Škoricové pečivo Franzbrötchen fotorecept

elixir - fotkaelixir, 15. marca 2015
Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept)
Foto: elixir

Keď som v predajni pekárne, vždy sa pozerám po tomto sladkom pečive, trošku mi pripomína škoricové osie hniezdo... mám škoricu veľmi rada. Dnes som ho skúsila upiecť doma a myslím, že odteraz už budeme mávať len domáce. Recept som našla na stránkach Dr. Oetker.

14
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 ml
70 g
500 g
1 bal.
70 g muscovado kryštálový
2 ČL
1 ks
štipka
Plnka:
100 g
100 g muscovado kryštálový
3 ČL mletá
Na potretie:
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do malého hrnca dáme maslo, mlieko, cukor a vanilkový cukor a ohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Necháme ho vychladnúť do vlažna.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky nachystáme múku, droždie a vajce.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Primiešame mliečnu zmes, vypracujeme cesto. Použijeme napr. mixér s hnetacími hákmi, začneme najnižšou rýchlosťou a keď je cesto celistvé, rýchlosť zvýšime na najvyššiu a hnetieme cca 5 minút. Potom necháme cesto vykysnúť.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokračujeme náplňou - do zmäkknutého masla pridáme cukor a škoricu a vymiešame. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho (podsypeme troškou múky, ak sa lepí) približne do obdĺžnika a potrieme náplňou.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zrolujeme ho a vykrajujeme z neho kúsky v tvare trojuholníkov (rovnoramenných). Okraje cesta, ktoré po vykrajovaní zostanú, môžeme spojiť tak, že ich k sebe pritlačíme dlhšími stranami.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykrojené trojuholníky položíme na preponu a na stred zatlačíme rukoväť varešky. Takto pripravené cesto ukladáme na papierom vystlaný plech a necháme ešte pár minút nakysnúť. Na záver cesto potrieme mliekom a dáme piecť na 20 minút pri 180°C.

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečivo som pripravila z polovičnej dávky, vyšlo mi 7 ks (do toho rátam i ten z okrajov).

    Škoricové pečivo Franzbrötchen (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Raňajky, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@elixir
zaujal ma technologický postup vareškový..dal pečivu tvar neokukaný..nový..
stále sa vylepšuješ v kuchyni..
kiež by takéto raňajky boli aj mojimi..
:-)
No a Hamburgcania tvrdia, ze Franzbrötchen su ich vymysel a inde sa nepecu... ale videla som ich uz aj u nas v Koline, len neboli take pekne (a asi ani chutne) ako tvoje.