kysnuté škoricové koláče
kysnuté škoricové koláče

Škoricovníky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. októbra 2020
Škoricovníky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Fantastické, voňavé škoricové koláče, ktorými si môžete osladiť napríklad začiatok dňa pri raňajkách, alebo pri káve :-) Verím, že si na nich pochutia veľkí Zobraziť celý popisFantastické, voňavé škoricové koláče, ktorými si môžete osladiť napríklad začiatok dňa pri raňajkách, alebo pri káve :-) Verím, že si na nich pochutia veľkí i malí!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/10/skoricovniky.html?m=1

10 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
200 g
150 g
cca 2,5 dl
0,5 dl
1 ks
3 PL hustá
1 KL
21 g čerstvé
Plnka:
1 dl
1 dl
2 PL
podľa potreby
Na potretie:
60 g (82 %-né)
1 ks




Postup

  1. 1

    V miske si najprv premiešame obe múky, soľ a cukor. Následne pridáme smotanu, žĺtok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 0,5 dl mlieka prilievame postupne pri vypracúvaní cesta, podľa toho ako múka saje. Vypracujeme si polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Napokon cesto ešte pomocou trochy múky kratučko vymiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme cca 40 minút kysnúť.

    Škoricovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ kým cesto kysne, si pripravíme všetko na plnku. Oba cukre zmiešame so škoricou, olej budeme potrebovať cca 0,5 dl. Maslo si zohrejeme až neskôr, keďže ním budeme polievať už upečené koláče.

    Škoricovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých kúskov, ktoré kratučko vymiesime do tvaru bochníčka. S bochníčkami ihneď pracujeme ďalej a vyvaľkáme ich do tvaru veľkého vajca.

    Škoricovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto najprv natrieme trochou oleja a posypeme bohato plnkou. Cesto zľahka skrútime a následne pozdĺž ho nožíkom prerežeme. Vyvrátime škoricové vnútro nahor, aby sa koláčik pekne otvoril :-)

    Škoricovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme ich na plech s papierom a natrieme bielkom. Následne ich dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C, pečieme cca 25 minút. Treba si to pre istotu sledovať, keďže každá rúra pečie trochu inak.

    Škoricovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláčiky ihneď po vybratí z rúry popolievame teplým tekutým maslom, ktoré dodá plnke a koláčikom fantastickú chuť a vláčnosť ;-)

    Škoricovníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče chutia výborne, môžem len vrelo odporúčať ;-) Prajem dobrú chuť !

    Škoricovníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný receptík, já také miluju skořicové dobroty, krásné a jistě chutné skořicovníky! S radostí bych ochutnala, milá Cesmínko. Krásný víkend přeji!
nancy1974
Výborný recept, vyskúšala som niekoľko krát a mali úspech, hlavne u manželových kolegov, citujem " chutné a inšpiratívne svojim vzhľadom" :-)
cesminaz
@nancy1974 (22.1.2021 15:14)

:-))))) inšpirácie nikdy nezaškodia :-) Som rada, že koláče všetkým chutili :-) Vdaka za odozvu.