Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy fotorecept

andys - fotkaandys, 29. decembra 2011
Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept)
Foto: andys

Moja stará mama robievala skvelé škvarkové pagáčiky na takmer každú rodinnú oslavu. Žiaľ, v kuchárskej knihe, ktorú som zdedila, recept na pagáčiky nebol, stará mama ich robila z pamäti. Jediné, čo som si pamätala ja bolo, že do cesta dávala smotanu na šľahanie, tak som hľadala a kombinovala, aby som sa k jej pagáčikom čo najviac priblížila.

65 ks
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
300 g
2 ks
3/4 kocky
250 ml
1,5 dl
1 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme a spolu s kváskom, smotanou našľahanie, vajíčkom a 1/2 lyžičkou soli vymiesime. Necháme vykysnúť na teplom mieste.

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, premiesime a opäť necháme kysnúť (asi 10 minút).

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme škvarky - pomelieme ich na hladšiu hmotu, hrubšie kúsky nie sú na závadu - fajne chrumkajú pod zubami ;)

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozvaľkáme na plát, potrieme polovicou škvariek a posypeme hrubou soľou.

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pravý a ľavý okraj plátu preložíme cez seba,

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    To isté urobíme aj s horným a dolným okrajom.

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bochník prikryjeme utierkou a necháme cca 10-15 minút kysnúť.

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bochník opäť vyvaľkáme a zopakujeme postup v bodoch 4-7 s pridaním druhej polovice škvariek :) Po ďalších 15-tich minútach kysnutia postup zopakujeme, ale cesto poprekladáme bez potretia škvarkami. Opäť necháme aspoň 10 minút kysnúť.

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové cesto na pagáčiky rozvaľkáme, nožom nakreslíme mriežku a vykrajujeme kolieska.

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na plechu pagáčiky potrieme vajíčkom a posypeme hrubou soľou.

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečieme vo vyhriatej rúre. Hotové pagáčiky necháme vychladnúť a podávame (ak vydržíme ;))

    Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Jáááj, škvarkové od tety...božinku, tie "listovali", vysoké boli hádam aj 5/7cm!...božinku, to bola pochúťka!!!...mám ten recept, aj to tak robím-aj prekladať môžem snáď milión krát...ale mám ich nízke-"nelistujú" veru...až mi je do plaču, keď ich robím a nič. Ale vždy si hovorím, že nabudúce-tak, len treba veriť, že raz sa mi to podarí!...Andys-máš ich pekné a ďakujem za pripomenutie mojej tety...lebo vždy, keď niekto robí škvarkové pagáče, tak si na ňu spomeniem!
Andy, myslím, že tie tvoje nemajú chybu a tvoje vnúčatá raz tiež budú písať: moja stará mama robila najlepšie pagáčiky. Budú však mať výhodu - recept. Aj keď ani recept nie je vždy nápomocný. Neviem, čím to je, ale ja sa nedokážem priblížiť skvelým pagáčikom mojej svokry a ani jej fašírke :(

Pridaj komentár k receptu: