Foto: elixir
Keď som v predajni pekárne, vždy sa pozerám po tomto sladkom pečive, trošku mi pripomína škoricové osie hniezdo... mám škoricu veľmi rada. Dnes som Zobraziť celý popisKeď som v predajni pekárne, vždy sa pozerám po tomto sladkom pečive, trošku mi pripomína škoricové osie hniezdo... mám škoricu veľmi rada. Dnes som ho skúsila upiecť doma a myslím, že odteraz už budeme mávať len domáce. Recept som našla na stránkach Dr. Oetker.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 ml |
|
70 g |
|
500 g |
|
1 bal. |
|
70 g muscovado kryštálový |
|
2 ČL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
100 g |
|
100 g muscovado kryštálový |
|
3 ČL mletá |
|
Na potretie: | |
2 PL |
|
Postup
-
1
Do malého hrnca dáme maslo, mlieko, cukor a vanilkový cukor a ohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Necháme ho vychladnúť do vlažna.
-
2
Do misky nachystáme múku, droždie a vajce.
-
3
Primiešame mliečnu zmes, vypracujeme cesto. Použijeme napr. mixér s hnetacími hákmi, začneme najnižšou rýchlosťou a keď je cesto celistvé, rýchlosť zvýšime na najvyššiu a hnetieme cca 5 minút. Potom necháme cesto vykysnúť.
-
4
Pokračujeme náplňou - do zmäkknutého masla pridáme cukor a škoricu a vymiešame. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho (podsypeme troškou múky, ak sa lepí) približne do obdĺžnika a potrieme náplňou.
-
5
Zrolujeme ho a vykrajujeme z neho kúsky v tvare trojuholníkov (rovnoramenných). Okraje cesta, ktoré po vykrajovaní zostanú, môžeme spojiť tak, že ich k sebe pritlačíme dlhšími stranami.
-
6
Vykrojené trojuholníky položíme na preponu a na stred zatlačíme rukoväť varešky. Takto pripravené cesto ukladáme na papierom vystlaný plech a necháme ešte pár minút nakysnúť. Na záver cesto potrieme mliekom a dáme piecť na 20 minút pri 180°C.
-
7
Pečivo som pripravila z polovičnej dávky, vyšlo mi 7 ks (do toho rátam i ten z okrajov).
*****
mám tu podobný recept, tiež výborný:
varecha.pravda.sk/recepty/kakaovo-skoricove-motyle-s-kard...
zaujal ma technologický postup vareškový..dal pečivu tvar neokukaný..nový..
stále sa vylepšuješ v kuchyni..
kiež by takéto raňajky boli aj mojimi..
:-)
Múku som použila polohrubú - to bolo moje rozhodnutie, lebo v pôvodnom recepte tiež nebola špecifikovaná. Aj hladká by hádam šla. :)
@lucek82 mrzí ma, z mojich sa tiež čosi vylialo, ale málo. Neviem povedať, či to súvisí s typom masla, možno niekto, kto pekáva viac, bude vedieť poradiť. Ja som použila čisté maslo, je dostať aj také tie s prímesou jogurtov či rastlinného oleja, ale také si asi nepoužila, však?