droždie, nasypeme ho do preosiatej múky a pokračujeme ďalej v príprave.
- Preosiatu múku, zliate hrozienka a ostatné ingrediencie si pripravíme do väčšej misy. V prípade, že sme použili čerstvé droždie, prilejeme aj vykysnutý kvások a zamiesime cesto a necháme ho vykysnúť aspoň 40 minút. To v prípade sušeného droždia nie je nutné a po zamiesení cesta môžeme postupovať k pleteniu samotnej chaly.
- Pliesť okrúhlu sladkú chalu je možné viacerými spôsobmi. Najjednoduchší je zapliesť tri pramene do vrkoča a stočiť do okrúhleho tvaru. Výsledok je ako chala na obrázku.
- Pred upečením necháme ešte chalu chvíľku na plechu a natrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 170 °C po dobu 30 minút. Následne teplotu znížime na 160 °C a dopečieme ďalších 5 minút.